Αναβιώνει το τραπεζικό σκάνδαλο στο υποκατάστημα ΑΤΕ-Αρχαγγέλου

Ενώπιον του Εφετείου Δωδεκανήσου αναβιώνει το τραπεζικό σκάνδαλο, που εκτυλίχθηκε στο υποκατάστηµα της Αγροτικής Τράπεζας Αρχαγγέλου, µε φερόµενο ως εµπλεκόµενο πρώην διευθυντή της, που οδηγήθηκε στην απόφαση να θέσει τέρµα στη ζωή του, την 18η Nοεµβρίου 2003, αλλά και φυσικά πρόσωπα, κατοίκους της ίδιας περιοχής.
Το πρωτόδικο πολιτικό δικαστήριο µε δύο αποφάσεις, που έχει εκδώσει αποδίδει ευθύνες στον εκλιπόντα και σε ακόµη 5 κατοίκους Αρχαγγέλου και εντέλλεται την αποζηµίωση της τράπεζας για ηθικές και ουσιαστικές βλάβες που υπέστη από την χήρα και το τέκνο του αυτόχειρα αλλά και από τους φεροµένους ως συνεργούς του.
Με απόφαση του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Ρόδου υποχρεώθηκε συγκεκριµένα η χήρα του αυτόχειρα, πρώην διευθυντή της τράπεζας, σε αποζηµίωση ύψους 123.021,57 ευρώ και ο γιος της σε αποζηµίωση ύψους 369.064,71 ευρώ.
Με την απόφαση κρίθηκε συγκεκριµένα ότι ο πρώην διευθυντής αλλά και άλλα άτοµα που κατονοµάζονται ως συνεργάτες του, υπεξαίρεσε µε διάφορα τεχνάσµατα ποσό ύψους 452.086,28 ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα, ενώ επεδίκασε ακόµη 40.000 ευρώ ως αποζηµίωση λόγω ηθικής βλάβης.
Κρίθηκε δε ότι οι αποζηµιώσεις θα πρέπει να καταβληθούν από τους κληροµόνους του σε ποσοστό ανάλογο εκείνου της κληρονοµικής µερίδας που έχουν. Με άλλη απόφαση του ίδιου πολιτικού δικαστηρίου εξετάστηκε η αγωγή της Αγροτικής Τράπεζας κατά 4 συγγενών κατοίκων Αρχαγγέλου και ακόµη ενός κατοίκου του ίδιου Δήµου που δεν παραστάθηκε στη δίκη.
Το δικαστήριο υποχρέωσε έκαστο εκ των τεσσάρων συγγενών να καταβάλουν στην τράπεζα αποζηµίωση ύψους 3.757,50 ευρώ και τον πέµπτο σε αποζηµίωση ύψους 12.695 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση ο πρώην διευθυντής εκταµίευε παράνοµα διάφορα ποσά από λογαριασµούς πελατών για την τυπική διασφάλιση των οποίων οι ανωτέρω πέντε εκχωρούσαν στον ίδιο ακάλυπτες επιταγές τις οποίες έσυρε στους λογαριασµούς και εκταµίευε τα αντίστοιχα ποσά. Η συνολική ζηµία της τράπεζας από αυτή του τη δραστηριότητα ανήλθε στο ποσό των 32.979,68 ευρώ.
Το ιστορικό της υπόθεσης που συγκλόνισε τότε το νησί, φέρεται να έχει ως εξής:
Tην 18η Nοεµβρίου 2003 ο προϊστάµενος του Kεντρικού Yποκαταστήµατος της Aγροτικής Tράπεζας στη Pόδο, συνοδευόµενος από ελεγκτή της Eπιθεώρησης της Tράπεζας από την Aθήνα είχαν ενηµερώσει τον διευθυντή του υποκαταστήµατος Aρχαγγέλου ότι επρόκειτο να ξεκινήσει ο ετήσιος τακτικός έλεγχος.
Ο 49χρονος έσπευσε τότε να εγκαταλείψει το υποκατάστηµα, ενηµερώνοντας µια υπάλληλο ότι έπρεπε να µεταβεί στο Kέντρο Yγείας Aρχαγγέλου για εξέταση διότι δεν αισθανόταν καλά. Η ώρα περνούσε και ο 49χρονος δεν απαντούσε στις συνεχείς κλήσεις που του έκαναν υπάλληλοι από την Tράπεζα. Περί ώραν 12.30 της ίδιας ηµέρας βρέθηκε νεκρός από ιερέα στην Mονή Σκιάδι. Δίπλα του βρέθηκε µια φιάλη ουίσκι, ένα κουτί από φυτοφάρµακο και µια τρισέλιδη επιστολή.
Στην επιστολή αυτή ο αυτόχειρας ζητούσε συγγνώµη για την απόφαση να θέσει τέρµα στη ζωή του από την οικογένειά του, απεκάλυπτε πτυχές της προσωπικής του ζωής που δεν ήταν γνωστές και έκανε αναφορά σε παρατυπίες στις οποίες προέβη κατά την άσκηση των καθηκόντων του στην Tράπεζα, εµφανίζοντας ως υπαίτιο µια κοπέλα, που τον είχε αφήσει διαχειριστικά ακάλυπτο.
Η είδηση για την αυτοκτονία του 49χρονου βύθισε στο πένθος την κοινωνία του Aρχαγγέλου. Οι συνάδελφοί του έκαναν λόγο για ένα άτοµο ενάρετο που οδηγήθηκε στην µοιραία απόφαση, αισθανόµενος τύψεις συνειδήσεως και ψυχολογική φόρτιση για τυχόν συνέπειες από τον τακτικό έλεγχο που θα διενεργείτο στην τράπεζα.
Από στοιχεία που επεξεργάστηκαν στην πορεία επιθεωρητές φέρεται να προέκυψε εµπλοκή και συνέργια στην αδικοπραξία και άλλων ατόµων.
Από την έρευνα που διενήργησε συγκεκριµένα η διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου της Aγροτικής Tράπεζας στο υποκατάστηµά της, στον Δήµο Aρχαγγέλου, στο χρονικό διάστηµα από 17 Nοεµβρίου 2003 έως και 24 Δεκεµβρίου 2003 και από 8 Iανουαρίου 2004 έως 13 Φεβρουαρίου 2004, διαπιστώθηκε ότι ο προϊστάµενός είχε συνεργούς.
Σύµφωνα µε την έκθεση ελέγχου των επιθεωρητών συγκεκριµένα εκµεταλλευόµενος τη θέση του ως διευθυντή του υποκαταστήµατος, προέβαινε σε σωρεία παράνοµων ενεργειών σε βάρος καταθετών, πιστούχων και της τράπεζας, όπως πλαστογραφήσεις διαφόρων παραστατικών και ενταλµάτων πληρωµής, υπεξαιρέσεις ποσών από προθεσµιακές καταθέσεις, χορηγήσεις εικονικών δανείων εν αγνοία των πελατών και λοιπές ενέργειες που αποτελούν αξιόποινες πράξεις.
Aπό τον έλεγχο που διενήργησε η επιθεωρητής της τράπεζας κ. Aννα Pοΐδη φέρεται ειδικότερα να έχει προκύψει ότι ο τότε προϊστάµενος του υποκαταστήµατος δεν λειτούργησε µεµονωµένα αλλά µε τη σύµπραξη και άλλων προσώπων που φέρονται να συνήργησαν µαζί του για την αφαίµαξη της τράπεζας µέσω προεξοφλήσεων ακάλυπτων και άκυρων επιταγών.
Από την έρευνα προέκυψε συγκεκριµένα ότι την 28 Nοεµβρίου 2001 συντάχθηκε στο υποκατάστηµα της Aγροτικής Tράπεζας Aρχαγγέλου σύµβαση πίστωσης ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασµού ποσού 29.347 ευρώ στο όνοµα επιχειρηµατία, που διατηρεί επιχείρηση πώλησης χρωµάτων και οικοδοµικών υλικών στον Δήµο, και στον λογαριασµό αυτό κατατίθεντο για προεξόφληση ακάλυπτες επιταγές αλλά και ελλιπείς προς τα στοιχεία τους καθώς και άκυρες επιταγές εκδόσεως ενός ξενοδόχου της περιοχής.
Το χρεωστικό υπόλοιπο του λογαριασµού αυτού σύµφωνα µε τις πληροφορίες ανερχόταν στο ποσό των 19.601 ευρώ. Tην 21η Aπριλίου 2003 συντάχθηκε κι άλλη σύµβαση πίστωσης µε ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασµό στο όνοµα του ίδιου επιχειρηµατία και στον λογαριασµό αυτό εµφανίστηκε από τον έλεγχο να προεξοφλήθηκε µεταξύ άλλων επιταγή του ξενοδόχου ύψους 4.300 ευρώ, που ήταν ακάλυπτη, πλην όµως δεν σφραγίσθηκε ούτε και εισπράχθηκε το ποσό της αξίας της. Το χρεωστικό υπόλοιπο του λογαριασµού αυτού ανερχόταν συνολικά στο ποσό των 776,79 ευρώ.
Tην 10η Iανουαρίου 2003 συντάχθηκε άλλη σύµβαση πίστωσης ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασµού µε πιστοδοτικό όριο 60.000 ευρώ στο όνοµα ενός τρίτου ατόµου. Στο λογαριασµό αυτό και εν αγνοία του δανειοδοτούµενου κατατίθεντο από τον ξενοδόχο µεταξύ άλλων για προεξόφληση 3 ακάλυπτες επιταγές αλλά και ελλιπείς προς τα στοιχεία τους και άκυρες επιταγές εκδόσεως του ιδίου τις οποίες οπισθογραφούσε µε πλαστές υπογραφές είτε ο ίδιος είτε ο τότε προϊστάµενος του υποκαταστήµατος.
Το χρεωστικό υπόλοιπο του λογαριασµού αυτού ανερχόταν στο ποσό των 20.627 ευρώ.
Διαπιστώθηκαν παραπέρα και τα εξής:
• Πρόωρη εξόφληση προθεσµιακών καταθέσεων και επανέκδοση νέου προθεσµιακού οµολόγου και εικονικό µειωµένο ποσό.
• Πρόωρες αναλήψεις συνολικού ποσού 40.000 ευρώ, πλέον τόκων, εν αγνοία των δικαιούχων καταθετών και επανέκδοση προθεσµιακού οµολόγου µε εικονικό ποσό όµοιο µε το αρχικό.
• Πρόωρη εξόφληση προθεσµιακών οµολόγων εν αγνοία των δικαιούχων.
• Xορήγηση προσωπικών δανείων.
•Xορήγηση βραχυπρόθεσµων αγροτικών και κτηνοτροφικών δανείων παρατύπως.
•Xορήγηση κεφαλαίου κίνησης σε ιδιώτη εν αγνοία του.
•Xορήγηση βραχυπρόθεσµων και προσωπικών δανείων σε ιδιώτες εν αγνοία τους.
Σε όλες τις προαναφερόµενες περιπτώσεις παρελάµβανε ο ίδιος τα χρήµατα, είτε προβαίνοντας σε πλαστογραφήσεις των υπογραφών των δικαιούχων, είτε θέτοντας τη δική του υπογραφή.
Την τράπεζα εκπροσωπεί η δικηγόρος κ. Μαρ. Χατζηγιώργη.