Ειδήσεις

Πιο κοντά η άρση μονιμότητας στο Δημόσιο: Τι λέει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, τι σκέφτονται τα κόμματα – Καταπέλτης οι δημοσκοπήσεις

Είναι η κοινωνία πιο μπροστά από τα κόμματα σε θέματα τολμηρών μεταρρυθμίσεων ακόμα και στις δοές του Δημοσίου; Αυτό το ερώτημα απασχολεί πάντα τα κομματικά επιτελεία, καθώς πολλές φορές στο παρελθόν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίστηκαν από το κοινωνικό σώμα με καχυποψία στην καλύτερη περίπτωση ή με σφοδρή αντίδραση στην πιο συνηθισμένη. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθούσε και η αίσθηση ότι ιδανικά θα υπήρχαν εσαεί, αλλά και ο λαϊκισμός που τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν κυρίαρχο αφήγημα ισχυρών πολιτικών σχηματισμών. Τα τελευταία χρόνια όμως φαίνεται πως η κοινωνία βγαίνει πολύ πιο μπροστά από τα κόμματα και τολμά να ζητήσει επιλογές και μεταρρυθμίσεις που ακόμα και τα πιο προοδευτικά κομματικά στελέχη φοβούνται να υποστηρίξουν δημοσίως.

Δημοσκοπήσεις: Δύο στους τρεις υπέρ της καρτάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο

Λίγες μέρες μετά την πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου από τους πολίτες με τη βοήθεια της τεχνολογίας έρχονται τα ευρήματα της χθεσινής δημοσκόπησης της Marc για το Πρώτο Θέμα να δείξουν ότι οι πολίτες δεν αρκούνται μόνο στην αξιολόγηση αλλά θέλουν και πιο τολμηρά βήματα. Το θέμα της άρσης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων έχει πάψει πια να είναι ταμπού για το κοινωνικό σώμα και μάλιστα υπέρ της κατάργησης της τάσσονται και δύο στους τρεις δημόσιους υπαλλήλους που τους αφορά έτσι κι αλλιώς άμεσα.

Αρκούν μόνο ορισμένοι αριθμοί για να κατανοήσει κανείς το τι συντελείται σε επίπεδο κοινωνίας. Υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο τάσσεται το 82,5% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το 76,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 66,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 62% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ. Επιπροσθέτως υπέρ της αξιολόγησης όλων των δημοσίων υπαλλήλων τάσσεται το 73,1% του συνολικού πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα αυτά βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών τα οποία πιστεύουν ότι στη δεύτερη τετραετία της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να σπάσει αυγά και να κάνει ανάγκες μεταρρυθμίσεις δεν έκανε μέχρι τώρα προκειμένου να δώσει ένα σήμα ότι όχι μόνο έχει μάθει από τα λάθη της αλλά και ότι θα είναι τολμηρή στην περίπτωση που οι πολίτες της δώσουν την εμπιστοσύνη τους για ακόμα μία φορά στις επόμενες εκλογές.

Η εκτεταμένη αναθεώρηση του Συντάγματος το “όχημα” για την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων

Το όχημα για κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, η συζήτηση της οποίας θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. Υψηλόβαθμα γαλάζια στελέχη έλεγαν στο parapolitika.gr ότι δεν πρέπει να χαθεί κι αυτή τη φορά η ευκαιρία για μια ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος που θα αγγίξει καίρια θέματα τα οποία καταλαβαίνουν οι πολίτες και θα εκσυγχρονίσει προς όφελος όλων τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Θα μπορούσε λοιπόν στην συζήτηση να μπει και η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων η οποία είτε θα έχει καθολική ισχύ είτε θα αφορά δημόσιους υπαλλήλους, που κρίνονται με αντικειμενικά κριτήρια ακατάλληλοι να λειτουργήσουν προς όφελος του κράτους και των πολιτών.

«Αν και δεν έχει ξεκινήσει συζήτηση για το θέμα της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στο εσωτερικό της κυβέρνησης τα στοιχεία της συγκεκριμένης δημοσκόπησης θα μπορούσαν να είναι μια σημαντική ευκαιρία να τολμήσουμε να θίξουμε ένα θέμα που ενώ νομίζαμε ότι είναι ταμπού φαίνεται έχει άλλη άποψη γι’ αυτό η κοινωνία» ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας στο parapolitika.gr, θυμίζοντας ότι την άρση της μονιμότητας είχε προτείνει η κυβέρνηση Καραμανλή αλλά πρόσφατα και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης για περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων δημόσιων υπαλλήλων. Μάλιστα, ο Κώστας Σκανδαλίδης πρότεινε να περάσει και στο Σύνταγμα η κατάργηση για τέτοιες περιπτώσεις της μονιμότητας.

Οι παλιότερες προσπάθειες για καρτάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο που “ναυάγησαν”

Επίσης, συζήτηση για το θέμα της κατάργησης της μονιμότητας είχε γίνει και στη διάρκεια της συνταγματικής αναθεώρησης που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή την περίοδο 2006-2008. Μάλιστα τότε είχε προταθεί η αναθεώρηση του άρθρου 103 που κατοχυρώνει την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και η δυνατότητα προσλήψεων υπαλλήλων στο δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Υπέρ της πρότασης Καραμανλή είχαν κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ανάμεσα τους ο νυν υπουργός άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος είχε αναφέρει ότι «η μονιμότητα θα πρέπει να είναι η εξαίρεση στον κανόνα». Η προσπάθεια όμως ναυάγησε γιατί αντιτάχθηκε σθεναρά το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν διέθετε τους 180 ψήφους προκειμένου να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο.

Πηγή: parapolitika.gr

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου