ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεταναστευτικό: Επιμένει η Κομισιόν για έρευνα των δημοσιευμάτων περί επαναπροωθήσεων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Επα­νήλθε την Παρα­σκευή η Kομισιόν, ως προς την προ­τροπή προς τις ελλη­νι­κές αρχές για τη διε­νέρ­γεια έρευνας σχετικά με δημο­σιεύ­ματα σε διεθνή ΜΜΕ, περί επα­να­προ­ω­θή­σεων αιτού­ντων άσυλο.

Η αρμόδια επί­τρο­πος, Ίλβα Γιό­χαν­σον προ­έ­τρεψε εκ νέου την Ελλάδα να ξεκι­νή­σει έρευνα για τα καταγ­γελ­λό­μενα, σημειώ­νο­ντας παράλ­ληλα πως η Κροατία – που επίσης ανα­φε­ρό­ταν στα εν λόγω δημο­σιεύ­ματα – έχει ήδη δεσμευ­τεί για διε­ρεύ­νηση της υπό­θε­σης.

Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», η κ. Γιό­χαν­σον δήλωσε χθες ότι η ελλη­νική κυβέρ­νηση θα πρέπει να διε­ρευ­νή­σει εις βάθος τα περι­στα­τικά που περιέ­χο­νται στα δημο­σιεύ­ματα. Πρό­σθεσε ότι σε διά ζώσης συνο­μι­λία που θα είχε χθες το βράδυ με τον υπουργό Μετα­νά­στευ­σης Νότη Μητα­ράκη, ενόψει του σημε­ρι­νού Συμ­βου­λίου Εσω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σεων, θα του έθετε το ζήτημα των νέων απο­κα­λύ­ψεων. Επα­νήλθε επίσης στο θέμα της θέσπι­σης ενός ανε­ξάρ­τη­του μηχα­νι­σμού ελέγχου της δια­χεί­ρι­σης συνόρων, την οποία η Κομι­σιόν έχει θέσει ως προ­ϋ­πό­θεση για την περαι­τέρω χρη­μα­το­δό­τηση επι­χει­ρή­σεων του Λιμε­νι­κού στο Ανα­το­λικό Αιγαίο. «Το θέμα είναι πολύ σημα­ντικό για εμάς» συμπλή­ρωσε η επί­τρο­πος.

Η ελλη­νική πλευρά, για πολ­λο­στή φορά, διέ­ψευσε τις καταγ­γε­λίες. Οπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Μητα­ρά­κης: «Αρνού­μα­στε κατη­γο­ρη­μα­τικά τους ισχυ­ρι­σμούς περί επα­να­προ­ω­θή­σεων. Τα ελλη­νικά σύνορα είναι σύνορα της Ε.Ε. και λει­τουρ­γούμε στο πλαίσιο του διε­θνούς και ευρω­παϊ­κού δικαίου για την προ­στα­σία τους. Οι παρά­νο­μες ροές είναι εξαι­ρε­τικά επι­κίν­δυ­νες και θα πρέπει να απο­τρέ­πο­νται σύμφωνα με την Kοινή Δήλωση [Ε.Ε. – Τουρ­κίας] του 2016, την οποία η Ε.Ε. πρέπει να δια­σφα­λί­σει ότι εφαρ­μό­ζε­ται σωστά. Η Ευρώπη παρα­μέ­νει στόχος κυκλω­μά­των λαθρο­δια­κι­νη­τών που εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται ανθρώ­πους οι οποίοι επι­θυ­μούν να εισέλ­θουν παρά­νομα στην Ε.Ε. Δεν ζητάμε συγ­γνώμη για τη συνεχή προ­σή­λωσή μας στο να δια­λύ­σουμε αυτά τα δίκτυα εμπο­ρίας ανθρώ­πων και να προ­στα­τεύ­σουμε τα ευρω­παϊκά σύνορα».

με πλη­ρο­φο­ρίες από Reuters

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.