ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΕΝΟΠ: Απειλεί με κινητοποιήσεις, casus belli οι εργασιακές αλλαγές

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Καλώδια ΔΕΗ

Τοίχο αντι­δρά­σεων από την ΓΕΝΟΠ φαί­νε­ται ότι συνα­ντούν οι προ­ω­θού­με­νες εργα­σια­κές αλλαγές στη ΔΕΗ και ο εκσυγ­χρο­νι­σμός της επι­χεί­ρη­σης, όπως προ­κύ­πτει μετά την συνά­ντηση του συν­δι­κά­του με τον Κ. Χατζη­δάκη.

Casus belli χαρα­κτή­ρισε ο πρό­ε­δρος της Γ. Αδα­μί­δης, το τέλος της μονι­μό­τη­τας για τους νεο­προ­σλαμ­βα­νό­με­νους στη ΔΕΗ, και τις προ­σλή­ψεις με συμ­βά­σεις αορί­στου χρόνου που προωθεί το νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης, αφή­νο­ντας να εννοη­θεί ότι δεν απο­κλεί­ο­νται κινη­το­ποι­ή­σεις.

«Να μην μας επι­βάλ­λουν οι σημε­ρι­νοί εργα­ζό­με­νοι στη ΔΕΗ, πως θα εργά­ζο­νται και ποιες συμ­βά­σεις θα συνά­πτουν οι και­νούρ­γιοι», ανέφερε από την πλευρά του ο Κ.Χατζη­δά­κης.

Τα παρα­πάνω απο­τε­λούν ένα πρώτο δείγμα ότι οι αλλαγές στη ΔΕΗ δεν θα περά­σουν δίχως αντι­δρά­σεις, των οποίων ωστόσο η έκταση μένει να φανεί, αφενός γιατί το σημε­ρινό προ­σω­πικό δεν θίγεται από αυτές, αφε­τέ­ρου γιατί πολλοί εργα­ζό­με­νοι συνει­δη­το­ποιούν ότι ο μετα­σχη­μα­τι­σμός απο­τε­λεί μονό­δρομο για να σταθεί η επι­χεί­ρηση απέ­να­ντι στον αντα­γω­νι­σμό που λει­τουρ­γεί χωρίς μονι­μό­τητα, με ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μικά κρι­τή­ρια και με σκλη­ρούς όρους αγοράς

«Δεν μπορώ να πω ότι θα υπάρχει στη ΔΕΗ μόνο μια ταχύ­τητα, θα κρυ­βό­μουν πίσω από το δάχτυλο μου», ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά ο κ. Χατζη­δά­κης, προ­σθέ­το­ντας ωστόσο ότι «από κάπου πρέπει να ξεκι­νή­σει ο εκσυγ­χρο­νι­σμός της επι­χεί­ρη­σης».

«Ο άλλος τρόπος θα ήταν», όπως είπε, «να μετα­φέ­ρουμε τους σημε­ρι­νούς εργα­ζό­με­νους στην ίδια ταχύ­τητα με τους και­νούρ­γιους, κάτι που προ­φα­νώς δεν θα τους άρεσε καθόλου. Εκείνο που λέμε, είναι να μην μας επι­βάλ­λουν οι σημε­ρι­νοί εργα­ζό­με­νοι, πως θα εργά­ζο­νται και ποιες συμ­βά­σεις θα συνά­πτουν οι και­νούρ­γιοι».

Την δια­φω­νία του με τις αλλαγές, έκανε σαφή ο πρό­ε­δρος της ΓΕΝΟΠ, Γ.Αδα­μί­δης. «Έχουμε διά­σταση απόψεων στα εργα­σιακά, δια­φω­νούμε με τους εργα­ζό­με­νους δύο ταχυ­τή­των, οι νεο­προ­σλαμ­βα­νό­με­νοι θα έχουν ατο­μι­κές συμ­βά­σεις, και η ΓΕΝΟΠ δεν μπορεί να ανεχθεί να υπάρχει δια­φο­ρε­τι­κός μισθός για την ίδια ειδι­κό­τητα», είπε χαρα­κτη­ρι­στικά ο πρό­ε­δρος του συν­δι­κά­του, προ­σθέ­το­ντας ωστόσο ότι υπάρ­χουν και σημεία σύγκλι­σης.

Τέτοια είναι η καθιέ­ρωση ευε­λι­ξίας στο καθε­στώς προ­μη­θειών, ενώ στο ζήτημα της εθε­λου­σίας, το προ­ε­δρείο της ΓΕΝΟΠ μετέ­φερε την εκτί­μηση ότι είναι ανοικτό σε συζή­τηση, προ­σθέ­το­ντας ωστόσο ότι το θέμα είναι σύνθετο, χρειά­ζε­ται σωστός σχε­δια­σμός ως προς το ποιοι θα απο­χω­ρή­σουν και από που, κάνο­ντας επίσης λόγος για την τεχνο­γνω­σία που θα χαθεί.

Το γεγονός ότι η νέα εποχή, αυτή της ΔΕΗ των εργα­ζο­μέ­νων δύο ταχυ­τή­των, των παλαιών (σημε­ρι­νών) και των νέων (αυρια­νών), με δια­φο­ρε­τικά εργα­σιακά καθε­στώτα και απο­λα­βές, θα προ­κα­λούσε αντι­δρά­σεις, ήταν σίγουρο. Κι ας γνω­ρί­ζουν καλά και οι ίδιοι οι συν­δι­κα­λι­στές, που αντι­δρούν ότι σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία, ότι η ΔΕΗ είναι αδύνατο να σταθεί με την σημε­ρινή μορφή απέ­να­ντι στον αντα­γω­νι­σμό, αν δεν μετα­τρα­πεί σε μια σύγ­χρονη και ευκί­νητη επι­χεί­ρηση.

