Ειδήσεις

Εμπλοκή στη δημιουργία της ελληνικής «Ελιάς»

Ξαφνική εμπλοκή στην προσπάθεια για τη δημιουργία της ελληνικής «Ελιάς» υπήρξε χθες, καθώς η Πρωτοβουλία των «58» αποφάσισε να μη συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, διαφωνώντας με τον σταυρό προτίμησης και τον τρόπο κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου, σημειώνοντας, ωστόσο, πως θα πάρει μέρος στη Συνδιάσκεψη του Μαρτίου, θα στηρίξει το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και θα είναι παρούσα στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Η απόφαση των «58» ελήφθη χθες λίγο πριν από το μεσημέρι όταν διαπιστώθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχεται τις προτάσεις που διατύπωσαν στη σύσκεψη της Παρασκευής για τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου, με βασικό κριτήριο να εκπέμπει την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, όρος που προϋπέθετε τη μη συμμετοχή εν ενεργεία βουλευτών και προσώπων που κατείχαν κυβερνητικές θέσεις.

Για την απόφαση των «58» ο Γ. Βούλγαρης ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Ευαγ. Βενιζέλο, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Κίνηση θα στηρίξει πολιτικά το ευρωψηφοδέλτιο που θα σχηματιστεί, αν και δεν θα συμμετάσχει σε αυτό.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης απογευματινής συνεδρίασης της άτυπης επιτροπής, στην οποία εκτός του ΠΑΣΟΚ και των «58» συμμετείχαν εκπρόσωποι της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» του Ανδρ. Λοβέρδου, καθώς και από τις κινήσεις «Δυναμική Ελλάδα», «Πρωτοβουλία Β», «Πολιτεία 2012», «Μπροστά» και «Νέοι Μεταρρυθμιστές».

Σε αυτή οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι δεν γίνεται να αποκλειστεί η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο αναγνωρίσιμων προσώπων, ενώ σε ό,τι αφορά τους εν ενεργεία βουλευτές σημείωσαν ότι αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με την παραίτησή τους, κάτι που δεν δέχθηκαν οι εκπρόσωποι των «58» και επέμειναν στη μη συμμετοχή της Κίνησης στις ευρωεκλογές.

Προϋποθέσεις
Αμέσως μετά ο Ευάγγ. Βενιζέλος ευχαρίστησε τους «58», «γιατί λειτούργησαν καταλυτικά, ενεργοποίησαν τις δυνάμεις που θέλουν τη συσπείρωση όλου αυτού του χώρου», τονίζοντας πως «ο ρόλος τους δεν είναι οργανωτικός, αλλά είναι κοντά μας πολιτικά στη Συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Μ. Σουλτς». Είμαι βέβαιος, πρόσθεσε, «ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να παίξει η μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική Παράταξη ένα καταλυτικό ρόλο και σε αυτή τη συνεχή προσπάθεια ο ρόλος όλων των κομμάτων και κινήσεων, αλλά και του κινήματος γνώμης των ’58’ είναι και θα είναι πολύ σημαντικός».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρωτοβουλία των «58» υπογραμμίζεται ότι «δεν συμμετέχουμε στις διαδικασίες ή σε διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, δεν αναφερόμαστε σε ονόματα, δεν θα υπάρχουν υποψήφιοι ‘αντιπρόσωποι’ των ’58’ στο ψηφοδέλτιο». Η κοινή γνώμη, τονίζεται, «ζητά την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και είναι ευθύνη όλων, και του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, να ανταποκριθεί στο αίτημα».

Παρά ταύτα η Πρωτοβουλία των «58» θα συμμετάσχει στη Συνδιάσκεψη στις 8 και 9 Μαρτίου με τον Μ. Σουλτς, αφού όπως επισημαίνεται «συνεχίζουμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης και στηρίζουμε ενεργά τον εκλογικό αγώνα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών».

Η πρωτοβουλία των «58» καταλήγει η ανακοίνωση «θα παραμείνει διακριτή και σταθερή δύναμη παρακίνησης για την ενότητα και την αναγέννηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης και θα είναι παρούσα στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στο πολιτικό τοπίο και μετά τις ευρωεκλογές».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου