ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δασικά αυθαίρετα: Τακτοποίηση για 30 χρόνια

news room 1 λεπτό ανάγνωση
δάσος κατοικια αυθαιρετο

Οι ιδιο­κτή­τες θα μπο­ρούν, με την πλη­ρω­μή ηλε­κτρο­νι­κού πα­ρα­βό­λου ύψους 250 ευρώ, να πε­τύ­χουν την προ­σω­ρι­νή εξαί­ρε­ση από την κα­τε­δά­φι­ση – Το θέμα εκτι­μά­ται ότι αφορά του­λά­χι­στον 1 εκα­τομ­μύ­ριο ιδιο­κτή­τες.

Ξε­κί­νη­σε η αντί­στρο­φη μέ­τρη­ση για την τα­κτο­ποί­η­ση – για 30 χρό­νια – των δα­σι­κών αυ­θαι­ρέ­των. Πρό­κει­ται για ένα άλυτο εδώ και πολλά χρό­νια πρό­βλη­μα, το οποίο εκτι­μά­ται πως αφορά 1 εκα­τομ­μύ­ριο ιδιο­κτή­τες.

Οπως λέει μι­λώ­ντας στα «ΝΕΑ» ο γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας Δασών Κων­στα­ντί­νος Αρα­βώ­σης, μέσα στο επό­με­νο διά­στη­μα θα προ­στε­θεί σχε­τι­κή διά­τα­ξη από τη Γε­νι­κή Γραμ­μα­τεία Δασών σε νέο νο­μο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, μέσω της οποί­ας θα κα­θο­ρί­ζο­νται τα χρο­νι­κά πε­ρι­θώ­ρια για την υπο­βο­λή αι­τή­σε­ων στην ηλε­κτρο­νι­κή πλατ­φόρ­μα που τη­ρεί­ται στην ιστο­σε­λί­δα του Κτη­μα­το­λο­γί­ου (για την υπα­γω­γή στις ευ­νοϊ­κές ρυθ­μί­σεις τα­κτο­ποί­η­σης των δα­σι­κών αυ­θαι­ρέ­των).

Αυτό ση­μαί­νει πως οι ιδιο­κτή­τες αυτών των ακι­νή­των με την πλη­ρω­μή ηλε­κτρο­νι­κού πα­ρα­βό­λου ύψους 250 ευρώ πε­τυ­χαί­νουν -σε αυτή τη φάση – προ­σω­ρι­νή εξαί­ρε­ση από την κα­τε­δά­φι­ση, άμεση κα­τα­στο­λή κα­τα­λο­γι­σμέ­νων προ­στί­μων, «πά­γω­μα» νέων προ­στί­μων αλλά και συμ­ψη­φι­σμό αυτών, σε πε­ρι­πτώ­σεις τα­κτο­ποι­η­μέ­νων αυ­θαι­ρέ­των.

Ση­μειώ­νε­ται πως στην πε­ρί­πτω­ση που κατά την τε­λι­κή κύ­ρω­ση του δα­σι­κού χάρτη το ακί­νη­τό τους εξαι­ρε­θεί της δα­σι­κής νο­μο­θε­σί­ας και βε­βαιω­θεί πως δεν είναι δα­σι­κό, τότε και μόνο τότε προ­βλέ­πε­ται για τους ιδιο­κτή­τες η επι­στρο­φή τελών και προ­στί­μων που έχουν κα­τα­βλη­θεί.

Στο ση­μείο αυτό θα πρέ­πει να διευ­κρι­νι­στεί πως μετά την υπα­γω­γή στην πλατ­φόρ­μα θα γίνει έλεγ­χος των δι­καιω­μά­των από τα τμή­μα­τα προ­στα­σί­ας δασών των δα­σαρ­χεί­ων με τη χω­ρι­κή αρ­μο­διό­τη­τα για την τή­ρη­ση των προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων που θέτει ο νόμος. «Μετά τη λήξη της τε­λευ­ταί­ας πα­ρά­τα­σης της προ­θε­σμί­ας υπο­βο­λής αντιρ­ρή­σε­ων κατά του δα­σι­κού χάρτη την 31η Μαΐου, οι εν­δια­φε­ρό­με­νοι θα έχουν στη διά­θε­σή τους άλλο ένα μέσο για την προ­ά­σπι­ση της πε­ριου­σί­ας τους» συ­μπλη­ρώ­νει ο Κων­στα­ντί­νος Αρα­βώ­σης.

Ποιους αφορά και οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις

Η εν λόγω ρύθ­μι­ση πρα­κτι­κά δεν αφορά τα με­μο­νω­μέ­να αυ­θαί­ρε­τα αλλά συ­γκε­ντρώ­σεις αυ­θαι­ρέ­των κτι­σμά­των που πα­ρου­σιά­ζουν «εν τοις πράγ­μα­σι» λει­τουρ­γι­κή ενό­τη­τα σε δάση και δα­σι­κές εκτά­σεις (εξού και ο όρος «οι­κι­στι­κές πυ­κνώ­σεις»).

Οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να τα­κτο­ποι­η­θεί ένα κτί­σμα εντός δα­σι­κής έκτα­σης, σύμ­φω­να με τον N. 4685/2020, είναι:

Η χρήση του κτι­ρί­ου να είναι κα­τοι­κία, μό­νι­μης ή επο­χι­κής δια­μο­νής.

Η κα­τοι­κία να έχει ανε­γερ­θεί μέχρι τις 27 Ιου­λί­ου 2011.

Να μη βρί­σκε­ται σε πε­ριο­χές στις οποί­ες ισχύ­ουν προ­στα­τευ­τι­κές δια­τά­ξεις της φύσης ή του το­πί­ου, όπως του δι­κτύ­ου Natura 2000, υγρο­τό­πους της συν­θή­κης Ramsar κ.ά., εκτός κι αν κα­τα­σκευά­στη­κε πριν από τον χα­ρα­κτη­ρι­σμό των πε­ριο­χών αυτών.

Να μη βρί­σκε­ται σε αρ­χαιο­λο­γι­κό χώρο ζώνης Α, σε ιστο­ρι­κό τόπο, ιστο­ρι­κό δια­τη­ρη­τέο οι­κι­σμό και πε­ριο­χή ιδιαί­τε­ρου φυ­σι­κού κάλ­λους, εκτός κι αν κα­τα­σκευά­στη­κε πριν από την κή­ρυ­ξη της αρ­χαιο­λο­γι­κής ζώνης και εφό­σον δεν απα­γο­ρευό­ταν η δό­μη­ση.

Να μη βρί­σκε­ται σε δη­μό­σιο κτήμα.

Να μη βρί­σκε­ται σε ζώνη αι­για­λού (και πα­λιού αι­για­λού).

Να μη βρί­σκε­ται εντός ζώνης πα­ρα­λί­ας, να μην κτί­στη­κε σε ρέμα, κρί­σι­μη πα­ρά­κτια ζώνη ή προ­στα­τευό­με­νη πε­ριο­χή (εάν απα­γο­ρευό­ταν η εκτέ­λε­ση κάθε οι­κο­δο­μι­κής ερ­γα­σί­ας κατά τον χρόνο κα­τα­σκευ­ής) και να μη βρί­σκε­ται σε κη­ρυγ­μέ­νες ανα­δα­σω­τέ­ες πε­ριο­χές λόγω πυρ­κα­γιάς.

Τα δι­καιο­λο­γη­τι­κά

Δι­καί­ω­μα για να υπο­βά­λουν αί­τη­ση στην πλατ­φόρ­μα θα έχουν και όσοι εν­δια­φε­ρό­με­νοι έχουν υπο­βά­λει αί­τη­ση διόρ­θω­σης προ­δή­λου σφάλ­μα­τος του δα­σι­κού χάρτη, αντιρ­ρή­σεις, αί­τη­ση ακυ­ρώ­σε­ως ή οποιο­δή­πο­τε άλλο διοι­κη­τι­κό ή έν­δι­κο βο­ή­θη­μα, με την οποία αμ­φι­σβη­τούν ότι η ιδιο­κτη­σία τους έχει δα­σι­κό χα­ρα­κτή­ρα.

