ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ελλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Βαρθολομαίος

Νέα εποχή στις σχέσεις Φανα­ρίου –Εκκλη­σίας της Ελλάδος εγκαι­νιά­ζει η επί­σκεψη του Οικου­με­νι­κού Πατριάρχη Βαρ­θο­λο­μαίου στην Αθήνα και το Δήλεσι και η συνά­ντησή του με τον Αρχιε­πί­σκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώ­νυμο.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες έγκυρων εκκλη­σια­στι­κών κύκλων, κατά τη συνά­ντηση Βαρ­θο­λο­μαίου – Ιερω­νύ­μου θα τονι­στεί η στήριξη της Εκκλη­σίας της Ελλάδος στην παρα­χώ­ρηση, από το Φανάρι, αυτο­κε­φα­λίας στην Εκκλη­σία της Ουκρα­νίας. Εξάλλου σήμερα ανα­μέ­νε­ται να συνε­δριά­σουν συνο­δι­κές επι­τρο­πές σχετικά με το θέμα.

Την Αθήνα και το Δήλεσι Βοιω­τίας θα επι­σκε­φθεί ο Οικου­με­νι­κός Πατριάρ­χης Βαρ­θο­λο­μαίος κατά την διήμερη επί­σκεψη που πραγ­μα­το­ποιεί στην Ελλάδα, από σήμερα Τετάρτη μέχρι και το από­γευμα της Παρα­σκευής κατόπιν προ­σκλή­σεως του Αρχιε­πι­σκό­που Αθηνών προ­κει­μέ­νου να προστεί των εγκαι­νίων του νέου Κέντρου Γερο­ντο­λο­γίας της Ι.Αρχιε­πι­σκο­πής στο Δήλεσι Βοιω­τίας.

Ο Πανα­γιώ­τα­τος θα ανα­χω­ρή­σει αερο­πο­ρι­κώς το μεση­μέρι της Τετάρ­της από την Κων­στα­ντι­νού­πολη για την Αθήνα όπου ανα­μέ­νε­ται να αφιχθεί περί τις 3 μ.μ. Το από­γευμα, στις 6 μ.μ., θα μεταβεί στο Μέγαρο της Ι.Αρχιε­πι­σκο­πής Αθηνών, στην Πλάκα, προ­κει­μέ­νου να επι­σκε­φθεί τον Αρχιε­πί­σκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώ­νυμο, με τον οποίο θα έχουν κατ’ ιδίαν συνά­ντηση και συνερ­γα­σία. Την Πέμπτη το πρωί, στις 10 π.μ., ο Οικου­με­νι­κός Πατριάρ­χης θα επι­σκε­φθεί το Ίδρυμα Εικα­στι­κών Τεχνών και Μου­σι­κής Β. & Μ.Θεο­χα­ράκη και ακο­λού­θως, στις 11 π.μ., την ανα­και­νι­σμένη Βιβλιο­θήκη του Μορ­φω­τι­κού Ιδρύ­μα­τος της Ενώσεως Συντα­κτών Ημε­ρη­σίων Εφη­με­ρί­δων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.), “Δημή­τρης Ι.Πουρ­νά­ρας”, αντα­πο­κρι­νό­με­νος σε σχετική πρό­σκληση του Δ.Σ. του Ιδρύ­μα­τος. Στις 12:30 π.μ. θα επι­σκε­φθεί το βιβλιο­πω­λείο “ΕΣΤΙΑ”.

Το μεση­μέρι θα παρα­κα­θή­σει σε γεύμα που παρα­θέ­τει προς τιμήν του ο Πρό­ε­δρος της Αδελ­φό­τη­τος των Οφφι­κιά­λων του Οικου­με­νι­κού Πατριαρ­χείου, “Παναγία Παμ­μα­κά­ρι­στος”, Άρχων Ορφα­νο­τρό­φος Γερά­σι­μος Φωκάς.

