Νέο γύρο αναδρομικών διασταυρώσεων και ελέγχων δρομολογεί η ΑΑΔΕ, με επίκεντρο – αυτή τη φορά –ιδιοκτήτες που απέκρυψαν εισοδήματα από Airbnb, αλλά και όσους αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητα χωρίς να αποτυπωθούν πλήρως τα ποσά στην εφορία. Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2025, οι νέοι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων για τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, καθώς και σε αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2019.
Οι υποθέσεις αυτές ενεργοποιούνται με βάση το άρθρο 15 παρ. 3α του ν. 4174/2013, που δίνει τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να ανατρέχει σε παλαιότερα φορολογικά έτη και να προσδιορίζει εισοδήματα με βάση εξωτερικά στοιχεία, όπως ηλεκτρονικές πληρωμές, τραπεζικές κινήσεις, κατανάλωση ρεύματος και δεδομένα από πλατφόρμες.
Ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, ελέγχονται φυσικά πρόσωπα που εισέπραξαν χρήματα από ενοικιάσεις ακινήτων χωρίς να έχουν δηλώσει τα ποσά στις δηλώσεις Ε1 ή Ε2 και χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα ποσά που αποκρύφτηκαν είναι τεράστια. Για παράδειγμα, ενώ δηλώθηκαν μόλις 677 εκατ. ευρώ εισοδήματα για το 2023, τα στοιχεία της πλατφόρμας AirDNA ανεβάζουν τον πραγματικό τζίρο στα 2,4 δισ. ευρώ. Η ΑΑΔΕ διασταυρώνει τα στοιχεία αυτά με τις κινήσεις λογαριασμών, τα ποσά που αποστέλλουν οι πλατφόρμες και τη χρήση του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Σε πολλές περιπτώσεις, τα έσοδα δηλώνονταν ως «φιλοξενία φίλων», δεν υποβάλλονταν καθόλου ή γίνονταν μέσω τραπεζικών λογαριασμών τρίτων προσώπων.
Ταυτόχρονα, για το έτος 2019 διενεργείται κύκλος στοχευμένων ελέγχων για τον εντοπισμό αδήλωτων μεταβιβάσεων ακινήτων. Εντοπίζονται περιπτώσεις όπου εμφανίζονται κενά μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων στο Taxisnet, στα συμβόλαια και στις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης. Τα ευρήματα αυτών των ερευνών διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Ελέγχων (ΔΙΕΣΕΛ), όπου ενεργοποιούνται διαδικασίες πρόσθετης φορολόγησης, προστίμων και αναδρομικής εκκαθάρισης.
Στόχος της ΑΑΔΕ είναι η μείωση του φορολογικού κενού στον χώρο των ακινήτων και η πάταξη της παραοικονομίας σε έναν τομέα που, παρά την τεράστια οικονομική δραστηριότητα, εμφανίζει συστηματική υποδηλωτικότητα. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Αρχής για το 2025 εντάσσει αυτούς τους ελέγχους στις «κρίσιμες παρεμβάσεις υψηλής δημοσιονομικής απόδοσης», ενώ προβλέπει αυξημένη αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων, τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματοποιημένων ροών πληροφόρησης από πλατφόρμες και τρίτους φορείς
Πηγή: newmoney.gr