Οι εν­δια­φε­ρό­με­νοι πρέ­πει να γνω­ρί­ζουν πως στην αί­τη­ση που θα υπο­βλη­θεί (μέσω της δια­δι­κτυα­κής πλατ­φόρ­μας του Κτη­μα­το­λο­γί­ου) πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται (σε μορφή PDF) τα εξής δι­καιο­λο­γη­τι­κά: υπεύ­θυ­νη δή­λω­ση (υπο­γε­γραμ­μέ­νη) με την οποία ο εν­δια­φε­ρό­με­νος να δη­λώ­νει πως τα υπο­βαλ­λό­με­να στοι­χεία είναι αληθή, δή­λω­ση μη­χα­νι­κού (υπο­γε­γραμ­μέ­νη) με την οποία βε­βαιώ­νε­ται η πε­ρι­γρα­φή της κα­τοι­κί­ας και των συ­νο­δευου­σών κα­τα­σκευών. Κατά πε­ρί­πτω­ση, επί­σης, η αί­τη­ση διόρ­θω­σης προ­δή­λου σφάλ­μα­τος ή της αντίρ­ρη­σης κατά του δα­σι­κού χάρτη, το απο­δει­κτι­κό έκ­δο­σης πλη­ρω­μής του ηλε­κτρο­νι­κού πα­ρα­βό­λου και φω­το­α­ντί­γρα­φο της αστυ­νο­μι­κής ταυ­τό­τη­τας / δια­βα­τη­ρί­ου.

Οι δύο «κόκ­κι­νες γραμ­μές»

Δύο είναι οι βα­σι­κές «κόκ­κι­νες γραμ­μές» που μπαί­νουν, σύμ­φω­να με πηγές που γνω­ρί­ζουν καλά το θέμα, στον δρόμο προς την τα­κτο­ποί­η­σή τους: οι κα­τα­σκευ­ές να μην είναι με­μο­νω­μέ­νες αλλά να βρί­σκο­νται εντός οι­κι­στι­κών πυ­κνώ­σε­ων και να μην έχουν οι­κο­δο­μη­θεί μετά τον Ιού­λιο του 2021.

Μετά και την τε­λευ­ταία από­φα­ση του Συμ­βου­λί­ου της Επι­κρα­τεί­ας για τους δα­σι­κούς χάρ­τες, ανοί­γει ο δρό­μος για τον νέο σχε­δια­σμό του υπουρ­γεί­ου Πε­ρι­βάλ­λο­ντος, ο οποί­ος, με­τα­ξύ άλλων, προ­βλέ­πει τη σύ­ντα­ξη οι­κο­νο­μο­τε­χνι­κών με­λε­τών για κάθε πε­ρι­φέ­ρεια, όπου θα κα­τα­γρά­φε­ται η δό­μη­ση εντός των εκτά­σε­ων που πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται στους αναρ­τη­μέ­νους ή κυ­ρω­μέ­νους δα­σι­κούς χάρ­τες.

Το σί­γου­ρο πά­ντως είναι, όπως λένε από το υπουρ­γείο Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, πως η όποια λύση προ­κρι­θεί θα εξαι­ρεί από την τα­κτο­ποί­η­ση τα κτί­ρια που βρί­σκο­νται σε εθνι­κούς δρυ­μούς, υγρο­τό­πους και πε­ριο­χές του δι­κτύ­ου Natura 2000, αλλά και κτί­σμα­τα που βρί­σκο­νται σε δάση και δα­σι­κές εκτά­σεις που κα­τα­στρά­φη­καν από πυρ­κα­γιά και έχουν κη­ρυ­χθεί ανα­δα­σω­τέα (με βάση σχε­τι­κό νόμο του ’79, όπως ισχύ­ει σή­με­ρα) καθώς και πε­ριο­χές με ρέ­μα­τα που έχουν οριο­θε­τη­θεί και βρί­σκο­νται εντός Ζώνης Δυ­νη­τι­κού Κιν­δύ­νου.

Πηγή in.gr

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.