Το εύρος των αντι­δρά­σεων ωστόσο θα μετρη­θεί στην πράξη, καθώς η συντρι­πτική πλειο­ψη­φία του προ­σω­πι­κού της ΔΕΗ έχει αντι­λη­φθεί ότι χωρίς γεν­ναίες τομές, και λει­τουρ­γία με όρους ιδιω­τι­κού τομέα, η επι­χεί­ρηση θα συνε­χί­σει στην καλύ­τερη περί­πτωση να σέρ­νε­ται, παρα­κο­λου­θώ­ντας τις εξε­λί­ξεις, αντί -όπως θα έπρεπε- να τις δια­μορ­φώ­νει.

«Ας αφή­σουμε τη ΔΕΗ να ακο­λου­θή­σει τον δρόμο του ΟΤΕ»

«Ας αφή­σουμε τη ΔΕΗ να μπο­ρέ­σει να αντα­γω­νι­στεί τους αντα­γω­νι­στές της, ας την αφή­σουμε να εκσυγ­χρο­νι­στεί, ας την αφή­σουμε να ακο­λου­θή­σει τον δρόμο του ΟΤΕ», ανέφερε ο κ. Χατζη­δά­κης, διε­ρω­τώ­με­νος γιατί ο ΟΤΕ μπόρεσε να προ­χω­ρή­σει και η ΔΕΗ θα πρέπει να είναι κατα­δι­κα­σμένη σε μια κρα­τι­κί­στικη νοο­τρο­πία των περα­σμέ­νων δεκα­ε­τιών.

Επα­νέ­λαβε επίσης ότι οι εθε­λού­σιες έξοδοι θα είναι σε μεγάλο βαθμό συν­δε­δε­μέ­νες με την απο­λι­γνι­το­ποί­ηση, και ότι θα εφαρ­μο­στεί το μοντέλο του ΟΤΕ, δηλαδή ότι οι φορο­λο­γού­με­νοι και τα ασφα­λι­στικά ταμεία δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, καθώς το κόστος θα το σηκώσει εξ ολο­κλή­ρου η ίδια η ΔΕΗ.

Σε κάθε περί­πτωση στόχος των αλλαγών δεν είναι μόνο να μειωθεί το υπέ­ρο­γκο κόστος μισθο­δο­σίας της ΔΕΗ, που ανήλθε πέρυσι στα 790 εκατ. ευρώ, αλλά και να πάψει αυτή να λει­τουρ­γεί με όρους του χθες, ως μια παλιά, δημόσια υπη­ρε­σία, χωρίς απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα.

Στη λογική αυτή κινεί­ται και το νομο­σχέ­διο που παρου­σιά­στηκε χθες στο υπουρ­γικό συμ­βού­λιο, βγαίνει σε δια­βού­λευση από Δευτέρα-Τρίτη, και το οποίο μεταξύ των άλλων:

– Καταρ­γεί την μονι­μό­τητα για τους νεο­προ­σλαμ­βα­νό­με­νους που θα εργά­ζο­νται με συμ­βά­σεις αορί­στου χρόνου και δια­φο­ρε­τι­κές αμοιβές από εκείνες των υφι­στά­με­νων.

– Καθιε­ρώ­νε­ται δια­δι­κα­σία προ­σλή­ψεων εκτός ΑΣΕΠ, με ευέ­λι­κτο τρόπο, αφού το Ανώτατο Συμ­βού­λιο θα περιο­ρί­ζε­ται απλά στον έλεγχο της νομι­μό­τη­τας.

– Προ­βλέ­πει ότι οι αμοιβές θα ορί­ζο­νται από ειδική Επι­τροπή Αμοιβών και Προ­σλή­ψεων που θα συστα­θεί, και θα ειση­γεί­ται στο Διοι­κη­τικό Συμ­βού­λιο, το οποίο και θα απο­φα­σί­ζει.

– Εισάγει κίνητρα για προ­σέλ­κυση στη ΔΕΗ στε­λε­χών από την αγορά.

– Καθιε­ρώ­νει προ­ϋ­πο­θέ­σεις για εθε­λού­σιες εξόδους.

– Επι­τρέ­πει εθε­λο­ντι­κές μετα­κι­νή­σεις εργα­ζο­μέ­νων της ΔΕΗ προς το Δημόσιο, και διευ­κο­λύ­νει την εσω­τε­ρική κινη­τι­κό­τητα εντός της επι­χεί­ρη­σης.

– Εισάγει ευέ­λι­κτο πλαίσιο για τις προ­μή­θειες, έξω από τις χρο­νο­βό­ρες δια­δι­κα­σίες του Δημο­σίου.

– Ενι­σχύει την εται­ρική δια­κυ­βέρ­νηση της ΔΕΗ, προ­κει­μέ­νου αυτή να λει­τουρ­γεί ως σύγ­χρονη ανώνυμη εται­ρεία.

– Καταρ­γεί το προ­νο­μιακό τιμο­λό­γιο για τους εργα­ζό­με­νους της ΔΕΗ, δηλαδή την έκπτωση 75% για εργα­ζο­μέ­νους και συντα­ξιού­χους (ρεύμα και ρυθ­μι­στι­κές χρε­ώ­σεις), και καθιε­ρώ­νει στην θέση της μια έκπτωση 30% μόνο για το αντα­γω­νι­στικό σκέλος των τιμο­λο­γίων.

πηγή liberal.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.