Πρεμιέρα για μια διάταξη που οδηγεί σε ένα – έστω σημειακά- επόμενο επίπεδο την Ελληνική Δικαιοσύνη, γίνεται στις 3 Οκτωβρίου όταν θα συνεδριάσουν, διαδοχικά, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και η Ολομέλεια της Εισαγγελίας ΑΠ, ώστε να ψηφίσουν για να επιλέξουν τους 5 επικρατέστερους για κάθε κορυφαία θέση στη Δικαιοσύνη: Του προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης έστειλε την περασμένη βδομάδα την σχετική πρόσκληση προς την ηγεσία του Δικαστηρίου ώστε να εφαρμοστεί για πρωτη φορά ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2024 με βάσει τον οποίο θα κληθούν οι διοικητικές ολομέλειες των δικαστηρίων να αναδείξουν σε μυστική ψηφοφορία τις επιλογές τους. Θα ψηφίσουν τις/τους υποψήφιες/ υποψήφιους διαδόχους της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα και της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεωργίας Αδειλίνη, οι οποίες αφυπηρετούν λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας στις 30 Ιουνίου.
Έτσι στις 3/6 θα συνεδριάσει πρώτα η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπως οι αρεοπαγίτες και οι αντεισαγγελείς του δικαστηρίου θα επιλέξουν από 3-5 υποψηφίους ο καθένας για τη θεση του προέδρου. Μόλις ολοκληρωθεί η μυστική ψηφοφορία, δε θα ανοιχτούν οι φάκελοι, θα ακολουθήσει η ψηφοφορία της Ολομέλειας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου όπου κάθε μέλος της θα επιλέξει τους 3-5 επικρατετερους για τη θέση του εισαγγελέα. Μετά θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων.
Η νέα διάταξη και η εκκρεμότητα
Με τη νέα διάταξη για πρώτη φορά οι δικαστές ψηφίζουν όσους εκ των συναδέλφων τους κρίνουν κατάλληλους για τις ηγετικές θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας. Η ψήφος εχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα αλλά σίγουρα είναι πολύ δύσκολο για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία να παρεκκλίνει από τις βασικές επιλογές των ίδιων των δικαστών. Μάλιστα η σχετική νομοθεσία θα συμπληρωθεί αυτή την εβδομάδα αφού θα ψηφιστούν συμπληρωματικές- σημειακές – αλλαγές που πρότειναν οι ίδιες οι ολομέλειες των δικαστηρίων :
– Κάθε δικαστής έχει δικαίωμα να επιλέξει (π.χ για πρόεδρο ΑΠ) ανάμεσα στους Αντιπροέδρους και τα δέκα (10) αρχαιότερα μέλη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δεν αφυπηρετούν το έτος της προαγωγής, δηλαδή τον Ιούνιο. (Θα είναι άκυρο το ψηφοδέλτιο που δεν έχει τουλάχιστον τρία και έως 5 ονόματα.)
– Ο κατάλογος με επιμέλεια του Προέδρου του Δικαστηρίου διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης και από εκεί στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, Όπου γίνεται ακρόαση τους. Ακολούθως ο κατάλογος διαβιβάζεται στο υπουργικό συμβούλιο που λαμβάνει, με εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, την τελική απόφαση.
Αποχωρήσεις
Η εκλογική διαδικασία -για μια ακόμα χρονιά- θα αλλάξει ριζικά την ανθρωπογεωγραφία, κυρίως του Αρείου Πάγου.
Συγκεκριμένα:
– Αποχωρούν η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
– Αποχωρούν και οκτώ αντιπρόεδροι του δικαστηρίου, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος, αφού ο συνολικός αριθμός τους είναι 11
– Εκτός από τους αντιπροέδρους αποχωρούν και έντεκα αρεοπαγίτες, αριθμός επίσης μεγάλος για τα δεδομένα του ανωτάτου δικαστηρίου.
Το ΣτΕ
Αποχωρήσεις θα υπάρξουν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς ο μεν πρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος, που επιλέχθηκε πριν από έναν χρόνο (το 2024), έχει ακόμα άλλα δύο χρόνια θητείας αποχωρώντας το καλοκαίρι του 2027, αλλά θα αποχωρήσουν 4 αντιπρόεδροι. Ειδικότερα, από το Συμβούλιο της Επικρατείας αποχωρούν οι αντιπρόεδροι:
– Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, πρόεδρος εως τώρα του Δ’ Τμήματος,
– Κωνσταντίνος Κουσούλης, που διετέλεσε και επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας επί Προεδρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου,
– Μαργαρίτα Γκορτζολίγου, πρόεδρος στο Ε’ Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου, και
– Ιωάννης Γράβαρης, επίσης αντιπρόεδρος του ΣτΕ.
Για τις θέσεις των αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα υπάρξει, όπως και στον Αρειο Πάγο, ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου
Πηγή: capital.gr