Τοπικές Ειδήσεις

Εφιαλτική νύκτα με διακοπές ρεύματος

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των Ροδιτών από τις συχνές διακοπές ρεύματος. Το βράδυ της Τετάρτης διεκόπη για δύο ώρες περίπου η ηλεκτροδότηση στο νότιο τρίγωνο του νησιού στην περιοχή Κατταβιάς-Πρασονησίου λόγω βλάβης στο εναέριο δίκτυο του υποσταθμού του Γενναδίου, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα υπήρξαν διακοπές σε τρεις φάσεις στην ηλεκτροδότηση της πόλεως Ρόδου λόγω βλάβης σε υπόγειο καλώδιο ηλεκτροδότησης του υποσταθμού του Ροδινιού, που διήρκεσαν συνολικά πάνω από δύο ώρες και προκάλεσαν τεράστια προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες.
Η διακοπή στη Νότια Ρόδο, που προκάλεσε πρόβλημα στην λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και καταλυμάτων της περιοχής, οφείλεται σε βλάβη που παρουσιάστηκε στο εναέριο δίκτυο.
Σύμφωνα με τοπικά στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, χρειάστηκε μισή ώρα περίπου για να εντοπιστεί το πρόβλημα και στην επόμενη μία ώρα η βλάβη είχε επιδιορθωθεί και αποκαταστάθηκε, η οποία δεν ήταν σοβαρή, αλλά από αυτές που μπορεί να παρουσιαστούν ανά πάσα στιγμή.
Το συνεργείο χωρίς να χάσει λεπτό, έφυγε από το σταθμό του Αρχαγγέλου για να εντοπίσει το σημείο.
Σε ό,τι αφορά την πόλη της Ρόδου υπόγειο καλώδιο υπέστη βλάβη η οποία προκάλεσε 3 διαδοχικά black out, συνολικής διάρκειας δυόμιση ωρών περίπου, λόγω χειρισμών που έγιναν, για να απομονωθεί το συγκεκριμένο δίκτυο και να υπάρξει εναλλακτική ηλεκτροδότηση με by pass. H ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε και ο ΔΕΔΔΗΕ αναμένει ειδικό αυτοκίνητο εντοπισμού των βλαβών στο υπόγειο δίκτυο, προκειμένου να αποκαταστήσει το πρόβλημα που ανέκυψε.
Πάντως πολίτες και επιχειρηματίες έχουν φτάσει στα όριά τους με τις συχνές διακοπές ρεύματος και τις ζημιές που προκαλούνται σε οικιακό και επαγγελματικό εξοπλισμό. Ανησυχούν έντονα για ένα μεγάλο μπλακ άουτ κατά την υψηλή τουριστική περίοδο και η ανησυχία αυτή εντείνεται όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.
Στελέχη της ΔΕΗ εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικά, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι με τη μέγιστη παραγόμενη ηλεκτρική ισχύ των εργοστασίων της Νότιας Ρόδου και του ΑΗΣ Σορωνής, υπερκαλύπτονται οι ανάγκες.
“Δεν τίθεται κανένα θέμα επάρκειας. Οι ανάγκες ηλεκτρικής ισχύος καλύπτονται επαρκώς από το νέο εργοστάσιο και τον ΑΗΣ”, δήλωσε ο διευθυντής του κλιμακίου επίβλεψης έργων της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, κ. Σπύρος Πλατής.
Συγκεκριμένα, η μέγιστη παραγόμενη ηλεκτρική ισχύς ξεπερνά τα 300 MW συνολικά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια με τη χρήση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών δεν ξεπερνούσε τα 235 MW. Στο μεταξύ, πέρυσι η ζήτηση είχε φθάσει στο ανώτατο όριο των 212 MW και φέτος εκτιμάται ότι μπορεί να «σκαρφαλώσει» μέχρι τα 225 MW. Ακόμη όμως κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Το νέο εργοστάσιο στη Νότια Ρόδο παράγει αυτή τη στιγμή 97 MW και ο ΑΗΣ 65 MW. Όσο αυξάνονται οι ανάγκες λόγω του καύσωνα και της αύξησης των αφίξεων, θα προσαρμόζονται τα δύο εργοστάσια, τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ηλεκτρική επάρκεια στο νησί. Βλάβες στο δίκτυο δεν μπορούν ποτέ να προβλεφθούν. Ήδη έχει γίνει μία εκτεταμένη προσπάθεια συντήρησής του, πέρα ίσως από κάποια σημεία στη Νότια Ρόδο, όπως στην περιοχή που εκδηλώθηκε η βλάβη προχθές το βράδυ.
Το νέο εργοστάσιο λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο 50% των δυνατοτήτων του και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία όταν στελεχωθεί επαρκώς. Μετά τις περσινές προσλήψεις δεν έγινε καμία νέα πρόσληψη και στελεχώνεται με προσωπικό από άλλους σταθμούς της χώρας που αποσπάται στη Ρόδο.
Να σημειωθεί τέλος, ότι έχουν μεταφερθεί στο σταθμό της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο Λασιθίου Κρήτης τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που διέθετε η Ρόδος. Καθώς τα δύο εργοστάσια της Ρόδου μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος της Ρόδου, η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να μεταφερθούν στην Κρήτη όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα ηλεκτρικής επάρκειας. Στη Ρόδο έχουν παραμείνει μόνο δύο μηχανές για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης (black out).
«Οι μηχανές έχουν μεταφερθεί στην Κρήτη πλην δύο που παραμένουν εδώ για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ δεν χρειάστηκε να νοικιάσουμε φέτος επιπλέον άλλες. Η Ρόδος πλέον καλύπτει τις ανάγκες της με τα δύο εργοστάσια. Δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον μηχανές», δήλωσε ο διευθυντής του ΑΗΣ Σορωνής, κ. Μ. Μπαρδακάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου