Ο εκλογικός νόμος σημείο τριβής μεταξύ Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλου!

Σημείο τριβής μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου αποτελεί ο εκλογικός νόμος στο κείμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας, ενώ αναμένεται να φέρει εκ νέου στην επικαιρότητα την κατάργηση του bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Είναι χαρακτηριστικό πως -όπως αποκαλύπτει το Real.gr- ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης προγραμματίζει να καταθέσει πρόταση νόμου για κατάργηση του bonus, πρόταση που εάν υιοθετείτο θα έφερνε το υπάρχον εκλογικό σύστημα πολύ κοντά στην απλή αναλογική.
Εκκαθάριση εν λειτουργία στα ΕΑΣ;
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προτείνει στον πρωθυπουργό, με το σχέδιο Προγραμματικής Συμφωνίας που του παρέδωσε, το bonus των 50 εδρών να μοιράζεται αναλογικά μεταξύ των κομμάτων που προεκλογικά θα διακηρύττουν ότι θα συνεργαστούν μεταξύ τους, διαφορετικά να πηγαίνει στο πρώτο κόμμα. Βεβαίως υπάρχουν ερωτηματικά ως προς την πρόταση, αν π.χ. σπάσει μετεκλογικά ο κυβερνητικός σχηματισμός ή αλλάξει σύνθεση, τι θα απογίνει με το bonus; Ή εάν το Σύνταγμα επιτρέπει μια τέτοια κατανομή του bonus. Η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη, όμως, φέρεται ότι έχει τις απαντήσεις.
Πολιτικά, βεβαίως, η πρόταση της Χαρ. Τρικούπη για τον εκλογικό νόμο επιβεβαιώνει την πρόθεση της ηγεσίας της για στρατηγική συμμαχία με τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά και για μετά τις εκλογές, στρατηγική που -αναλόγως και των εξελίξεων- θα δημιουργήσει έντονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της.
Δεν το συζητά ο Σαμαράς
Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην συζητήσει καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο, με αποτέλεσμα -και ως συμβιβαστική «λύση»- το θέμα να μετατεθεί από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους για το μέλλον.
Η πρόταση νόμου
Κουβέλη
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, πάντως, προτίθεται πολύ σύντομα να φέρει πρόταση νόμου στη Βουλή με ένα και μόνο άρθρο, την κατάργηση του bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση το ισχύον εκλογικό σύστημα θα τείνει προς την απλή αναλογική, ενώ υπό τις παρούσες τουλάχιστον συνθήκες πολύ δύσκολα θα σχηματίζεται κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή και των δύο πρώτων κομμάτων.

Τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αντ. Σαμαράς είναι σαφές ότι επιθυμεί να παραμείνει το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ώστε να εντείνει τα διλήμματα και την πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη θέση, ενώ δεν επιθυμεί –αν βγει η ΝΔ από τις κάλπες πρώτο κόμμα- να μοιράζεται το πριμ του εκλογικού νόμου με το ΠΑΣΟΚ.
Το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση νόμου Κουβέλη, αφού και ως υποψήφιο πρώτο κόμμα διαθέτει κάθε συμφέρον να παραμείνει το bonus. Το πιθανότερο είναι να απορρίψει την πρόταση νόμου της ΔΗΜΑΡ, δεσμευόμενος ότι θα καταθέσει συνολικά την δική του πρόταση για την απλή αναλογική.
Η παραμονή του bonus, πάντως, μάλλον θα εκθέσει το πολιτικό σύστημα, αφού οι 50 έδρες αποτελούν πάνω από το 1/3 της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος που θα έρθει πρώτο, όπως συνέβη στις περασμένες εκλογές, αποτελώντας ουσιαστικά νόθευση του δικαιώματος της ισότητας της ψήφου.

Μαξίμου: Πολιτική «βήμα-βήμα» και πίεση προς πάσα κατεύθυνση για να μην εκτροχιαστεί η κυβέρνηση
Στόχος να περάσει με όσο το δυνατόν λιγότερες
απώλειες, μέσα από
το φθινοπωρινό καμίνι
Πριν περίπου τρεις δεκαετίες, το Center for Creative Leadership στις ΗΠΑ, έκανε μια μελέτη για τα στελέχη που παρΆ όλο που φαινόταν ότι βάδιζαν προς την κορυφή, εκτροχιάστηκαν και δεν τα κατάφεραν. Στην ανάλυση που έγινε από τους επιτελείς του, μεταξύ των δέκα πιο συχνών αιτιών εκτροχιασμού των ηγετών, ήταν το «μικρο-μάνατζμεντ» και η μη υιοθέτηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής.
Αυτή την περίοδο στο Μέγαρο Μαξίμου, συμβαίνουν και τα δυο, αφού ο κ. Αντ. Σαμαράς δείχνει ιδιαίτερη έφεση στο «μικρο-μάνατζμεντ», ενώ η στρατηγική του είναι μεσοπρόθεσμη, υπό την παραδοχή, ότι όλα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή και άρα δεν μπορεί να γίνει μαρκοπρόθεσμος σχεδιασμός.
Η επιλογή του Πρωθυπουργού έχει το ρίσκο της, αλλά δεν κρίνεται απαραίτητα και κακή, από μια σειρά υπουργών, ενώ συνεργάτες του, μιλάνε για τη νέα αρχιτεκτονική που χτίζει ο κ. Σαμαράς, ακόμα στο πεδίο άσκησης κυβερνητικής πολιτικής.
Το «μικρο-μάνατζμεντ» που κάνει ο κ. Σαμαράς κρίνεται ως πολύ θετικό από κορυφαίο υπουργό που θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός «δεν αφήνει να πέσει τίποτα κάτω», ενώ άλλος υπουργός, που ανήκει στο ΠαΣοΚ, δηλώνει εντυπωσιασμένος από το βαθμό της ενεργητικότητας του κ. Σαμαρά και έλεγε προ ημερών: «Είναι πάνω σε όλους και η πίεση που ασκεί είναι μεγάλη για όλα, από τα μικρά έως τα μεγάλα».
Ο Πρωθυπουργός επιδεικνύει μια αξιοσημείωτη αυστηρότητα έναντι των υπουργών του και ασκεί προσωπικό έλεγχο σε όλα τα ζητήματα, ακόμα και για το πιο μικρό, καθώς δεν θέλει να υπάρξει το παραμικρό ψεγάδι, ενόψει της έλευσης της τρόικας.
Σχετικά με την μη υιοθέτηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής, η εξήγηση είναι απλή για τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού που θεωρούν ότι κινούμαστε σε ένα αβέβαιο περιβάλλον και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει το επόμενο διάστημα.
«Με τις αβεβαιότητες που υπάρχουν δεν μπορεί να χαραχθεί στρατηγική σε βάθος χρόνου» λένε και επιμένουν στην πολιτική «βήμα-βήμα».
Αυτή η πολιτική ασκείται με επιμέλεια από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που έχει προετοιμάσει την φθινοπωρινή του ατζέντα, με στόχο να μην εκτροχιαστεί από την γραμμή που έχει χαράξει.
Ο ίδιος δεν διανοείται να μην πετύχει ο σχεδιασμός του, αλλά κατανοεί ότι όλα είναι ρευστά και το επόμενο τρίμηνο θα είναι το πιο δύσκολο της πρωθυπουργίας του. Στόχος παραμένει να ανέβει στην κορυφή του…«Ολύμπου» και δεν είναι διατεθειμένος να κάνει το άλμα στο κενό, με ότι αυτό συνεπάγεται εάν υπάρξουν νέες πιέσεις από την τρόικα για νέα μέτρα, για τα οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετος.
Εάν διαβεί, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, μέσα απ΄ το φθινοπωρινό καμίνι, θα ατενίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, όπου κεντρική θέση έχει η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. που ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου του 2014.
Σε αυτό το ρευστό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν «νέες δράσεις» βάσει ενός «μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού», που επεξεργάζονται κατά τμήματα και εισηγούνται στον Πρωθυπουργό, στενοί του συνεργάτες.
Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζονται καθώς αντιλαμβάνονται ότι ο έγκαιρος σχεδιασμός – όπως λένε οι μυημένοι με ορίζοντα τον Μάιο του 2014 και τις τριπλές εκλογές: αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και βουλευτικές- εξασφαλίζει απαραιτήτως και τις λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν.