ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αβάπορον» το Αιγαίο, ενώ σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την ανάδειξη της νησιωτικότητας

Νατάσα Παμπρή 1 λεπτό ανάγνωση
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΙΚΑΣ

«Το δη­μο­γρα­φι­κό είναι το με­γα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα που αντι­με­τω­πί­ζει η χώρα μας. Στο πλαί­σιο των αρ­μο­διο­τή­των κάθε υπουρ­γεί­ου, εκ­φρά­σα­με την βού­λη­ση να συ­νε­χί­σου­με και να διευ­ρύ­νου­με τη συ­νερ­γα­σία μας στον χώρο της δη­μό­σιας πρό­νοιας» τό­νι­σε μι­λώ­ντας στην εκ­πο­μπή του Τέρη Χα­τζη­ιω­άν­νου ο υφυ­πουρ­γός Στέ­φα­νος Γκί­κας.

Ο κ. Γκί­κας, υπο­γράμ­μι­σε επί­σης την έλ­λει­ψη πλοί­ων στο Αι­γαίο, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι οι κά­τοι­κοι των νη­σιών πρέ­πει να κά­νουν υπο­μο­νή, καθώς βρι­σκό­μα­στε σε μία με­τα­βα­τι­κή πε­ρί­ο­δο, ενώ ανα­φέρ­θη­κε και στο με­γά­λο πρό­γραμ­μα ναυ­πή­γη­σης πρά­σι­νων πλοί­ων μέσω ΣΔΙΤ για τις εν­δο­νη­σιω­τι­κές με­τα­φο­ρές με 12ετεις συμ­βά­σεις.

Συ­νά­ντη­ση για το δη­μο­γρα­φι­κό

Στην συ­νά­ντη­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με­τα­ξύ της υπουρ­γού Κοι­νω­νι­κής Συ­νο­χής και Οι­κο­γέ­νειας Σο­φί­ας Ζα­χα­ρά­κη με τον υφυ­πουρ­γό Ναυ­τι­λί­ας και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής Στέ­φα­νο Γκίκα, πα­ρου­σία του γραμ­μα­τέα Αι­γαί­ου και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής Μα­νώ­λη Κου­του­λά­κη συ­ζη­τή­θη­καν ο σχε­δια­σμός και η δια­μόρ­φω­ση κοι­νών στο­χευ­μέ­νων πο­λι­τι­κών στή­ρι­ξης στον χώρο της πρό­νοιας με έμ­φα­ση στο δη­μο­γρα­φι­κό και τη νη­σιω­τι­κό­τη­τα. «Στό­χος μας είναι να δια­μορ­φώ­σου­με ένα ακόμα πιο ευρύ πλέγ­μα συ­νερ­γα­σί­ας σε θέ­μα­τα στή­ρι­ξης της οι­κο­γέ­νειας και προ­στα­σί­ας της μη­τρό­τη­τας στα νησιά μας, αξιο­ποιώ­ντας την εμπει­ρία και τις σχε­τι­κές δρά­σεις που έχουν υλο­ποι­η­θεί από τη Γε­νι­κή Γραμ­μα­τεία Αι­γαί­ου και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής και οι οποί­ες ήδη τυγ­χά­νουν της ευ­ρύ­τε­ρης ανα­γνώ­ρι­σης για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά τους, προς όφε­λος των το­πι­κών κοι­νω­νιών» το­νί­ζει ο υφυ­πουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής Στέ­φα­νος Γκί­κας. Ο υφυ­πουρ­γός κ. Γκί­κας ανα­φέ­ρε­ται σε ένα ανα­πτυ­ξια­κό μο­ντέ­λο με πυ­ρή­νες ώθη­σης την αγάπη και το εν­δια­φέ­ρον για τη νη­σιω­τι­κό­τη­τα. «Η συ­νερ­γα­σία θα πε­ρι­λαμ­βά­νει τους ακό­λου­θους εν­δει­κτι­κούς το­μείς. Εθνι­κό Σχέ­διο Δρά­σης για το δη­μο­γρα­φι­κό, στρα­τη­γι­κή για την μα­κρο­χρό­νια φρο­ντί­δα, υλο­ποί­η­ση πο­λι­τι­κών στε­γα­στι­κής πο­λι­τι­κής, με συ­μπε­ρί­λη­ψη των ιδιαι­τε­ρο­τή­των του νη­σιω­τι­κού χώρου. Εξει­δι­κεύ­ο­ντας πε­ραι­τέ­ρω συ­ζη­τή­σα­με: Δρά­σεις οι­κο­νο­μι­κής ενί­σχυ­σης των νέων γο­νέ­ων που κα­τοι­κούν σε μικρά νησιά, υλο­ποί­η­ση πρω­το­βου­λιών ενη­μέ­ρω­σης και ευαι­σθη­το­ποί­η­σης σχε­τι­κά με θέ­μα­τα προ­γεν­νη­τι­κής εκ­παί­δευ­σης και προ­ε­τοι­μα­σί­ας για τον το­κε­τό και τη γο­νεϊ­κό­τη­τα, πρω­το­βου­λί­ες υπο­στή­ρι­ξης των νέων οι­κο­γε­νειών στο κρί­σι­μο στά­διο των πρώ­των τριών ετών της ζωής των παι­διών, δη­μιουρ­γία Σχο­λών Γο­νέ­ων που θα υπο­στη­ρί­ζουν τους γο­νείς στο δύ­σκο­λο ρόλο τους και στή­ρι­ξη της γο­νεϊ­κό­τη­τας στα μικρά νησιά μέσω voucher, με στόχο την αντι­με­τώ­πι­ση των τυχόν ελ­λεί­ψε­ων στον τομέα της πρω­το­βάθ­μιας υγεί­ας, κατά την εγκυ­μο­σύ­νη και την αρχή της γο­νεϊ­κό­τη­τας. Όλες οι προ­τά­σεις θα ανα­λυ­θούν και θα διε­ρευ­νη­θούν από στε­λέ­χη των δύο υπουρ­γεί­ων και τα συ­μπε­ρά­σμα­τα θα αξιο­ποι­η­θούν, προ­κει­μέ­νου να ανα­λη­φθούν σχε­τι­κές δρά­σεις ενώ, στο αμέ­σως προ­σε­χές διά­στη­μα θα υπο­γρα­φεί το σχε­τι­κό Μ.O.U.» το­νί­ζει ο κ. Γκί­κας.

Φουρ­τού­νες με το «Πρέ­βε­λης» στην Κα­σο­καρ­πα­θία!

