Τοπικές Ειδήσεις

«Ανεβαίνει» ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα – Πώς ενισχύει το τουριστικό προϊόν

Σε έναν επιπλέον «μοχλό» για την ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αναδεικνύεται ο οινοτουρισμός, σε μία περίοδο που οι ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο αναζητούν όλο και περισσότερο, αυθεντικές και βιωματικές εμπειρίες στα ταξίδια τους.

Η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού που αναπτύσσεται έντονα σε πολλές οινοπαραγωγές χώρες σε όλο τον κόσμο «κερδίζει» έδαφος και στην Ελλάδα ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και αρκετές δράσεις από πλευράς των αρμόδιων υπουργείων αλλά και της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού.

Όπως σημειώνει στο CNN Greece η κ. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, για την περαιτέρω ανάπτυξη του οινικού τουρισμού στη χώρα μας χρειάζονται στοχευμένες και προγραμματισμένες, κινήσεις και δράσεις από τους φορείς και τα εμπλεκόμενα υπουργεία. «Ειδικά μετά την περίοδο του Covid-19, ανεβαίνει διαρκώς η τάση του γαστρονομικού τουρισμού και γενικότερα του τουρισμού εμπειρίας. Εμείς θέλουμε ο οινοτουρισμός να αποτελεί επιλογή για ξένους επισκέπτες και όχι απλώς κάτι τυχαίο που προέκυψε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους» υπογραμμίζει.

Οργανωμένες επισκέψεις από τουρίστες

Με αφορμή τις «Ανοιχτές Πόρτες 2025» που πραγματοποιούνται αυτό το Σαββατοκύριακο, με δεκάδες οινοποιεία σε όλη τη χώρα να υποδέχονται επισκέπτες στους χώρους τους, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού επισημαίνει πως για πρώτη φορά φέτος έγινε προσπάθεια ώστε, σε συνεργασία με φορείς του τουρισμού σε διάφορες περιοχές, η δράση αυτή να επικοινωνηθεί και στους τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και ώστε να πραγματοποιηθούν οργανωμένες επισκέψεις.

Για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού, η κ. Τριανταφυλλοπούλου επισημαίνει τα πλεονεκτήματα της χώρας μας, η οποία σε πολλές και διαφορετικές περιοχές, πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, προφέρει στους επισκέπτες μοναδικές ποικιλίες κρασιού και τη δυνατότητα να τις ανακαλύψουν. Τονίζει παράλληλα την ανάγκη για κατάλληλες υποδομές στα οινοποιεία που είναι ανοιχτά στους επισκέπτες αλλά και την εκπαίδευση που είναι απαραίτητο να έχει το ανθρώπινο δυναμικό τους ώστε να μπορούν να τους προσφέρουν «εμπειρία και ποιότητα».

Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Τουρισμού
Σημαντικές πρωτοβουλίες για τη θεσμική ενίσχυση του οινοτουρισμού αλλά και του γαστρονομικού τουρισμού ευρύτερα αναλαμβάνει από την πλευρά του και το υπουργείο Τουρισμού.

«Η οινοποιία στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μια παράδοση αιώνων αλλά και ένας σύγχρονος, δυναμικός τομέας της οικονομίας μας. Ο οινοτουρισμός συνδυάζει την πρωτογενή παραγωγή, την πολιτιστική κληρονομιά, τη φιλοξενία και τη γαστρονομία, προσφέροντας στους ταξιδιώτες μια ολοκληρωμένη και αυθεντική εμπειρία» σημείωσε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη, πέραν των πρωτοβουλιών όπως η λειτουργία κύριων τουριστικών καταλυμάτων εντός οινοποιητικών εγκαταστάσεων καθώς και το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου, μια από τις σημαντικότερες δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η χρηματοδότηση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προγραμμάτων που ενισχύουν τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία.

Παράλληλα μια ακόμη πρωτοβουλία που προωθείται, είναι η δημιουργία ενός θεματικού Eθνικού Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMO), ο οποίος θα λειτουργεί ως δίκτυο που θα ενώνει παραγωγούς και τουριστικές επιχειρήσεις, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη και συνεκτική στρατηγική ανάπτυξης. Επιπλέον, όπως ανέφερε, μια ειδική ψηφιακή πλατφόρμα θα συμβάλει στην προβολή των γαστρονομικών και αγροτουριστικών πόρων της χώρας.

Πηγή: cnn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου