Κορυφώνεται η «μάχη του κρέατος» για χαμηλές τιμές στα αμνοερίφια

Μια άλλη «σφαγή» γίνεται αυτές τις μέρες, αυτή τη φορά με φόντο την αγορά κρέατος, όπου από τη μία πλευρά βρίσκονται οι παραδοσιακοί κρεοπώλες, από την άλλη τα κρεοπωλεία των σούπερ μάρκετ και σε μια τρίτη πλευρά βρίσκονται οι ίδιοι οι παραγωγοί, που προσπαθούν κι εκείνοι να διαθέσουν αμνοερίφια χωρίς μεσάζοντες για να πετύχουν καλύτερη τιμή.
Η τιμή παραγωγού σήμερα στη Ρόδο για τα αμνοερίφια κυμαίνεται γύρω από τα 6,00 ευρώ το κιλό. Οι ίδιοι οι παραγωγοί, ωστόσο δέχονται πολύ ισχυρές πιέσεις από τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ για να ρίξουν τις τιμές στα 4,5 ευρώ το κιλό (ορισμένοι, δε και πιο χαμηλά), προκειμένου κι εκείνοι με τη σειρά τους να τα διαθέσουν στην αγορά σε τιμές που θα ξεκινούν από 6.9 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ (κυρίως των τοπικών καταστημάτων) γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και μόνο με «σκληρές» συμφωνίες θα προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές προς τους πελάτες τους.
Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ από τη δική τους πλευρά, σε μια προσπάθεια να πουλήσουν «Ελληνικά», έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν πως έχουν κάνει κεντρικές συμφωνίες αγορών από κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της χώρας. Μέσα από τις ανακοινώσεις αυτές προσδοκούν πως θα προσελκύσουν περισσότερους πελάτες στα κρεοπωλεία τους. Όμως, εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής είναι πως οι συμφωνίες των εθνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τους Ελληνες κτηνοτρόφους καλύπτουν μόνο ένα ποσοστό της ζήτησης που έχουν. Το υπόλοιπο και μεγαλύτερο ποσοστό της ζήτησης κρέατος καλύπτεται από εισαγωγές.
Οι τοπικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, από την άλλη πλευρά, καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ζήτησης αμνοεριφίων από παραγωγούς της Ρόδου, της Καρπάθου, της Τήλου, της Κάσου, της Σύμης και των υπολοίπων νησιών.
Την ίδια οδό ακολουθούν και οι παραδοσιακοί, επαγγελματίες κρεοπώλες της Ρόδου, που και φέτος θα κάνουν επιλογή αμνοεριφίων για να προσφέρουν προς τους πελάτες τους το καλύτερο δυνατό προϊόν. Οι ίδιοι, προκειμένου να κερδίσουν «πόντους» στο σκληρό ανταγωνισμό, θα προσφέρουν δωρεάν το δέσιμο των σφαγίων στη σούβλα, όπως και το καθάρισμα εντέρων και λοιπών «ακάθαρτων» εδεσμάτων του αναστάσιμου γεύματος.
Οι Δωδεκανήσιοι κτηνοτρόφοι, από τη δική τους πλευρά προσπάθησαν και προσπαθούν οι ίδιοι να διαθέσουν απευθείας σε καταναλωτές ένα ποσοστό της παραγωγής τους προκειμένου να κερδίσουν ένα ή ακόμα και δύο ευρώ στο κιλό, καθώς με 4,5 ευρώ στο κιλό χονδρικής, τελικώς τους μένει μόνο ένα μεροκάματο και τίποτε άλλο. Μάλιστα, ορισμένοι από τους επαγγελματίες προσπάθησαν να βρουν τρόπο ώστε να διαθέσουν αμνοερίφια σε μέλη των Δωδεκανησικών Παροικιακών Σωματείων της χώρας, όμως δεν πέτυχαν το αποτέλεσμα που προσδοκούσαν.
Από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη θα αρχίσει η κορύφωση αυτής της «μάχης του κρέατος» και θα συνεχιστεί μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, καθώς φαίνεται πως ένα σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών δεν έχουν προχωρήσει σε παραγγελίες και θα περιμένουν ως την τελευταία στιγμή για να κάνουν τις αγορές τους.