Η επί­σκεψη στο Δήλεσι

Το από­γευμα της ίδιας ημέρας ο Οικου­με­νι­κός Πατριάρ­χης θα μεταβεί, μαζί με τον Αρχιε­πί­σκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, στο Δήλεσι Βοιω­τίας για την τελετή των εγκαι­νίων, στις 6 μ.μ., του νέου Κέντρου Γερο­ντο­λο­γίας της Ι.Αρχιε­πι­σκο­πής Αθηνών, στην οποία θα παρα­στεί και ο Εξοχ. Πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Δημο­κρα­τίας, Καθ. Προ­κό­πης Παυ­λό­που­λος. Αφού προστεί της Ι.Ακο­λου­θίας του Αγια­σμού ο Πανα­γιώ­τα­τος θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει σχετική ομιλία, ενώ μετά το πέρας της τελετής ο Μακ.Αρχιε­πί­σκο­πος Ιερώ­νυ­μος θα παρου­σιά­σει τους χώρους του Κέντρου στους επι­σή­μους.

Το κέντρο απο­τε­λεί ένα από τα σπου­δαιό­τερα έργα αγάπης στην ιστορία της Αρχιε­πι­σκο­πής Αθηνών και δημιουρ­γή­θηκε ύστερα από πολύ­χρονη και κοπιώδη μέριμνα του αρχιε­πι­σκό­που Ιερω­νύ­μου. Μάλιστα, απο­τε­λεί όραμά του.

Έχει κατα­σκευα­στεί σε εκκλη­σια­στική έκταση 27 στρεμ­μά­των, ενώ τα κτίρια απο­τε­λού­νται από συνο­λική επι­φά­νεια 4.600 τ.μ., δυνα­μι­κό­τη­τας 64 κλινών. Στόχος του, η παροχή βασικών προ­νοια­κών υπη­ρε­σιών φιλο­ξε­νίας, εστί­α­σης, δημιουρ­γι­κής απα­σχό­λη­σης, εργο­θε­ρα­πείας, ψυχο­λο­γι­κής υπο­στή­ρι­ξης και προ­λη­πτι­κής ιατρι­κής ταυ­τό­χρονα σε ηλι­κιω­μέ­νους και σε έχοντες ανάγκη συναν­θρώ­πους μας, οι οποίοι θα δια­βιούν εντός του Κέντρου (βασικό πρότυπο λει­τουρ­γίας) και εκτός (πρότυπο ημε­ρή­σιας φρο­ντί­δας).

Το έργο περι­λαμ­βά­νει τον απα­ραί­τητο ιατρικό, ξενο­δο­χειακό και λοιπό βοη­θη­τικό εξο­πλι­σμό. Επίσης, ο χώρος του δια­θέ­τει νεό­δμητο ιερό ναό, σύγ­χρο­νες αθλη­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις, ανοικτό θέατρο και χώρους περι­πά­του και ανα­ψυ­χής. Στον περι­βάλ­λο­ντα χώρο βρί­σκε­ται ένα πρότυπο φωτο­βολ­ταϊκό πάρκο για την ενερ­γειακή υπο­στή­ριξη του κέντρου. Εκ των βασικών σκοπών του είναι η ανά­πτυξη της επι­στη­μο­νι­κής έρευνας, ιδιαι­τέ­ρως στον τομέα της γηρια­τρι­κής και η συνερ­γα­σία τόσο με εξει­δι­κευ­μέ­νους φορείς (ερευ­νη­τι­κούς, βιο-ιατρικούς, κοι­νω­νι­κούς κ.ά.) όσο και με καταλ­λή­λως εκπαι­δευ­μένα φυσικά πρόσωπα.

Την Παρα­σκευή, στις 11 π.μ., ο Οικου­με­νι­κός Πατριάρ­χης θα δεχθεί στο κατά­λυμά του τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ και στις 12:10 π.μ. τον Υπουργό Παι­δείας, Έρευνας και Θρη­σκευ­μά­των κ.Κων­στα­ντίνο Γαβρό­γλου. Στη 1 μ.μ. θα παρα­κα­θή­σει σε επίσημο γεύμα που παρα­θέ­τει προς τιμήν του η Ιερά Σύνοδος της Εκκλη­σίας της Ελλάδος και το από­γευμα, στις 7, θα ανα­χω­ρή­σει αερο­πο­ρι­κώς για την Έδρα του.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.