Δεν έχουμε φάει «ακόμα» κρέας αλόγου στα Δωδ/νησα!

Κανένα ύποπτο δείγμα κρέατος αλόγου δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στα Δωδεκάνησα, όπως προκύπτει από τους ελέγχους που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε όλο το εύρος της διατροφικής αλυσίδας από τον ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) και κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής.
Οι έλεγχοι ξεκίνησαν στα νησιά μας -όπως και στην υπόλοιπη χώρα- από τις 17 Ιανουαρίου, μόλις ξέσπασε το διατροφικό σκάνδαλο και τον εντοπισμό γενετικού υλικού αλόγου σε δύο προϊόντα κρέατος στον Πειραιά και σήμανε συναγερμός!
Όπως διαβεβαίωσε, ομιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό SKY, ο κ. Ηλίας Οικονομίδης, διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπισθεί κανένα ύποπτο δείγμα στα νησιά μας. Οι έλεγχοι έγιναν σε παραγωγικές μονάδες κρέατος, ψυκτικές αποθήκες και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.
“Μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί διακίνηση αλογίσιου κρέατος σε εμάς, ωστόσο όμως να σημειώσω ότι ο όγκος των κρεάτων που έρχονται στην περιοχή μας (γενικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) είναι πάρα πολύ μεγάλες. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάτι, όσο για το νωπό κρέας, δεν το συζητώ καν… Δεν μπορώ όμως να αποκλείσω ότι από τους ελέγχους κάποια στιγμή μπορεί να βρούμε ότι είχε έρθει κάτι κατά το παρελθόν μέσω εταιριών τρίτων…”, είπε μεταξύ άλλων.
Ερωτηθείς ο κ. Οικονομίδης αν οι ποσότητες του αλογίσιου κρέατος έχουν διακινηθεί μεμονωμένα ή με μοσχαρίσιο κρέας, απάντησε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση του υπουργείου, οι παρτίδες ήταν ανάμεικτου κρέατος.
Τέλος πρόσθεσε ότι στην ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπεται κατανάλωση ήπιου κρέατος, εν αντιθέσει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπου επιτρέπεται.
“Μιλάμε για ένα διατροφικό σκάνδαλο, που έχει να κάνει με την προστασία του καταναλωτή, ένα δεύτερο με τις ενδείξεις που έχουν τα τρόφιμα και τι τρώμε και τρίτον, με την ελληνική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η διακίνηση τέτοιων κρεάτων στη χώρα μας”, είπε καταλήγοντας ο κ. Οικονομίδης.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ
Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, αναφορικά με την πώληση κρέατος αλόγου στην Ελλάδα, τονίζει ότι «Τα κρεοπωλεία ουδέποτε έχουν χρησιμοποιήσει ή πωλήσει κρέας αλόγου, πολύ δε περισσότερο συσκευασμένα κατεψυγμένα παρασκευάσματα». Η Ομοσπονδία διευκρινίζει ακόμη ότι όλα τα κρέατα που διακινούνται στα καταστήματά της είναι από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, με κωδικούς, που εκδίδουν τα αρμόδια όργανα και εξασφαλίσουν την υγιεινή και την ποιότητα του κρέατος.
ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΡΕΑΣ ΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Υπενθυμίζεται ότι γενετικό υλικό αλόγου σε δύο προϊόντα κρέατος στην Ελλάδα εντόπισε ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο συνεχόμενων ελέγχων. Τα δυο θετικά δείγματα που εντοπίστηκαν αφορούν ισάριθμες παρτίδες βόειου κατεψυγμένου κρέατος συνολικής ποσότητας 1.064 κιλών με την επισήμανση «FROZEN BEEF MEAT NECK» και «FROZEN BEEF MEAT TOPSIDE» της επιχείρησης «ΖΗΚΟΥΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ». Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων έχει προχωρήσει σε συνολικά 76 δειγματοληψίες.
Οι εν λόγω παρτίδες κρέατος είχαν εισαχθεί από τη Ρουμανία και όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, έχουν ήδη δεσμευθεί από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά στις 14.02.2013.
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί στα εργαστήρια 76 δείγματα, έχουν αναλυθεί τα 26, εκ των οποίων τα 2 βρέθηκαν θετικά.
Τα 76 δείγματα ελήφθησαν από ελέγχους σε παραγωγικές – μεταποιητικές μονάδες κρέατος, catering, ψυκτικές αποθήκες και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντιπροσωπευτική και αναλογική κάλυψη ανά την επικράτεια.
Ο ΕΦΕΤ και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της χώρας, συνεχίζει να πραγματοποιεί ελέγχους σχετικά με την ύπαρξη DNA αλόγου σε διάφορα τρόφιμα σε όλο το εύρος της διατροφικής αλυσίδας. Στην περίπτωση και άλλων θετικών αποτελεσμάτων θα παρθούν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα.