Συνεντεύξεις

«Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει μετατραπεί από άσυλο ιδεών σε άσυλο για κάθε είδους παρανομία»

Για την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά και την συνταγματική αναθεώρηση, μιλάει σήμερα σε συνέντευξή της στην “δ” η Υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Επικρατείας κα Νίκη Κεραμέως (η οποία, σημειωτέον θα είναι υποψήφια βουλευτής στην Αθήνα με την Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές). Επιπλέον, μιλάει για τις αλυτρωτικές αναφορές στα ελληνικά σχολικά βιβλία.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Κεραμέως, η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Γιατί δέχεται να παραμένει η χώρα μας η εξαίρεση της Ευρώπης;
Για καθαρά ιδεοληπτικούς λόγους. Ειλικρινά, έχω αναρωτηθεί όλο αυτό το διάστημα που συζητούμε για την Αναθεώρηση του Συντάγματος αν γνωρίζουν κάτι στην Κυβέρνηση που όλα τα υπόλοιπα κράτη αγνοούν. Αν υπάρχει κάτι που δικαιολογεί την εμμονή τους να συνεχίσει η Ελλάδα να αποτελεί στο θέμα αυτό θλιβερή εξαίρεση παγκοσμίως. Καταλήγω πως όχι. Απλώς, επιλέγουν να κρατούν τη χώρα δέσμια του παρελθόντος, παρασυρμένοι από τις ιδεοληψίες τους και τις μικρονοϊκές αντιλήψεις τους, με τεράστιο ωστόσο κόστος για την κοινωνία και την οικονομία, το οποίο αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Γι’ αυτό και το αίτημα της κοινωνίας για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ήταν πιο ώριμο από ποτέ. Είναι πολύ λυπηρό που χάθηκε αυτή η ευκαιρία για άλλη μία φορά.
• Εδώ και χρόνια, γίνεται λόγος για το πανεπιστημιακό άσυλο. Ποια είναι η θέση της Ν.Δ. και τι θα κάνει ως αυριανή κυβέρνηση;
Για την Νέα Δημοκρατία, η ασφάλεια και η προστασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα τριτοβάθμια ιδρύματα συνιστά προτεραιότητα και, προς αυτήν την κατεύθυνση, η κατάργηση του ασύλου είναι επιβεβλημένη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν αρκεί, βεβαίως, μόνο η ψήφιση μιας διάταξης για τη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, απαιτείται και πολιτική βούληση για την εφαρμογή της. Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα εκπέμψει και ένα σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής στη βία και την ανομία. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει πυροδοτήσει την παραβατικότητα με δύο τρόπους: αφ’ ενός, με την επαναφορά μίας άκρως προβληματικής, οπισθοδρομικής και επικίνδυνης ρύθμισης για το άσυλοˑ αφ’ ετέρου, με την επίδειξη σκανδαλώδους ανοχής στην ανομία, η οποία με αυτόν τον τρόπο στέλνει προς κάθε κατεύθυνση μήνυμα ασυδοσίας. Είναι αδιανόητο το πανεπιστημιακό άσυλο να έχει μετατραπεί από άσυλο ιδεών σε άσυλο για κάθε είδους παρανομία.
• Να περάσουμε στην διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, που διεξήχθη σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πολιτικά περίοδο. Κατά την άποψή σας, μπορεί να μετατραπεί σε μπούμερανγκ, αντί πολιτικού όπλου, για τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα;
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποίησε και αυτή την ύψιστη διαδικασία, χωρίς να επιδιώξει συγκλίσεις, όπως απαιτεί το πνεύμα του Συντάγματος, με μία δειλή, συρρικνωμένη πρόταση Αναθεώρησης, απορρίπτοντας παράλληλα θεμελιώδεις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το, δε, πολιτικό σκηνικό-παρωδία, με τους περιφερόμενους κομματικά βουλευτές που μετατράπηκαν σε κυβερνητικό δεκανίκι, ενώ εξελέγησαν με άλλα κόμματα, ανταλλάσσοντας την πολιτική τους συνείδηση με αξιώματα, ουδόλως τιμά την πολιτική ζωή του τόπου και σαφώς αποθαρρύνει τους πολίτες από τη συμμετοχή στα κοινά. Εξίσου σημαντική με το περιεχόμενο της συζήτησης περί Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι, ωστόσο, και η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας από την Κυβέρνηση. Σας θυμίζω ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε θέσει στον πρωθυπουργό το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης ήδη από τις αρχές του 2016, ώστε να συμφωνηθούν τα αναθεωρητέα άρθρα σε κλίμα πολιτικά ουδέτερο, αλλά δυστυχώς για τη χώρα ο πρωθυπουργός δεν συμφώνησε, επιλέγοντας την προεκλογική ατμόσφαιρα. Το γεγονός αυτό και μόνο καταδεικνύει ότι ακόμη και ένα τόσο κρίσιμο θεσμικό ζήτημα αποτελεί, στα χέρια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψηφοθηρικό και επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Ο ευτελισμός της κορυφαίας αυτής κοινοβουλευτικής διαδικασίας έπληξε εν τέλει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και εκτιμώ ότι αυτό έγινε απολύτως αντιληπτό στους πολίτες.
• Η κύρωση της Συμφωνίας της Πρεσπών και της εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ πυροδότησε μια σειρά ανακατατάξεων και εξελίξεων στην πολιτική σκηνή και στα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Το έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και θα εξακολουθήσουμε να το υποστηρίζουμε. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια διότι, μεταξύ άλλων, δεν εμπεριέχει διασφαλίσεις για οριστική επίλυση του ζητήματος, δεν αντιμετωπίζει τον αλυτρωτισμό και εκχωρεί “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα, μία υποχώρηση που κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός δεν διανοήθηκε στο παρελθόν. Εν τω μεταξύ, στη Βουλή προέκυψε ένα διεθνές παράδοξο, δύο διαφορετικές “πλειοψηφίες”: μια “τυπική” των 145 βουλευτών που συμμετέχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι μειοψηφία, και μια “άτυπη” ομάδα 151 βουλευτών “ειδικού σκοπού”, οι οποίοι επιστρατεύονται α λα καρτ για να υπερψηφίζονται διατάξεις. Το φαινόμενο αυτό εκφυλίζει την κοινοβουλευτική τάξη και ευτελίζει την πολιτική ζωή της χώρας. Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση προκρίνει το κομματικό έναντι του εθνικού συμφέροντος.

• Πρόσφατα καταθέσατε μία ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών, για το εάν υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές στα ελληνικά σχολικά βιβλία. Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Το Νοέμβριο του 2018 το Υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας – πΓΔΜ για τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής, αποφασίστηκε από κοινού η ΜΔΕΕ να εργαστεί για την διαγραφή ορισμένων αναφορών που συμπεριλαμβάνονταν στα σχολικά εγχειρίδια. Ζητήσαμε τότε με τον Τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, κ. Κουμουτσάκο, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τους αρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας να μας ενημερώσουν εάν πράγματι αποφασίστηκε να διαγραφούν αναφορές από τα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια, και αν ναι, ποιες ακριβώς. Απάντηση δεν λάβαμε επί της ουσίας. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι οι εργασίες της ΜΔΕΕ έχουν ήδη ξεκινήσει. Και συνέχισε ότι οι σχετικές συζητήσεις αφορούν ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, «υπό το πρίσμα της απάλειψης αλυτρωτικών αναφορών, αλλά και των επιστημονικά λάθος ζητημάτων». Υπογράμμισε επίσης ότι «οι αναφορές αυτές δεν θα περιέχονται σε κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό από το επόμενο σχολικό έτος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για το οποίο έχουν δεσμευτεί οι δύο πλευρές». Είναι εύλογο επομένως να επιμείνουμε. Είναι σημαντικό να ξέρουμε εάν η ΜΔΕΕ ασχολήθηκε και με δήθεν αλυτρωτικές αναφορές στα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Andreas    24.02.2019 13:31

    SE OPOIADHPOTE EYROPAIKH XORA AN MPOYN ROYBIKONES KLEFTES H ROYBIKONES STO PANEPISTHMIAKO XORO, O PRYTANHS KALH ATH ASTYNOMIA KAI PIANH AYTA TA KTHNH POY BROMANE ME THN PAROYSIA TOYS THN KOYLTOYRA, ENO STH ELLADA OI SYRIZAIOI TA PANEPISTHMIA TA EXOYN METATREPSH SE AXOYRIA POY MESA EXOYN TA GRAFEIA TOYS , OXI OI FOITHTES, ALLA KLEFTES ROYBIKONES ANARXONARKOMANEIS MAYROI LATROMETANASTES KAI OLH H ELLHNIKH SABOYRA DIXOS KANEIS NA TOYS ELENXH.

Σχολιασμός άρθρου