Μείζον κατέστη πλέον το ενεργειακό πρόβλημα

Συνεχίζει να τελεί σε αναμονή των προτάσεων της ΔΕΗ για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού μας σε ηλεκτρικό ρεύμα, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σορωνή με τη συμμετοχή στελεχών της ΔΕΗ και μελών του τοπικού συμβουλίου Θεολόγου ο κ. Στάθης Κουσουρνάς προέβη σε δηλώσεις για το ενεργειακό ζήτημα.
Σημειώνεται πως στη συνάντηση δεν προσκλήθηκαν για να μετάσχουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Θεολόγου γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.
“Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εγκατάσταση εφεδρικών μηχανών στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σορωνή”, δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα κ. Ευαγγελία Παναή.
Ομιλώντας στους δημοσιογράφους χθες ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε προχθές με στελέχη της ΔΕΗ.
“Ήταν λογικό να γίνει συζήτηση για τα ενεργειακά θέματα της Ρόδου. Μιλήσαμε και για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ”, δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ετοιμάζεται να καταθέσει νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
“Μας ενημέρωσαν πως η ΔΕΗ ενδιαφέρεται για την κατασκευή του εργοστασίου στη Νότια Ρόδο. Αναφορά έγινε και στις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η επιχείρηση για να έχουμε επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος τη θερινή περίοδο καθώς έχει αυξηθεί η ζήτηση”, τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως τα στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν πως η παραγωγή ενέργειας θα επιτευχθεί με την τοποθέτηση νέων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.
“Ζήτησα να γίνει ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής που λειτουργεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Επιθυμούμε να μας αναφέρουν τις ενέργειες τις οποίες θα κάνουν για να καλύψουν τη ζήτηση. Δεν μπορούμε ούτε να σκεφθούμε πως θα έχουμε έλλειψη σε ηλεκτρικό ρεύμα”, δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και τόνισε πως η έλλειψη σε ηλεκτρική ενέργεια θα δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα.
“Θα πάμε πίσω αν έχουμε έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ενέργειες όλων μας θα συντείνουν ώστε η ΔΕΗ να έχει την ισχύ που θα είναι απαραίτητη για την κάλυψη των αναγκών. Να μην ξεχνάμε πως η τουριστική κίνηση θα είναι φέτος αυξημένη”, τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.
Σε ερώτηση αν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παραγωγή οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο δήμαρχος δήλωσε:

“Όλα αυτά βοηθούν αλλά οι ΑΠΕ ορισμένες φορές έχουν μηδενική παραγωγή και θα πρέπει η ΔΕΗ να καλύψει τη ζήτηση”.
Σχετικά με την κατασκευή υποσταθμού στην περιοχή του Αγίου Νικολάου ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε πως δεν έγινε συζήτηση με τα στελέχη της ΔΕΗ για το θέμα αυτό.
“Το θέμα αυτό έχει παγώσει. Εμείς έχουμε δηλώσει πως δεν πρέπει να κατασκευαστεί ο σταθμός στην συγκεκριμένη περιοχή. Εχουμε υποδείξει άλλες θέσεις”, δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Σε ερώτηση αν θα τοποθετηθούν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και στο εργοστάσιο παραγωγής της ΔΕΗ στη Σορωνή, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
“Μέχρι και πέρσι οι εφεδρικές μηχανές τοποθετούνταν στην Ιαλυσό και στα Αφάντου. Φέτος θα δούμε πού μπορούν να εγκατασταθούν τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη. Θα εξετάσουμε τις προτάσεις που θα μας καταθέσουν. Ό,τι γίνει πρέπει να έχει ασφάλεια και λειτουργικότητα. Δεν μπορούμε να υποδείξουμε εμείς τις θέσεις των μηχανών”.
Ο κ. Κουσουρνάς ξεκαθάρισε πως θα πραγματοποιηθεί και άλλη σύσκεψη με την παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ.
“Είναι ανεξάρτητο το θέμα αυτό. Ο κ. Αρθούρος Ζερβός έχει δεσμευθεί πως θα μελετήσει το θέμα και θα μας ενημερώσει”, δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.
“Επανήλθε το ενεργειακό πρόβλημα και μάλιστα δριμύτερο. Ενημερωθήκαμε εκ των υστέρων για τη σύσκεψη που θα γινόταν. Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για τη συνάντηση που έγινε στον ΑΗΣ Σορωνής στην οποία μετείχε ο αντιδήμαρχος κ. Παν. Κυριακούλης και μέλη του τοπικού συμβουλίου Θεολόγου. Θα έπρεπε να λάβουμε μέρος και μείς”, δήλωσε η κ. Ευαγγελία Παναή.
“Εμείς πιστεύουμε πως έγιναν στο παρελθόν ολέθριοι χειρισμοί από το Δήμο και την Περιφέρεια. Φθάσαμε σε δύσκολη κατάσταση και καλύπτουμε τις ανάγκες μας με εφεδρικές μηχανές. Συνεχίζουν να εγκληματούν σε βάρος της κοινωνίας. Εχουν καταδικάσει την περιοχή Θεολόγου σε θάνατο”, δήλωσε η κ. Παναή και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι συνεχίζει να αντιδρά με αντιδημοκρατικό τρόπο.
Η κ. Παναή υπογράμμισε πως οι κάτοικοι της κοινότητας Θεολόγου δεν θα δεχθούν την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σορωνή.
Στη συνέντευξη τύπου χθες ο κ. Κουσουρνάς αναφέρθηκε και στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα με τη συμμετοχή όλων των χωρικών αντιδημάρχων.
“Περιμένουμε την κοινή υπουργική απόφαση για την παραχώρηση των παραλιών στους Δήμους. Προετοιμαζόματε για να μην χάνουμε χρόνο”, δήλωσε ο δήμαρχος.
Η σύσκεψη για την ΑΣΤΕΡ
“Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση ή την κατάργηση των τουριστικών σχολών που λειτουργούν στο νησί μας”.
Αυτό δήλωσε χθες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς με αφορμή την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του για τα προβλήματα της ΑΣΤΕΡ.
Συμμετείχαν ο διευθυντής της ΑΣΤΕΡ κ. Κυριάκος Πετάκος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού κ. Μ. Κασέρης, ο ταμίας του Συλλόγου κ. Ν. Τζιώρας και το μέλος κ. Ν. Θεοχάρης.
Ο κ. Κουσουρνάς τόνισε πως δεν θα γίνει δεκτή η όποια απόφαση για την κατάργηση ή συγχώνευση των τουριστικών σχολών, που λειτουργούν στο νησί μας.
“Έχουμε λάβει υπομνήματα για το θέμα αυτό καθώς υπάρχει ανησυχία. Είναι ευκαιρία με τις αλλαγές που γίνονται στο εκπαιδευτικό σύστημα να συζητήσουμε για την αναβάθμιση των σχολών που λειτουργούν στο νησί μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε την όποια υποβάθμιση ή την κατάργησή τους”, δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως επιδίωξη όλων είναι η αναβάθμιση των σχολών.
Σε ερώτηση αν επίκειται κατάργηση των τουριστικών σχολών ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
“Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το δεχθεί η τοπική κοινωνία”.
Στις επιδιώξεις των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στις τουριστικές σχολές που λειτουργούν στην Κρήτη και στη Ρόδο αναφέρθηκε ο κ. Μ. Κασέρης.
“Στείλαμε υπόμνημα στο δήμαρχο για την κατάσταση που επικρατεί στις σχολές και τα προβλήματα που ανέκυψαν και εξαιτίας της κρίσης. Προτείναμε και σχέδια δράσεων οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν με τη βοήθεια των βουλευτών και των τοπικών κοινωνιών”, τόνισε ο κ. Κασέρης και πρόσθεσε πως μπορούν και οι τοπικές κοινωνίες να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας των τουριστικών σχολών.
Σε ερώτηση σχετικά με τις πληρωμές των εκπαιδευτικών, ο κ. Κασέρης δήλωσε:
“Η μισθοδοσία για το μόνιμο προσωπικό τακτοποιήθηκε. Το πρόγραμμα των σπουδών υλοποιείται. Υπάρχουν κενά που θα πρέπει να καλυφθούν”.
Ο κ. Κασέρης αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που έγιναν με τους βουλευτές του νομού.
“Περιμένουμε τις απαντήσεις των βουλευτών σχετικά με το υπόμνημα που στείλαμε”, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΑΣΤΕ Ρόδου και Κρήτης.