Τα ωράρια εργασίας και κυρίως η επιπλέον του 8ωρου απασχόληση, κάθε μέρα, όπως αυτή καταγράφεται από την χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, εξακολουθεί να «πιέζει» επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Ειδικά δε, σε τουρισμό και επισιτισμό, τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Οι υπερωρίες αυξήθηκαν εξ’ αιτίας της ψηφιακής κάρτας εργασίας κατά 637% σε τουρισμό και 55% σε επισιτισμό.
Και ενώ η ψηφιακή κάρτα λειτουργεί υπέρ της προστασίας των εργαζόμενων και του υγιούς ανταγωνισμού, το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας παραμένει.
Είναι χαρακτηριστικό πως η τουριστική σεζόν κάνει πρεμιέρα με τουλάχιστον 80.000 κενές θέσεις εργασίας. Άλλωστε, από τις συνολικά 89.690 θέσεις μετακλητών εργαζόμενων που έχουν εγκριθεί από την αρχή του χρόνου, για όλες τις ειδικότητες, οι περίπου 11.000 έχουν ήδη καλυφθεί.
Οι περισσότερες από αυτές αφορούν θέσεις για ρεσεψιόν, για μάγειρες και για βοηθούς κουζίνας, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον διαθέσιμες αυτές οι ειδικότητες για μετακλήσεις από τρίτες χώρες.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και τον επισιτισμό είναι αναγκασμένες να ψάξουν στην ελληνική αγορά εργασίας για την κάλυψη των αναγκών τους, με τις ειδικότητες που αναζητούνται κατά κύριο λόγο να είναι οι καμαριέρες, σερβιτόροι, υπάλληλοι υποδοχής και εργαζόμενοι στο μπαρ.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία στους επιχειρηματίες, αλλά και στους εκπροσώπους των εργαζόμενων στον κλάδου, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναδεικνύοντας έναν ακόμη μεγάλο κίνδυνο, παράλληλα με την υποβάθμιση των όρων και συνθηκών εργασίας, αυτόν της υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ψηφιακή κάρτα – υπερωρίες και παραβάσεις
Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ο αριθμός των δηλωθεισών υπερωριών, αυξήθηκε ραγδαία, λόγω της χρήσης του μέτρου της ψηφιακής κάρτας. Μέτρο, το οποίο άλλωστε, όπως αποκαλύπτουν τα μηνιαία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, βρίσκεται μόνιμα, μεταξύ των πλέον συνηθισμένων παραβάσεων.
Έτσι συνέβη άλλωστε και τον Απρίλιο, καθώς η έντονη παραβατικότητα των επιχειρήσεων όσον αφορά τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας συνεχίστηκε. Μόνο κατά τον προηγούμενο μήνα, σχεδόν 6 στις 10 παραβάσεις (57,6%) σχετίζονται με το ωράριο απασχόλησης, με την ψηφιακή κάρτα εργασίας να διατηρείται σταθερά στην 2η θέση των παραβάσεων επί εργασιακών θεμάτων.
Μάλιστα, μόλις τον Μάρτιο η χρήση του συγκεκριμένου μέτρου επεκτάθηκε στους πολυπηθείς κλάδους (τόσο σε σχέση με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται όσο και με τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτούς) Τουρισμό και Εστίαση.
Έτσι, πλέον, μαζί με τις Τράπεζες, τα super market, τις ασφαλιστικές εταιρίες, τις ΔΕΚΟ μεταφορών, τις εταιρίες security, τη βιομηχανία και το εμπόριο, καλύπτονται από την υποχρέωση χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας, 1,5 εκατ. εργαζόμενοι και περισσότερες από 150.000 επιχειρήσεις. Και με την εφαρμογή της, εκτινάχθηκαν σε τουρισμό και επισιτισμό, οι δηλωθείσες υπερωρίες, όπως άλλωστε συνέβη και κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους υπόλοιπους κλάδους.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, πως η εφαρμογή του μέτρου στον τουρισμό απέδωσε για τον Μάρτιο, αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες κατά 637%. Η αντίστοιχη αύξηση στον κλάδο της εστίασης, ήταν της τάξης του 55%.
Σωρευτικά, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, και πάντα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας οδήγησε στην αύξηση των υπερωριών σε όλους τους κλάδους όπου εφαρμόζεται (με εξαίρεση τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, κλάδοι που δεν κάνουν χρήση του μέτρου των υπερωριών).
Πηγή: euro2day.gr