Με αφορ­μή τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες των νη­σιω­τών για το ακτο­πλοϊ­κό και τα όσα συμ­βαί­νουν στην Κα­σο­καρ­πα­θία ο κ. Γκί­κας ανα­φέρ­θη­κε στο με­γά­λο πρό­γραμ­μα ναυ­πή­γη­σης των πρά­σι­νων πλοί­ων. «Κα­ταρ­χάς βρι­σκό­μα­στε σε μία με­τα­βα­τι­κή πε­ρί­ο­δο, διότι υπάρ­χει σε εξέ­λι­ξη το με­γά­λο πρό­γραμ­μα ναυ­πή­γη­σης των πρά­σι­νων πλοί­ων, δη­λα­δή πλοί­ων που δε θα καίνε ορυ­κτά καύ­σι­μα, με τη σύ­μπρα­ξη δη­μο­σί­ου και ιδιω­τι­κού τομέα (ΣΔΙΤ). Ήδη ο κ. Στυ­λια­νί­δης το πρό­γραμ­μα των 80 εκατ. ευρώ με ση­μα­ντι­κή δια­πραγ­μά­τευ­ση το έφερε στα 265 εκατ. ευρώ και μπο­ρεί να πάει στα 500 εκατ. ευρώ. Θα έρ­θουν οι ακτο­πλοϊ­κές εται­ρεί­ες να συ­ζη­τή­σουν με το κρά­τος να φτιά­ξουν πρά­σι­να πλοία, τα οποία θα μπουν ακρι­βώς στις εν­δο­νη­σιω­τι­κές γραμ­μές. Οι συμ­βά­σεις θα είναι δω­δε­κα­ε­τείς, ένας ευ­ρύ­τε­ρος προ­γραμ­μα­τι­σμός, όχι μόνο για τις εται­ρεί­ες που κάθε χρόνο υπάρ­χουν τόσα προ­βλή­μα­τα, αλλά και για τους πο­λί­τες. Αυτό λοι­πόν είναι στα σκα­ριά, πολύ σύ­ντο­μα θα ανα­κοι­νω­θούν συμ­βά­σεις, συ­μπρά­ξεις, δια­γω­νι­σμοί κτλ. Όμως σας είπα, δε θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Μέχρι τότε, το υπουρ­γείο κα­τα­βάλ­λει κάθε προ­σπά­θεια που μπο­ρεί, προ­κει­μέ­νου να κα­λύ­ψει τα όποια κενά. Δυ­στυ­χώς δεν υπάρ­χει η δυ­να­τό­τη­τα εύ­ρε­σης πλοί­ων. Πολλά πλοία βρί­σκο­νται σε δε­ξα­με­νές, βρί­σκο­νται σε επι­σκευ­ές, οι πλοιο­κτή­τες μπο­ρεί να μη θέ­λουν. Κάνει μία προ­σπά­θεια το υπουρ­γείο. Και πριν 10 μέρες – μά­λι­στα την υπο­στή­ρι­ξα εγώ αυτή την τρο­πο­λο­γία στη Βουλή- αλ­λά­ξα­με τον κώ­δι­κα του άρ­θρου 13 της νο­μο­θε­σί­ας για τις θα­λάσ­σιες εν­δο­με­τα­φο­ρές και δώ­σα­με την δυ­να­τό­τη­τα στον εκά­στο­τε υπουρ­γό Ναυ­τι­λί­ας και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής, εφό­σον υπάρ­ξει κενό σε μία σύν­δε­ση (υπάρ­χει δη­λα­δή κά­ποιος ανά­δο­χος, και για κά­ποιο λόγο, ο ανά­δο­χος βγά­ζει εκτός λει­τουρ­γί­ας το κα­ρά­βι γιατί έπαθε βλάβη) να μπο­ρεί ο εκά­στο­τε υπουρ­γός με απευ­θεί­ας ανά­θε­ση 60 ημε­ρών να βάζει πλοίο πίσω στη γραμ­μή, ακόμα και αν δεν έχει τις προ­δια­γρα­φές που λέει η αρ­χι­κή σύμ­βα­ση. Άρα λοι­πόν γί­νο­νται προ­σπά­θειες και δεν αγνο­ού­με το πρό­βλη­μα αυτή τη στιγ­μή, ας κά­νου­με υπο­μο­νή, πλη­σιά­ζει η θε­ρι­νή πε­ρί­ο­δος, θα ομα­λο­ποι­η­θούν τα πράγ­μα­τα. Η προ­σπά­θεια του υπουρ­γεί­ου είναι να μην υπάρ­ξουν αυ­ξή­σεις τιμών στα ει­σι­τή­ρια, από την 1η Μαΐου αλ­λά­ζει η δια­δι­κα­σία με τα καύ­σι­μα όπως γνω­ρί­ζε­τε, και σε κάθε πε­ρί­πτω­ση ό,τι μπο­ρεί το Υπουρ­γείο, το κάνει. Δεν είναι δική μου αρ­μο­διό­τη­τα, αλλά κάθε μέρα όλοι μας σε συ­νεν­νό­η­ση με τον υπουρ­γό, δη­μάρ­χους και φο­ρείς προ­σπα­θού­με να βρού­με την κα­λύ­τε­ρη λύση» ανέ­φε­ρε στη φουρ­τού­να που ξέ­σπα­σε στο Καρ­πά­θιο πέ­λα­γος με το «Πρέ­βε­λης» ο κ. Γκί­κας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.