Τοπικές Ειδήσεις

Γιώργος Χότζογλου: «Θα είναι μία άκρως προβληματική σεζόν»

• Σημείο αιχμής τα αιτήματα των εργαζομένων σε τουρισμό – επισιτισμό
• Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό με την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού
• Παραμένει ψηλά στην ατζέντα η διεκδίκηση της επιμήκυνσης του επιδόματος ανεργίας
• Εμείς είμαστε υπέρμαχοι της ψηφιακής κάρτας, καθώς αποτυπώνεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας

Είναι σαφές και αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους (και μη) φορείς ότι ο τουρισµός αποτελεί διαχρονικά έναν από τους ισχυρότερους κλάδους της ελληνικής οικονοµίας, συνεισφέροντας σηµαντικά, τόσο στο ΑΕΠ όσο και στη δηµιουργία θέσεων εργασίας.
Την ίδια ώρα ωστόσο, τα προβλήματα των εργαζομένων που αναζητούν εργασία στον τουρισμό διογκώνονται. Και αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη θέσεων εργασίας, όσο σε μία σειρά από εργασιακά και θεσμικά ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα ή στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια.
Μιλώντας προς τη “δ” ο κ. Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, ξεκαθάρισε πως η φετινή τουριστική σεζόν δεν θα είναι… ρόδινη για τους εργαζόμενους, αφού υπάρχουν, αυτή την στιγμή, καταγεγραμμένες 80.000 κενές θέσεις εργασίας, ενώ το ενδιαφέρον για την απασχόληση σε αυτές τις θέσεις, βαίνει μειούμενο, λόγω της περιορισμένης τουριστικής περιόδου αλλά και λόγω των μειωμένων οικονομικών κινήτρων.
«Δυστυχώς, επαληθευτήκαμε σε όλα όσα λέγαμε από τον περασμένο Γενάρη (οπότε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία αιτήσεων επαναπρόσληψης) όταν κάναμε λόγο για μία αναμενόμενη πτώση περί το 10% στη ζήτηση. Αυτό αποδεικνύεται από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, όπου έχουμε φτάσει σε σημείο από τώρα να έχουμε προσεγγίσει τις 80.000 κενές θέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και τώρα, η ΔΥΠΑ προσπαθεί να βρει λύσεις με διάφορους τρόπους. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι στο Υπουργείο Εργασίας μία πλατφόρμα αναφέρει ότι ο εργαζόμενος διαπραγματεύεται απευθείας με τον εργοδότη του για τους όρους αμοιβής και εργασίας. Αυτό στην ουσία είναι μια “ωμή” παρέμβαση και κατάργηση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας –χωρίς να προβλέπονται οι προσαυξήσεις, οι προϋπηρεσίες, τα επιδόματα κ.λπ. Συνεπώς, βλέπουμε ότι θα είναι μια άκρως προβληματική σεζόν και δεν θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε τις υπηρεσίες που θέλουμε», όπως τόνισε.
Υπάρχουν όμως και θετικές εξελίξεις καθώς, μετά από πολλά χρόνια, τα συναρμόδια υπουργεία απάντησαν στις εκκλήσεις για κοινή σύσκεψη της ΠΟΕΕΤ με τους υπουργούς Τουρισμού και Εργασίας και των εργοδοτικών φορέων. «Αυτή η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα αλλά όχι με τους εργοδότες, μόνον με τις κ.κ. Κεφαλογιάννη και Κεραμέως», είπε ο κ. Χότζογλου.
Ερωτηθείς σχετικά με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ απάντησε ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τους εργαζόμενους αφού αποτυπώνει τις πραγματικές ώρες εργασίας, τις υπερωρίες κ.ο.κ. «Τα στοιχεία που έδωσε η υπουργός κα Κεραμέως μόνο για τον μήνα Μάρτιο, ανταποκρίνονται στις δικές μας εκκλήσεις. Όταν το Υπουργείο λέει ότι οι δηλωμένες υπερωρίες αυξήθηκαν κατά 637%, έχουμε μια πλήρη επιβεβαίωση για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν. Εμείς είμαστε υπέρμαχοι της ψηφιακής κάρτας, καθώς αποτυπώνεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας υπό την προϋπόθεση να μην γίνεται καταστρατήγηση της εφαρμογής της –επειδή υπάρχουν ήδη καταγγελίες για διάφορα περιστατικά».
Αναφορικά με τη διεκδίκηση της παράτασης χορήγησης του επιδόματος ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες και της αύξησης του ποσού πληρωμής, ο κ. Χότζογλου εμφανίσθηκε κατηγορηματικός:
«Το ΠΑΣΟΚ έφερε δύο φορές στη Βουλή μία τροπολογία (η οποία ουσιαστικά αποτελεί την πρόταση της ΠΟΕΕΤ) την οποία αρνείται πεισματικά να ψηφίσει κυβέρνηση. Στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας, θα απαιτήσουμε μία οριστική απάντηση, αφού, μας έχουν δηλώσει ότι έχει ανατεθεί μία μελέτη σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, για τις επιπτώσεις και μία σειρά από άλλα ζητήματα επί του θέματος. Δεν γνωρίζουμε τι μελέτη είναι αυτή και πότε θα μας την παρουσιάσουν. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα συνεχίσουμε τη διεκδίκηση και θα αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Μην ξεχνάτε ότι η σεζόν είναι έξι μήνες σε περιοχές όπως η Ρόδος και η Κρήτη. Σε άλλες περιοχές της χώρας είναι μικρότερη με αποτέλεσμα να λαμβάνουν ένα επίδομα της τάξης του 60% του κατώτατου μισθού (μετά την τελευταία αύξηση έχει φτάσει στα 540 ευρώ) και φυσικά, δεν μπορεί ένας εργαζόμενος να επιβιώσει με αυτά τα χρήματα τους χειμερινούς μήνες, με δεδομένη την ακρίβεια και το κόστος ζωής. Είναι αυτός κι ένας βασικός παράγοντας που πάρα πολλοί δεν επιλέγουν πλέον τα τουριστικά επαγγέλματα ή αποχωρούν από αυτά…».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου