Όλη η αλήθεια για το νερό και τα χρέη της Επιχείρησης προς την Περιφέρεια – Δωρεάν το νερό που η ΔΕΥΑΡ παίρνει από την Περιφέρεια – Προαποφασισμένη η απόφαση για ολομέτωπη σύγκρουση, με ανυπόστατους ισχυρισμούς, για να μην πληρώσει τις οφειλές της και για να καλύψει τις δυσλειτουργίες της
Καμία πρόθεση δεν είχε εξ αρχής η ΔΕΥΑΡ να πληρώσει τις οφειλές της ύψους 6.384.094,10 ευρώ προς την Περιφέρεια, στη βάση της δεύτερης Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συναφθεί, για τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση των έργων ύδρευσης από το Φράγμα Γαδουρά, όπως με σαφήνεια προκύπτει από τις δηλώσεις του Στέργου Στάγκα, μέλους του ΔΣ της ΔΕΥΑΡ στον Real Voice και την Ρένα Παυλάκη.
Ο κ. Στάγκας ήταν αποκαλυπτικός για όσα έγιναν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΡ, το οποίο αποφάσισε να αμφισβητήσει την οφειλή στο σύνολό της και ασκήσει ένδικα μέσα κατά τη απόφασης της Περιφέρειας να βεβαιώσει τις οφειλές στην ΑΑΔΕ, ως όφειλε, προκειμένου αυτές να μην καταλογιστούν σε βάρος υπαλλήλων της. Μια απόφαση την οποία ο κ. Στάγκας καταψήφισε.
Όπως τόνισε, η πρότασή του να υπάρξει συνάντηση μεταξύ Περιφερειάρχη, Δημάρχου Ρόδου και Προέδρου της ΔΕΥΑΡ ώστε να συζητηθούν οι όποιες διαφορές στον υπολογισμό της οφειλής έπεσε στο κενό, όπως και η πρότασή του να αναγνωρισθεί ένα μέρος της οφειλής στη βάση της πρώτης Προγραμματικής Σύμβασης (την οποία δεν αμφισβητεί η ΔΕΥΑΡ) και να τεθεί σε συζήτηση το υπόλοιπο ποσό. Τους είπε επίσης στη διάρκεια της συνεδρίασης ότι με συνολικές οφειλές ύψους 10 εκατ. ευρώ, δεν προσφεύγεις στη Δικαιοσύνη. Θα έπρεπε να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών Δανείων το ποσό που η ΔΕΥΑΡ αναγνωρίζει και να επιδιώξει συνεννόηση για το υπόλοιπο αμφισβητούμενο ποσό.
«Η άρνηση της ΔΕΥΑΡ και των νομικών της έδειξε ότι δεν υπάρχει καλή πίστη για συνεννόηση και εξεύρεση λύσης, αλλά επιδιώκουν τη σύγκρουση και μάλιστα με προσφυγή στον Εισαγγελέα κατά της Περιφέρειας, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως σκεπτικό πίσω από αυτήν την απόφαση, χωρίς να μπορούν να στοιχειοθετήσουν κάποια κατηγορία για κάποιο αδίκημα. Είναι φανερό ότι το έκαναν μόνο για τις εντυπώσεις. Μετά από την απόρριψη των προτάσεών μου, δεν μπορούσα παρά να καταψηφίσω την απόφαση. Όταν είδα την αναφορά για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, δεν επρόκειτο σε καμία των περιπτώσεων να υπερψηφίσω μια τέτοια απόφαση» εξήγησε ο κ. Στάγκας, ο οποίος μάλιστα είπε ότι σε ερώτησή του για το ύψος της οφειλής της ΔΕΥΑΡ προς την Περιφέρεια και πόσο εκείνοι το υπολογίσουν, η απάντηση που πήρε ήταν «δεν ξέρουμε»!!!
