ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον «αέρα» τα πανηγύρια: «Δεν γίνονται μόνο με καθήμενους» λένε οι δήμοι

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πανηγυρι
Με­γά­λο το πλήγ­μα στις το­πι­κές οι­κο­νο­μί­ες αλλά και στον του­ρι­σμό, αφού πολλά πα­νη­γύ­ρια δε θα διορ­γα­νω­θούν, αν γί­νουν μόνο με κα­θή­με­νους

«Φω­τιές» άναψε στις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες σε ολό­κλη­ρη τη χώρα η δή­λω­ση του υφυ­πουρ­γού Ανά­πτυ­ξης, Νίκου Πα­πα­θα­νά­ση, ότι το φε­τι­νό κα­λο­καί­ρι τα πα­νη­γύ­ρια θα διορ­γα­νω­θούν κυ­ρί­ως μόνο με κα­θή­με­νους. Αι­ρε­τοί από πε­ριο­χές της χώρας, όπου διορ­γα­νώ­νο­νται πολλά και με­γά­λα πα­νη­γύ­ρια, εκ­φρά­ζουν στο ethnos.gr την πε­ποί­θη­σή τους ότι με αυτόν τον τρόπο τα πα­νη­γύ­ρια είναι πάρα πολύ δύ­σκο­λο να διορ­γα­νω­θούν και να έχουν επι­τυ­χία. Όπως ανα­φέ­ρουν χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, τα πα­νη­γύ­ρια δεν απο­τε­λούν, για πα­ρά­δειγ­μα, θε­α­τρι­κές πα­ρα­στά­σεις, στις οποί­ες οι θε­α­τές απο­λαμ­βά­νουν κα­θι­στοί τους πρω­τα­γω­νι­στές. Πα­νη­γύ­ρια ση­μαί­νουν χορό, βόλτα, δια­σκέ­δα­ση και αυ­θόρ­μη­τες αντι­δρά­σεις από τον κόσμο, κάτι που δεν μπο­ρεί να γίνει, αν οι πα­ρα­βρι­σκό­με­νοι συμ­με­τέ­χουν μόνο κα­θι­στοί.  

Αν τε­λι­κά επι­λε­γεί αυτός ο τρό­πος διορ­γά­νω­σης των πα­νη­γυ­ριών, είναι δε­δο­μέ­νο ότι πολλά από αυτά δε θα διορ­γα­νω­θούν ή θα γί­νουν πολύ υπο­τυ­πω­δώς, με πολ­λές αρ­νη­τι­κές συ­νέ­πειες για τις το­πι­κές οι­κο­νο­μί­ες, αλλά και για τον του­ρι­σμό κάθε πε­ριο­χής. Όπως υπο­στη­ρί­ζουν, είναι πάρα πολ­λοί οι του­ρί­στες από την Ελ­λά­δα και το εξω­τε­ρι­κό που συμ­με­τέ­χουν στα το­πι­κά πα­νη­γύ­ρια, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που επι­σκέ­πτο­νται πε­ριο­χές μόνο και μόνο για να πά­ρουν μέρος σε αυτά. Μά­λι­στα, πολ­λοί αλ­λο­δα­ποί του­ρί­στες, αφού συμ­με­τά­σχουν σε κά­ποιο πα­νη­γύ­ρι, γί­νο­νται οι κα­λύ­τε­ροι πρε­σβευ­τές της χώρας μας στο εξω­τε­ρι­κό, με­τα­φέ­ρο­ντας τα ελ­λη­νι­κά ήθη και έθιμα και τον ελ­λη­νι­κό πο­λι­τι­σμό. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση οι αι­ρε­τοί πε­ρι­μέ­νουν τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα, αλλά και τις επί­ση­μες οδη­γί­ες από τα συ­ναρ­μό­δια υπουρ­γεία, προ­κει­μέ­νου να δουν, αν είναι δυ­να­τή η διορ­γά­νω­ση των πα­νη­γυ­ριών, αλλά και τον τρόπο που αυτά θα διορ­γα­νω­θούν.

Κέρ­κυ­ρα: Με­γά­λο το πλήγ­μα στις ορει­νές πε­ριο­χές

Με­γά­λο θα είναι το οι­κο­νο­μι­κό πλήγ­μα στις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες των ορει­νών πε­ριο­χών της Κέρ­κυ­ρας, οι οποί­ες δεν έχουν πολύ του­ρι­σμό, σε πε­ρί­πτω­ση που τα πα­νη­γύ­ρια διε­ξα­χθούν μόνο με κα­θή­με­νους, σύμ­φω­να με την αντι­δή­μαρ­χο Πο­λι­τι­σμού Κε­ντρι­κής Κέρ­κυ­ρας και Δια­πο­ντί­ων Νη­σιών, Χρυ­σού­λα Τό­μπρου. «Ο κό­σμος χρειά­ζε­ται τα πα­νη­γύ­ρια. Δεν μπορώ να αντι­λη­φθώ, πώς μπο­ρεί να γίνει ένα πα­νη­γύ­ρι μόνο με κα­θή­με­νους. Όταν ο κό­σμος δε θα μπο­ρεί να χο­ρέ­ψει και να γλε­ντή­σει και απλώς θα πάει για να φάει κάτι και να φύγει, θεωρώ ότι πα­νη­γύ­ρια είναι πολύ δύ­σκο­λο να γί­νουν. Σί­γου­ρα θα είναι με­γά­λο το οι­κο­νο­μι­κό πλήγ­μα στις ορει­νές και λι­γό­τε­ρες του­ρι­στι­κές πε­ριο­χές του νη­σιού μας. Οι του­ρί­στες συμ­με­τέ­χουν στα πα­νη­γύ­ρια και γνω­ρί­ζουν τον πο­λι­τι­σμό μας», ανα­φέ­ρει στο ethnos.gr η κ. Τό­μπρου.

1687492.jpg

Σύρος: Στον «αέρα» 22 πα­νη­γύ­ρια

Στον «αέρα» θα βρε­θεί η διορ­γά­νω­ση των συ­νο­λι­κά 22 πα­νη­γυ­ρών που διορ­γα­νώ­νο­νται κάθε χρόνο στο νησί της Σύρου, σε πε­ρί­πτω­ση που απο­φα­σι­σθεί αυτά να γί­νουν μόνο με κα­θή­με­νους. Όπως ανα­φέ­ρει η αντι­δή­μαρ­χος Πο­λι­τι­σμού Σύρου – Ερ­μού­πο­λης, Αλίκη Λε­ο­ντα­ρί­τη, η μη διορ­γά­νω­σή τους θα έχει ση­μα­ντι­κές αρ­νη­τι­κές συ­νέ­πειες στην οι­κο­νο­μία, αλλά και στην του­ρι­στι­κή προ­βο­λή του νη­σιού. «Τα πα­νη­γύ­ρια αντι­προ­σω­πεύ­ουν την κουλ­τού­ρα μας και προ­κα­λούν ψυ­χι­κή ανά­τα­ση στους συμ­με­τέ­χο­ντες. Προ­φα­νώς πρέ­πει να προ­σαρ­μο­στού­με σε κά­ποια νέα δε­δο­μέ­να, αλλά είναι πάρα πολύ ση­μα­ντι­κή η διορ­γά­νω­σή τους. Δεν ξέρω, αν μπο­ρεί να γίνει πα­νη­γύ­ρι μόνο με κα­θή­με­νους. Το πλήγ­μα θα είναι με­γά­λο για το νησί μας, που έχει τε­ρά­στια πο­λι­τι­στι­κή πα­ρά­δο­ση και διορ­γα­νώ­νο­νται από τον Ιού­νιο μέχρι και το Σε­πτέμ­βριο 22 πα­νη­γύ­ρια. Το κάθε ένα από αυτά είναι πολύ ση­μα­ντι­κό για την οι­κο­νο­μία αλλά και για την του­ρι­στι­κή προ­βο­λή του νη­σιού μας. Οι του­ρί­στες που συ­με­τέ­χουν, γί­νο­νται οι κα­λύ­τε­ροι πρε­σβευ­τές του νη­σιού μας στο εξω­τε­ρι­κό. Πε­ρι­μέ­νου­με διευ­κρι­νι­στι­κές οδη­γί­ες και τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα, ώστε να δούμε, αν και πώς θα γί­νουν τα πα­νη­γύ­ρια. Πά­ντως. θα είναι πολύ πε­ρί­ερ­γο ένα πα­νη­γύ­ρι μόνο με κα­θή­με­νους», λέει στο ethnos.gr η κ. Λε­ο­ντα­ρί­τη.

Χαλ­κι­δι­κή: «Πα­νη­γύ­ρι ση­μαί­νει βόλτα»

Για με­γά­λο οι­κο­νο­μι­κό πλήγ­μα στην το­πι­κή οι­κο­νο­μία έκανε λόγο και ο δή­μαρ­χος Νέας Προ­πο­ντί­δας, Μα­νό­λης Καρ­ράς, της πε­ριο­χής της Χαλ­κι­δι­κής που διορ­γα­νώ­νο­νται κάθε χρόνο τα με­γα­λύ­τε­ρα και τα πε­ρισ­σό­τε­ρα πα­νη­γύ­ρια στο νομό, κά­ποια από τα οποία είναι πο­λυ­ή­με­ρα. «Είναι δε­δο­μέ­νο ότι θα προ­κλη­θεί με­γά­λο οι­κο­νο­μι­κό πλήγ­μα στις το­πι­κές οι­κο­νο­μί­ες. Πα­νη­γύ­ρι ση­μαί­νει βόλτα. Ο κό­σμος θέλει να κι­νεί­ται, να αγο­ρά­ζει πράγ­μα­τα, να τρώει όρ­θιος, να χο­ρεύ­ει. Δια­φο­ρε­τι­κά πα­νη­γύ­ρι δεν υπάρ­χει. Πε­ρι­μέ­νου­με να ενη­με­ρω­θού­με, για το τι θα γίνει», υπο­στη­ρί­ζει ο κ. Καρ­ράς.

Πηγή: ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.