Αγιάτρευτες οι πληγές του συστήματος Υγείας

Γράφει ο
ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

¶γριες περικοπές
στην υγεία
Στη διάρκεια της πολύπλευρης κρίσης που βιώνει ο ελληνικός λαός, αναμφισβήτητα ο δημόσιος τομέας της υγείας, είναι αυτός που επλήγη περισσότερο, από τα συντονισμένα κυβερνητικά πυρά. Οι εχθροί του συστήματος έδρασαν ταχύτατα, περικόπτοντας στο ελάχιστο την κρατική χρηματοδότηση, ενώ με τις παρεμβάσεις τους στο θεσμικό επίπεδο, ακύρωσαν την υφιστάμενη δομή οργάνωσης και λειτουργίας του συστήματος. ¶λλαξαν τους υπηρεσιακούς οργανισμούς λειτουργίας και στα 134 νοσοκομεία της χώρας, κατάργησαν 20.000 θέσεις εργασίας, ακύρωσαν 774 τμήματα και κλινικές, έκλεισαν 10.000 κρεβάτια και άλλα 200 στις εντατικές. Επιπλέον απέλυσαν προσωπικό, περιέκοψαν εφημερίες, φάρμακα, αναλώσιμα, τροφή, καύσιμα, ασθενοφόρα και ό,τι άλλο κρίνεται αναγκαίο, για την ομαλή λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας. Από τη λεηλασία δε γλύτωσαν ούτε οι αμοιβές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που όπως φαίνεται «έπιασαν πάτο». Η αύξηση του φόρτου εργασίας κατά 35%, σε συνδυασμό με τις κακές συνθήκες εργασίας, σύντομα θα πυροδοτήσουν αρνητικές εξελίξεις στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ελληνικού λαού και των εργαζομένων στο υγειονομικό σύστημα της χώρας. Το δικό μας νοσοκομείο, παρά το σοβαρό πρόβλημα υποχρηματοδότησης κατά 32% και την τεράστια έλλειψη σε προσωπικό που ξεπερνά το 42%, εξακολουθεί να στηρίζει σε ικανοποιητικό βαθμό, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού, την υγεία των πολιτών της περιοχής μας και όχι μόνο.
Τα μεγάλα ψέματα
Όλα τα παραπάνω, προσπαθούν τα παπαγαλάκια του συστήματος, να τα παρουσιάσουν στην κοινή γνώμη, σαν προσπάθεια «εξορθολογισμού των οικονομικών του συστήματος» και ως «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να συνεχιστούν και να επεκταθούν, οι οποίες άλλωστε αποτελούν και μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας. Γι’ αυτό κλήθηκε στον τελευταίο κυβερνητικό σχηματισμό, ο επιμελέστερος κ. ¶δωνις Γεωργιάδης, ν’ αναλάβει την ευθύνη επιτάχυνσης όλων των παραπάνω. Και το θαύμα έγινε !!! Σφράγισε σε πρώτη φάση 8 νοσοκομεία, ενώ προετοιμάζει τα επόμενα 5, διπλασίασε το κόστος των πρωτότυπων φαρμάκων, έστειλε άμεσα σε διαθεσιμότητα 1.618 υγειονομικούς, προετοιμάζει τη λίστα των επόμενων 1.000 υποψηφίων, εξάγγειλε την εφαρμογή του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία και 1 ευρώ ανά συνταγογράφηση από 1-1-2014, ενώ εργάζεται πυρετωδώς για τις επόμενες συγχωνεύσεις – καταργήσεις και διαθεσιμότητες. Όλοι πλέον συνειδητοποιούν, πως πρόκειται για αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε βάρος του σημαντικότερου κοινωνικού αγαθού της υγείας, πριμοδοτώντας παράλληλα την ιδιωτική επιχειρηματικότητα στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου. Οι αλλαγές αυτές σχεδιάστηκαν και προωθήθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ, πολύ πριν την εκδήλωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, ευκαιρία που δεν άφησαν τα κοράκια να πάει χαμένη.
