Κλιμακώνεται η σύγκρουση Δήμου Ρόδου και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου • Προσφυγή από τον Δήμο κατά απόφασης για το ΚΤΕΛ Ρόδου • Το Φαληράκι στο επίκεντρο των συγκοινωνιακών και πολιτικών εξελίξεων στη Ρόδο
Η Ρόδος βρίσκεται και πάλι σε τροχιά έντασης. Αυτή τη φορά, η σύγκρουση αφορά στον έλεγχο των συγκοινωνιών στο ανατολικό μέτωπο του νησιού. Από τη μία πλευρά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που με δική της απόφαση ενέκρινε νέα αστική γραμμή Φαληράκι – Καστρί. Από την άλλη, ο Δήμος Ρόδου, που καταγγέλλει την απόφαση ως παράνομη και καταθέτει επίσημη προσφυγή ζητώντας την ακύρωσή της.
Στις 23 Απριλίου 2025, εκδόθηκε απόφαση της Περιφέρειας (ΑΔΑ: ΨΨΛΒ7ΛΞ-ΒΞΘ) με την οποία χαρακτηρίστηκε νέα αστική λεωφορειακή γραμμή μεταξύ Φαληρακίου και Καστρί, με εκτέλεση από το ΚΤΕΛ Ρόδου Α.Ε. Η διαδρομή είχε ως σκοπό την ενίσχυση της επιβατικής κάλυψης στην τουριστική καρδιά του νησιού και προβάλλεται από την Περιφέρεια ως ανταπόκριση στην αυξημένη ζήτηση και ανάγκη μετακίνησης.
Η απόφαση συνοδεύτηκε από θετικές δηλώσεις του ΚΤΕΛ, το οποίο, μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε εγκαινιάσει και δύο υπεραστικές γραμμές:
1. Αεροδρόμιο – Φαληράκι
2. Αεροδρόμιο – Φαληράκι – Κάλαθος – Λίνδος – Πεύκοι – Κιοτάρι – Γεννάδι
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ρόδου κ. Αντώνη Μπέρδη, «ένα θέμα – ταμπού επιτέλους διευθετήθηκε», ενώ εξήρε τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο για την πολιτική βούληση να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα του ΚΤΕΛ για ένταξη στη γραμμή του αεροδρομίου.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία της τουριστικής Ρόδου, λεωφορείο ενώνει απευθείας το Φαληράκι με το αεροδρόμιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στον RV και τη Ρένα Παυλάκη.
Η νέα αυτή σύνδεση, που εκτελείται ανά μισή ώρα, μετατρέπει το Φαληράκι σε συγκοινωνιακό κόμβο, διασυνδέοντάς το με τα πιο μακρινά τουριστικά σημεία της Ρόδου και το αεροδρόμιο «Διαγόρας» που εξυπηρετεί περίπου 7 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.
Η έκρηξη του Δήμου Ρόδου
Η απάντηση του Δήμου ήταν όχι απλώς αρνητική, αλλά επιθετική. Κατατέθηκε προσφυγή κατά της απόφασης της Περιφέρειας, με το επιχείρημα ότι εκδόθηκε από αναρμόδιο όργανο. Ο Δήμος επικαλείται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που του αναγνωρίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό αστικών γραμμών εντός των διοικητικών του ορίων.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η γραμμή Φαληράκι – Καστρί εκτείνεται εντός περιοχής που έχει ήδη χαρακτηριστεί ως αστική και η οποία εξυπηρετείται εδώ και χρόνια από το δημοτικό συγκοινωνιακό φορέα «ΡΟΔΑ» (νυν υπό τον Δήμο Ρόδου). Συνεπώς, η νέα γραμμή κρίνεται περιττή και ανταγωνιστική προς υφιστάμενες υπηρεσίες.
Ο Δήμος καταγγέλλει επίσης παραβίαση ουσιωδών διαδικαστικών όρων, καθώς η νέα γραμμή δεν πληροί – κατά δήλωσή του – το ελάχιστο απαιτούμενο μήκος των 2 χλμ. (καθώς είναι μόλις 1,8 χλμ.), και δεν έχει κατατεθεί σχετική βεβαίωση από τεχνική υπηρεσία.