Ο κ. Στάγκας ήταν πολύ αναλυτικός και αποκαλυπτικός, με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς, σε όσα είπε για την υπόθεση αυτή, από τα οποία προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ΔΕΥΑΡ ήταν και παραμένει αποφασισμένη να απαξιώσει το έργο του Φράγματος, για λόγους που θα πρέπει να αναζητήσει κανείς σε άλλες σφαίρες εκτός των πεδίων της πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί – ως χαρακτηριστικό παράδειγμα – το γεγονός ότι η υποδομή της ΔΕΥΑΡ στ’ Ασγούρου για να δεχτεί το νερό του Φράγματος είναι χωρητικότητας μόλις 700 κυβικών και παμπάλαια, αφού χρονολογείται από την εποχή της Ιταλοκρατίας (!), την ίδια ώρα που εξακολουθούν να ανοίγουν γεωτρήσεις στο βόρειο τρίγωνο της Ρόδου, «έχοντας μετατρέψει το νησί σε σουρωτήρι», όπως είπε, αντί να φτιάξει σύγχρονες δεξαμενές μεγάλης χωρητικότητας, αξιοποιώντας τη δυναμική του Φράγματος, διασφαλίζοντας έτσι την συνεχή και απρόσκοπτη, για παν ενδεχόμενο, υδροδότηση της πόλης και του βορείου τριγώνου.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Στέργου Στάγκα:
Για τις οφειλές της ΔΕΥΑΡ στην Περιφέρεια:
Το ύψος της οφειλής που βεβαιώθηκε στην ΑΑΔΕ στις 8 Μαϊου ανέρχεται σε 6.384.094,10 ευρώ ( και όχι στο ποσό των 6.537.312,36 που η ΔΕΥΑΡ αναφέρει στην ανακοίνωσή της). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην περίοδο από 1η Ιουλίου 2023 μέχρι και 31 Ιανουαρίου 2025. Στο διάστημα αυτό των 19 μηνών, η συνολική οφειλή ανέρχεται σε 7.010.691,04 ευρώ εκ των οποίων η ΔΕΥΑΡ έχει καταβάλει μόλις 626.596,94 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το συνολικό ανώτατο ποσό της σύμβασης με τον ανάδοχο ανέρχεται σε 18.548.350,08 ευρώ για 4 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης στα 5 χρόνια, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 22.747.449,08 για την πενταετία.
Σήμερα, η Περιφέρεια χρεώνει τη ΔΕΥΑΡ με το ποσό των 17.975.870,60 ευρώ για την περίοδο των 4 ετών, καθώς από τα 18.548.350,08 ευρώ αφαιρεί δύο ποσά, την πρόβλεψη ανωτέρας βίας και το κόστος της λειτουργίας του υδραγωγείου της Β΄φάσης που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη. Συνεπώς η Περιφέρεια δεν χρεώνει τίποτα στη ΔΕΥΑΡ για τη λειτουργία της Β φάσης του έργου, όπως ισχυρίζεται η ΔΕΥΑΡ και το ποσό της ετήσιας οφειλής διαμορφώνεται από 4.493.967,65 ευρώ σε 4.244.608,61 ευρώ.
Για το κόστος του νερού:
Αναφερόμενος στο κόστος του νερού που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους πολίτες, ο κ. Στάγκας ξεκαθάρισε ότι «η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν πουλάει νερό, γιατί το σέβεται ως δημόσιο αγαθό». Βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μεταφέρει στην ΔΕΥΑΡ μόνο το κόστος της λειτουργίας και συντήρησης όλων των εγκαταστάσεων του Φράγματος, του Εργοστασίου Διύλισης και των αγωγών μεταφοράς μέχρι το νερό να φτάσει στη δεξαμενή της ΔΕΥΑΡ. Αυτό χρεώνει η Περιφέρεια και όχι το νερό. Μάλιστα εξήγησε, ότι όσο περισσότερο νερό παίρνει η ΔΕΥΑΡ, τόσο μικρότερο είναι το κόστος ανά κυβικό. Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε ότι το εργοστάσιο διύλισης του νερού του Φράγματος έχει τη δυνατότητα να παραδώσει στη ΔΕΥΑΡ 21.900.000 κυβικά ετησίως. Η ΔΕΥΑΡ λόγω της δικής της αδυναμίας και έλλειψης οργάνωσης, λαμβάνει σημαντικά μικρότερες ποσότητες. Για παράδειγμα, το 2024 η ΔΕΥΑΡ ζήτησε και έλαβε μόνο 13.100.000 κυβικά μέτρα νερού, γεγονός που σημαίνει ότι αδυνατεί να αξιοποιήσει τη δυναμική του φράγματος. «Αν η ΔΕΥΑΡ είχε οργανωθεί τα τελευταία 10 χρόνια και έπαιρνε όλη την ποσότητα του παραγόμενου νερού, το κόστος ανά κυβικό μέτρο θα έφτανε μόλις τα 0,19 ευρώ. Ακόμα και σήμερα που παίρνει μόνο 13.000.000 κυβικά νερού, το κόστος παραμένει πολύ χαμηλό, μόλις στα 0,32 λεπτά ανά κυβικό, εν συγκρίσει με τις τιμές που η ΔΕΥΑΡ πουλά το νερό», εξήγησε, τονίζοντας ότι «το έργο του Φράγματος έχει σχεδιαστεί για να δίνει νερό με κόστος μόλις 0,19 ευρώ το κυβικό».
Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά που έκανε ο κ. Στάγκας στην πρόβλεψη της Προγραμματικής Σύμβασης όπου ρητώς επισημαίνεται ότι η ποσότητα νερού την οποία λαμβάνει η ΔΕΥΑΡ δεν επηρεάζει το ύψος της υποχρέωσης της προς την Περιφέρεια. Είτε ένα κυβικό μέτρο νερού πάρει είτε 22.000.000 κυβικά, το ποσό που υποχρεούται να πληρώσει η ΔΕΥΑΡ είναι το ίδιο, αφού δεν αφορά των νερό αλλά τη λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων. Σε άλλο σημείο της σύμβασης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Ανεξαρτήτως της ποσότητας του νερού που θα λαμβάνει η ΔΕΥΑΡ, αυτή αναλαμβάνει να πληρώνει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το τίμημα που είναι απαραίτητο για να λειτουργεί το έργο έως τη μέγιστη ετήσια λειτουργία του».
Ένα εντυπωσιακό στοιχείο που παρουσίασε σήμερα ο κ. Στάγκας είναι ότι την εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση του 2022 την οποία σήμερα αμφισβητεί η ΔΕΥΑΡ, ο σημερινός δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης την είχε υπερψηφίσει και μάλιστα δύο φορές, με την ιδιότητα του τότε μέλους της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου, καθώς και του μέλους του τότε ΔΣ της ΔΕΥΑΡ!
Για τις χρεώσεις προς τη ΔΕΥΑΡ:
Κληθείς ο κ. Στάγκας να απαντήσει στον ισχυρισμό της ΔΕΥΑΡ ότι χρεώνεται μηνιαίως με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που η Περιφέρεια καταβάλλει στον ανάδοχο, απάντησε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια καθώς η μηνιαία χρέωση προς τη ΔΕΥΑΡ , όπως ακριβώς προβλέπεται από την Προγραμματική Σύμβαση, είναι σταθερή, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ, αφού το ίδιο ίσχυε και για την πρώτη Προγραμματική Σύμβαση την οποία η ΔΕΥΑΡ ουδέποτε αμφισβήτησε. Αυτό προβλέπεται από το άρθρο 2 της Προγραμματικής Σύμβασης που εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και η Περιφέρεια δεσμεύεται στην εφαρμογή του. Ο κ. Στάγκας εξήγησε πάντως ότι το μηνιαίο κόστος δεν μπορεί να είναι σταθερό, λόγω της διαφοροποίησης στις τιμές των χημικών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του νερού. Για τον λόγο αυτό, από την Προγραμματική Σύμβαση, η σταθερή χρέωση υπολογίζεται στο μάξιμουμ της λειτουργίας του εργοστασίου και η Σύμβαση εκκαθαρίζεται απολογιστικά, με πιστωτικό στο κλείσιμο της. «Η ΔΕΥΑΡ το γνωρίζει καλά αυτό και οι ισχυρισμοί της έχουν σκοπό να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη» δήλωσε ο κ. Στάγκας.
Η διαφορά μεταξύ των δύο Προγραμματικών Συμβάσεων:
Ο Στέργος Στάγκας απάντησε και στο ερώτημα γιατί η δεύτερη Προγραμματική Σύμβαση είναι σημαντικά υψηλότερου κόστους για τη ΔΕΥΑΡ εν συγκρίσει με την πρώτη, διευκρινίζοντας ότι όλες οι παράμετροι έχουν αλλάξει, αφού αυξήθηκαν κατακόρυφα οι τιμές των χημικών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν αλλάξει τα δεδομένα της μισθοδοσίας, αλλά κυρίως στην πρώτη Προγραμματική ήταν πολύ χαμηλότερο το κόστος συντήρησης/ανταλλακτικών των εγκαταστάσεων, αφού ως καινούργια, καλύπτονταν από την εγγύησή.
Οι προηγούμενες και οι συνολικές οφειλές της ΔΕΥΑΡ:
Ο κ. Στάγκας ρωτήθηκε σήμερα και για τις οφειλές της ΔΕΥΑΡ από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο 2017 – 2022, αν αυτές έχουν καταβληθεί στην Περιφέρεια και η απάντηση ήταν αρνητική. Και για την προηγούμενη Προγραμματική Σύμβαση η Περιφέρεια έκανε το ίδιο που έκανε προ ημερών με την δεύτερη Προγραμματική, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2023 βεβαίωσε στην ΔΥΟ Ρόδου το ποσό που όφειλε τότε η ΔΕΥΑΡ, ύψους 3.885.871,19 ευρώ. «Η ΔΕΥΑΡ προχώρησε σε διακανονισμό 48 δόσεων των 90 ευρώ τον μήνα. Μέχρι σήμερα έχει αποπληρώσει ένα ποσό και η υπολειπόμενη οφειλή ανέρχεται σε 2.700.000 ευρώ περίπου. Αν το ποσό αυτό προστεθεί στο ποσό που βεβαιώθηκε προ ημερών από την δεύτερη Προγραμματική αλλά και το ποσό της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου 2025, τότε η μέχρι σήμερα συνολική οφειλή της ΔΕΥΑΡ προς την Περιφέρεια αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ», τόνισε ο κ. Στάγκας, λέγοντας ότι τότε δεν υπήρξε καμία αντίδραση.
Κινδυνεύει με πτώχευση η ΔΕΥΑΡ;
Στο ερώτημα που τεχνηέντως αφήνεται να πλανάται από πλευράς της ΔΕΥΑΡ, ότι δηλαδή η Περιφέρεια οδηγεί την επιχείρηση σε πτώχευση με τη βεβαίωση των οφειλών της στην ΑΑΔΕ, ο κ. Στάγκας ήταν κατηγορηματικός. Κατ’ αρχή τόνισε ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, στους οποίους θα καταλογιστεί τον εν λόγω ποσό, αν δεν κινήσουν τη νόμιμη διαδικασία είσπραξης. Από εκεί και πέρα όμως, η Περιφέρεια επέλεξε την πιο ανώδυνη λύση για τη ΔΕΥΑΡ και τους εργαζομένους της. Ενώ θα μπορούσε να προχωρήσει σε κατασχέσεις λογαριασμών και εις χείρας τρίτων, επανέλαβε αυτό που έκανε και με την προηγούμενη Προγραμματική Σύμβαση, βεβαιώνοντας την οφειλή στην ΔΟΥ, για να δώσει τη δυνατότητα στη ΔΕΥΑΡ του 48μηνου διακανονισμού που ισοδυναμεί σε 110.000 ευρώ μηνιαίως. «Η Περιφέρεια είχε τη δυνατότητα να ασκήσει και άλλα ένδικα μέσα αλλά δεν τα άσκησε, ακριβώς για να μην θέσει σε κίνδυνο τη ΔΕΥΑΡ» είπε ο κ. Στάγκας, ο οποίος μετά από όλα τα παραπάνω διερωτήθη πώς είναι δυνατόν να προσφεύγει σε ένδικα μέσα η ΔΕΥΑΡ εναντίον της Περιφέρειας, ενώ χρωστάει τόσα εκατομμύρια, αντί να προσφύγει η Περιφέρεια κατά της ΔΕΥΑΡ!
Ποιος πληρώνει το «μάρμαρο» της ασυνέπειας της ΔΕΥΑΡ;
Τέλος ο κ. Στάγκας ρωτήθηκε πώς η Περιφέρεια πληρώνει τον ανάδοχο, ώστε να συνεχίζει απρόσκοπτα και αδιάλειπτα να λειτουργεί το Φράγμα και να δίνει νερό στο νησί, παρότι δεν εισπράττει τα ποσά που είναι υποχρεωμένη η ΔΕΥΑΡ να καταβάλει. Απάντησε ότι η Περιφέρεια πληρώνει τον ανάδοχο από ίδιους πόρους, και ότι αυτό ακριβώς το νόημα έχει η δήλωση που πολλές φορές έχει κάνει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος ότι δεν πρόκειται ποτέ να κόψει το νερό, εννοώντας ότι δεν πρόκειται να αφήσει απλήρωτο τον ανάδοχο, γεγονός που σε αντιδιαστολή αναδεικνύει και την ανευθυνότητα με την οποία λειτουργεί σήμερα η ΔΕΥΑΡ, μη αναγνωρίζοντας την οφειλή της.
Τα χρέη και προς τη ΔΕΗ και το «σουρωτήρι» των γεωτρήσεων
Φαίνεται όμως ότι η ΔΕΥΑΡ δεν πληρώνει συνειδητά και από επιλογή , αφού όπως είπε σήμερα ο Στέργος Στάγκας, δεν χρωστάει μόνο στην Περιφέρεια. Χρωστάει και στη ΔΕΗ περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ από την ηλεκτροδότηση γεωτρήσεων και των λοιπών εγκαταστάσεών της, τα οποία προσφάτως διακανόνισε (προφανώς για να μπορεί να ανοίγει νέες γεωτρήσεις).
Ειδικά για το θέμα των γεωτρήσεων που συνεχίζει να ανοίγει σε όλο το νησί η ΔΕΥΑΡ, ακόμα και στο βόρειο τρίγωνο που υδροδοτείται από το Φράγμα, ο κ. Στάγκας ήταν αποκαλυπτικός του τρόπου με τον οποίον λειτουργεί η ΔΕΥΑΡ, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά «έχει μετατρέψει το νησί σε σουρωτήρι» με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα. Σημείωσε ότι βάσει των όρων της ΕΕ που χρηματοδότησε το έργο, και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, η ΔΕΥΑΡ δεν νομιμοποιείται να ανοίξει νέες γεωτρήσεις αν δεν εξαντλήσει τα 60.000 κυβικά νερού ημερησίως, δηλαδή το σύνολο της παραγωγής των εγκαταστάσεων του Φράγματος. Παρόλα αυτά, η ΔΕΥΑΡ συνεχίζει να ανοίγει νέες γεωτρήσεις, όχι μόνο σε περιοχές που επί του παρόντος δεν υδροδοτούνται από το Φράγμα, οπότε προς το παρόν δεν έχει άλλη επιλογή, αλλά ακόμα και σε περιοχές όπως είναι το βόρειο τρίγωνο της Ρόδου. Σήμερα πάνω στο νησί της Ρόδου υπάρχουν 500 γεωτρήσεις. 350 για ύδρευση και 150 για άρδευση. Και αυτό, αντί να φροντίσει εδώ και 10 χρόνια, με την κατασκευή του Φράγματος και ενόψει της λειτουργίας του, να φτιάξει μεγάλες, σύγχρονες δεξαμενές και δίκτυα, για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ενός έργου που σήμερα υπολειτουργεί λόγω της αδυναμίας και της έλλειψης οργάνωσης και σχεδίου της ΔΕΥΑΡ.