Ο γίγαντας με
τα πήλινα πόδια
Η παροχή των υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ, του γίγαντα με τα πήλινα πόδια, είναι περιορισμένες και υποβαθμισμένες, ενώ οι προοπτικές του οργανισμού διαγράφονται δραματικές. Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ με τα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, απασχολεί συνολικά 12.000 γιατρούς, με προοπτική μείωσης στις 8.500, ενώ πριν ο αριθμός των γιατρών του ΙΚΑ και των συμβεβλημένων, ξεπερνούσε τις 30.000. Οι συνεχείς μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, οι χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων, η «μαύρη και αδήλωτη εργασία», είναι μερικές από τις αιτίες που συνεχώς συρρικνώνουν, την οικονομική και λειτουργική, ικανότητα του συστήματος. Φυσικά το σημαντικότερο πρόβλημα προκύπτει από τη μείωση των εισοδημάτων, την ύφεση και την ανεργία στη χώρα, εξαιτίας των οποίων χάνονται πόροι από εισφορές, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Τέλος η αφαίμαξη των αποθεματικών των ταμείων και η ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση, αποτελούν τη χαριστική βολή σε βάρος του συστήματος. Οι πολιτικές αυτές έχουν άμεσες επιπτώσεις στους ασφαλισμένους, οι οποίες μεταφράζονται σε κατάργηση των κοινωνικών παροχών, στις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών και στην αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα και στην περίθαλψη. Όμως, χρήματα για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας υπάρχουν. Μέσα στην περίοδο της κρίσης και μόνο για το 2012, ο ΕΟΠΥΥ αγόρασε υπηρεσίες υγείας ύψους 1.264εκ. ευρώ, από ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Προφανώς ο μελλοντικός ρόλος που επιφυλάσσουν για τον ΕΟΠΥΥ, είναι η μετατροπή του σε ένα μεγάλο αγοραστή – πελάτη υπηρεσιών υγείας, από τον ιδιωτικό τομέα.
Τα νησιά στο κόκκινο
Όλα σχεδόν τα νησιά μας, ειδικά την περίοδο που σφύζουν από κίνηση, βρίσκονται στο κόκκινο, αφού αρκετά από τα περιφερειακά νοσοκομεία, τα Κ.Υ και τα πολυδύναμα αγροτικά ιατρεία, έμειναν άδεια κουφάρια για να θυμίζουν πως κάποτε, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που τα στελέχωναν, παρείχαν τις υπηρεσίες τους στους νησιώτες και στους επισκέπτες που είχαν ανάγκη. Την ίδια περίοδο το «δελφίνι της ζωής και της ελπίδας», το πλωτό πολυιατρείο, αντί να οργώνει τις θάλασσες και να παρέχει τις υπηρεσίες του, στους εγκαταλειμμένους νησιώτες, σκουριάζει παροπλισμένο, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Γι’ αυτό ο κ. Γ. Μαχαιρίδης και η παράταξη του αποφάσισαν να το ξεφορτωθούν, στέλνοντας το για παλιοσίδερα!!! Από τις 518 κενές θέσεις των αγροτικών ιατρείων της χώρας καλύφθηκαν πρόσφατα μόνον οι 234, δηλαδή το 49% των αναγκών, ενώ στα Δωδ/σα από τις 28 κενές θέσεις, καλύφθηκαν μόνο οι 6. Φυσικά δεν περνά απαρατήρητη η άρνηση των γιατρών, να στελεχώσουν έστω και προσωρινά, τα ιατρεία των μικρών νησιών. Αναρωτιέται κανείς, αν οι δημόσιοι λειτουργοί όπως οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι δικαστικοί και τόσοι άλλοι, αντιδρούσαν με τον ίδιο τρόπο, τι θα είχε συμβεί στη χώρα; Ούτε φυσικά μπορεί να καταγραφεί ως τυχαίο γεγονός, ότι ΟΛΟΙ οι μικροβιολόγοι γιατροί της Κω, αρνούνται κάθε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, εξαναγκάζοντας πάνω από ένα χρόνο, χιλιάδες ασφαλισμένους να πληρώνουν απ’ αυτά που δεν έχουν, ή να καταφεύγουν στη γειτονική Κάλυμνο ή στη Ρόδο, ή να παραιτούνται από τη φροντίδα της υγείας τους, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους. Να γιατί έφθασε τελικά μέσα στον ορυμαγδό των ημερών, ν’ αποτελεί πρώτη είδηση πανελλαδικά, η «ενθρόνιση» γιατρού στο Καστελόριζο, με υπουργικές παράτες.
Συμπεριφορές που
πληγώνουν και εξοργίζουν
Η «μορφή αγώνα της άρνησης και της αποχής» που επέλεξαν ορισμένοι γιατροί, θυμίζει τη στάση των φαρμακοποιών της Δωδ/σου, όπου για αρκετούς μήνες μέσα στο 2011 και στο 2012, κατάργησαν την πίστωση στα φάρμακα, στέλνοντας τους ασφαλισμένους στην Τουρκία, στις currier και παραλίγο στον τάφο, συμπεριφορά που εξόργισε την κοινωνία, υποχρεώνοντας τους να το ξανασκεφθούν. Αντί λοιπόν οι εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων, των γιατρών και των φαρμακοποιών, να ερίζουν για το «ποιος προωθεί καλλίτερα στην αγορά τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών και ποιος την πραγματική θεραπεία των ασθενών», θα ήταν ωφελιμότερο, πριν είναι πολύ αργά για όλους μας, να συμπαραταχθούν ενεργά στους αγώνες των γιατρών και των νοσηλευτών για τη σωτηρία του δημόσιου συστήματος υγείας, να σκύψουν με μεγαλύτερη ευαισθησία πάνω στο πολύπαθο κοινωνικό σώμα, να συμπορευθούν με τα κινήματα αλληλεγγύης των εργαζομένων, των συνταξιούχων των ανέργων, των ΑμΕΑ, των εξαρτημένων, των χρονίως πασχόντων, και των φτωχών συνανθρώπων μας, που μοχθούν να κρατηθούν όρθιοι και αξιοπρεπείς, μέχρι να διαβούμε το Ρουβίκωνα.
Έφτασε ο κόμπος
στο χτένι
Οι μέρες που έρχονται είναι κρίσιμες για το λαό και τη χώρα. Η συγκυβέρνηση εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των δανειστών και του κεφαλαίου, έβαλε «το σουγιά στο κόκαλο και το λουρί στο σβέρκο» του ελληνικού λαού. ¶νοιξαν όλα τα μέτωπα (υγεία, παιδεία, στέγη, συντάξεις,, χαράτσια, δημόσια περιουσία, φυσικοί πόροι, ΕΡΤ, ΟΤΑ, πολεμική βιομηχανία, Λάρκο) και τώρα τρέχουν να προλάβουν, πριν ο χειμώνας κάνει την εμφάνιση του και «φουσκώσουν τα ποτάμια». Ωστόσο λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, γιατί όπως όλα δείχνουν, σύντομα ο λαός παραμερίζοντας τον εφησυχασμό, την ηττοπάθεια και αποβάλλοντας το φόβο που χρόνια του καλλιεργούν, θα βάλει τέλος στα βάσανα του. Τώρα πια ξέρουμε, αφού το ζήσαμε κι’ αυτό, πως κανένα «μίγμα πολιτικής» διαχείρισης της κρίσης του συστήματος, δεν πρόκειται ν’ ανακόψει την ανελέητη αντιλαϊκή επίθεση που δεχόμαστε. Τώρα ξέρουμε, πως όταν οι κεφαλαιοκράτες και οι πολιτικοί τους εκφραστές, μιλάνε για «την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη, την κερδοφορία και τις καλλίτερες μέρες που οσονούπω έρχονται», αναφέρονται στη δική τους ζωή, που χτίζεται πάνω στα ερείπια και στα συντρίμμια των δικών μας ζωών. Τώρα πια ξέρουμε, πως ο αγώνας μας, για ν’ αποχτήσει περιεχόμενο και να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να στραφεί ενάντια στον πραγματικό ένοχο, που είναι το κεφάλαιο, τα μονοπώλια και η ΕΕ, καθώς αποτελούν τη μήτρα που γεννά και αναπαράγει το άθλιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τους πολιτικούς του εκπροσώπους.