Στάχτη ή σπίθα για κάτι βαθύτερο;
Η υπόθεση δεν είναι μόνο διοικητική. Αποτελεί ενσάρκωση μίας βαθύτερης σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, φιλοσοφιών και ισχύος. Από τη μία, η Περιφέρεια εμφανίζεται να δρα με επιχειρησιακή λογική, επιχειρώντας να αναδιαμορφώσει τον χάρτη των μετακινήσεων του νησιού, κυρίως με γνώμονα τον τουρισμό. Από την άλλη, ο Δήμος βλέπει προσπάθεια «υφαρπαγής» συγκοινωνιακού έργου που ο ίδιος θεωρεί ως αναφαίρετο δικαίωμα και αρμοδιότητά του.
Η προσφυγή του Δήμου δεν είναι μόνο θεσμική. Είναι και πολιτική.
Ο ρόλος του ΚΤΕΛ και η στρατηγική του αεροδρομίου
Το ΚΤΕΛ Ρόδου, εκτός από τη νέα αστική γραμμή, διεκδίκησε και πήρε το πράσινο φως για δύο μεγάλες υπεραστικές διαδρομές, με κορυφαία εκείνη του Φαληράκι – Αεροδρόμιο. Ο κ. Αντώνης Μπέρδης δήλωσε πως πρόκειται για ιστορική τομή. Το ΚΤΕΛ διαθέτει στόλο 45 λεωφορείων τελευταίας τεχνολογίας, και σύμφωνα με τον ίδιο, η ποιότητα, η αξιοπιστία και η κάλυψη που προσφέρουν, μπορούν να ανταγωνιστούν κάθε άλλο φορέα στο νησί.
Το Φαληράκι, έτσι, μετατρέπεται σε μεταφορικό νευραλγικό σημείο, από όπου διακινούνται τουρίστες από και προς το αεροδρόμιο, αλλά και από τις νότιες περιοχές – Κάλαθος, Λίνδος, Πεύκοι, Κιοτάρι, Γεννάδι.
Τι διακυβεύεται
Το ερώτημα δεν είναι ποιος προσφέρει καλύτερο service. Είναι ποιος αποφασίζει. Η γραμμή Φαληράκι – Καστρί ήταν η σπίθα. Οι νέες γραμμές προς το αεροδρόμιο ήταν η βενζίνη. Πλέον, δεν μιλάμε για απλό τεχνικό θέμα, αλλά για σύγκρουση μοντέλων διοίκησης, φιλοσοφιών και – τελικά – εξουσίας.
Η σύγκρουση αυτή θέτει και ένα προηγούμενο: μπορεί μία Περιφέρεια να παρακάμπτει έναν Δήμο στο θέμα των συγκοινωνιών; Και εάν ναι, με τι κριτήρια; Ποιος λογοδοτεί και ποιος ελέγχει;
Αναμονή για τη συνέχεια
Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της θεσμικής κρίσης. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου καλείται να αποφασίσει αν η Περιφέρεια παραβίασε τις αρμοδιότητες του Δήμου ή αν ενήργησε δικαιολογημένα λόγω δημόσιας ωφέλειας. Μέχρι τότε, η ένταση δεν υποχωρεί. Αντιθέτως, ενισχύεται από τις πολιτικές δηλώσεις, τη σύγκρουση συμφερόντων και την πίεση της τουριστικής περιόδου.
Η σύγκρουση γύρω από τη γραμμή Φαληράκι – Καστρί δεν είναι απλώς για μία διαδρομή. Είναι για το ποιος ελέγχει τις αρτηρίες ενός νησιού που ζει και αναπνέει μέσα από τη μετακίνηση. Και στην τουριστική Ρόδο του 2025, κάθε γραμμή δεν είναι μόνο γεωγραφική. Είναι και πολιτική. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.