Γ. Σπηλάνης: «Χρειάζεται άλλη τουριστική πολιτική σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο»

«Η ανάπτυξη δεν φαίνεται να έρχεται σε αυτή τη φάση γιατί δεν έχουμε κάνει τίποτε για αυτήν. Χρειάζεται να δουλέψουμε πολύ για να αλλάξει η κατάσταση που τώρα βιώνουμε».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη του στη «δ», ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας κ Γιάννης Σπηλάνης.
«Η αύξηση στον τουρισμό φέτος είναι τυχαία και αποτελεί αντανάκλαση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Δεν οφείλεται στην πολιτική για να αλλάξει το τουριστικό προφίλ της χώρας. Για να κερδίσουμε χρειάζεται άλλη τουριστική πολιτική σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο», δηλώνει ο κ. Γιάννης Σπιλάνης .
Σε ερώτηση για τη γαλάζια ανάπτυξη ο κ. Γιάννης Σπηλάνης δηλώνει πως αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.
Με αφορμή την συζήτηση που έχει ανοίξει για τις άγονες γραμμές ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας δηλώνει:
«Δυστυχώς μέχρι τώρα η μόνη εξέλιξη που υπάρχει εξαιτίας της κρίσης είναι οι περιορισμοί στις πιστώσεις που οδηγεί αναπόφευκτα σε οριζόντια περικοπή γραμμών. Αν δεν γίνει ανασχεδιασμός του δικτύου ώστε να υπάρχει και καλή κάλυψη των αναγκών και διάχυση των δρομολογίων θα έχουμε προβλήματα».
Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Σπηλάνη, αναλυτικά:

• Τι είναι τελικά η γαλάζια ανάπτυξη που αποτέλεσε και το αντικείμενο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο με την παρουσία της επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Μ. Δαμανάκη;
Η γαλάζια ανάπτυξη αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Στη χώρα μας και ειδικά στα νησιά συνηθίζουμε να γυρίζουμε την πλάτη στη θάλασσα ενώ εκείνη μπορεί να παρέχει μια σειρά από ευκαιρίες σε τομείς αναπτυξιακούς, όπως ο τουρισμός. Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες πιο πολύπλοκες όπως η βιοτεχνολογία και ο ορυκτός πλούτος. Είναι χώρος από τον οποίο μπορούμε σαν χώρα να έχουμε προσδοκίες. Θέλει όμως δουλειά ώστε οι γενικές ιδέες που ακούμε να περάσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν με πόρους από το επόμενο ΕΣΠΑ και όχι μόνο.
• Αξιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε ο τομέας της αλιείας;
Έχουμε καταστρέψει τις θάλασσες με αποτέλεσμα τα αλιεύματα να μειώνονται όλο και περισσότερο. Συνάδελφοι μου καθηγητές στο Πανεπιστήμιο παρομοιάζουν το χώρο του Αιγαίου ως μια έρημο, όπου τα αλιεύματα εξαφανίζονται. Χρειάζεται μια υπέρ -προσπάθεια για να μεταβληθεί αυτή η πορεία. Δεν το έχουμε ξεκινήσει καν αυτό όμως. Χρειάζεται πολλή δουλειά και σωστή οργάνωση από τους ειδικούς.
• Μπορεί να δημιουργηθεί ανάπτυξη από την αλιεία;
Πρέπει να έρθει σε συνδυασμό με τη προστασία του τομέα. Υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης του πλούτου με ζώνες προστασίας για την αύξηση των αλιευμάτων. Η αλιεία μπορεί να δώσει την ώθηση για την ανάπτυξη διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως ο αλιευτικός τουρισμός . Είναι και το θέμα των υδατοκαλιεργειών, τομέας στον οποίο πρωτοπορεί η Ελλάδα. Πρέπει ο τομέας αυτός να ενισχυθεί όμως.
• Ανακύπτουν ζητήματα και πάλι με τις άγονες γραμμές. Πως θα λυθούν;
Υπάρχουν αρκετά προβλήματα με την ακτοπλοΐα και ειδικά με τις άγονες γραμμές. Δυστυχώς μέχρι τώρα η μόνη εξέλιξη που υπάρχει εξαιτίας της κρίσης είναι οι περιορισμοί στις πιστώσεις που οδηγεί αναπόφευκτα σε οριζόντια περικοπή γραμμών. Αν δεν γίνει ανασχεδιασμός του δικτύου ώστε να υπάρχει και καλή κάλυψη των αναγκών και διάχυση των δρομολογίων θα έχουμε προβλήματα. Όταν όμως συζητάμε για το θέμα αυτό μπερδεύουμε και τις άλλες γραμμές που δεν είναι άγονες. Πρόβλημα υπάρχει και σε αυτές καθώς η μείωση της κίνησης συνεχίζει να υφίσταται και φέτος. Σε αυτές τις γραμμές όμως η αναδιάρθρωση είναι πιο εύκολη γιατί γίνεται από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Στις άγονες γραμμές πρέπει να συμβάλει το κράτος και οι εταιρείες για τον ανασχεδιασμό του δικτύου.
• Θα γίνει όμως ο ανασχεδιασμός του δικτύου φέτος;
Αυτά τα ζητήματα τα γνωρίζει καλύτερα η νέα ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα πράξουν . Είχε ανοίξει η συζήτηση για το θέμα αυτό.
• Μπορεί το κράτος να καλύψει τις ανάγκες των νησιών ή θα ανακύψουν σοβαρότερα προβλήματα;
Το ζήτημα είναι αν και οι εταιρείες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των νησιών γιατί και αυτές έχουν προβλήματα. Κάποιες έχουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα και δυσκολεύονται να καλύψουν τις υποχρεώσεις προς το δημόσιο. Δεν ξέρω κατά πόσο το δημόσιο με τις περιορισμένες πιστώσεις θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες. Επιμένω πως ο ανασχεδιασμός των γραμμών είναι πολύ σημαντικό θέμα για να υπάρχει καλή εξυπηρέτηση των πολιτών.

• Πως εξελίσσεται η συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου;
Είχαμε συζήτηση με τον περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη για το θέμα αυτό. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εξειδικεύεται σε τομείς που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για το νησιωτικό χώρο. Διαθέτει αρκετά τμήματα που αφορούν τη ναυτιλία, την αλιεία και τον τουρισμό. Για όλα τα θέματα το Πανεπιστήμιο διαθέτει ειδικούς επιστήμονες. Θα υπάρξει συνεργασία ώστε να υποβληθούν προτάσεις για το νέο ΕΣΠΑ και δουλειά που θα βοηθήσει την Περιφέρεια.
• Πόσο δύσκολη είναι η περίοδος που διανύουμε;
Πως μπορεί να είναι εύκολη όταν ανοίγουν θέματα ακόμη με τη Συρία.
• Έπρεπε να εμπλακεί στο θέμα η Ελλάδα;
Δεν είμαι ειδικός στο θέμα αυτό Δεν μπορώ να εκφράσω άποψη. Δυστυχώς παίζονται πολλά γεωπολιτικά παιχνίδια Είναι δύσκολες οι συνεργασίες και πρέπει να κρατηθεί η ισορροπία μεταξύ ζητημάτων ηθικής τάξεως και συμφερόντων της χώρας.
• Δεν θα δημιουργηθεί όμως ζήτημα με τους λαθρομετανάστες;
Δεν το γλυτώνουμε. Έχουμε ήδη λαθρομετανάστες. Κάθε φορά που δημιουργείται πρόβλημα και αναταραχή σε μια άλλη χώρα ξεσπά στην Ελλάδα το κύμα. Δεν θα γλυτώσουμε.
• Στα νησιά μας πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών;
Φοβάμαι πως αυτό το θέμα είναι μονόδρομος γιατί δεν μπορούν οι άνθρωποι να μένουν στα λιμάνια ή στα αστυνομικά τμήματα σε άθλιες συνθήκες. Πρόβλημα έχουν και οι αρχές που είναι αρμόδιες για την φύλαξη τους. Χρειαζόμαστε αλλαγή συνθηκών στη ΕΕ για τον χειρισμό του θέματος. Δεν μπορεί η Ελλάδα μόνη της να δώσει τη λύση.Η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

• Η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης;
Είναι δύσκολη η απάντηση στο ερώτημα αυτό. Η ανάπτυξη που δεν φαίνεται να έρχεται σε αυτή τη φάση γιατί δεν έχουμε κάνει τίποτε για αυτήν. Η αύξηση στον τουρισμό φέτος είναι τυχαία και αποτελεί αντανάκλαση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Δεν οφείλεται στην πολιτική για να αλλάξει το τουριστικό προφίλ της χώρας. Για να κερδίσουμε χρειάζεται άλλη τουριστική πολιτική σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Ούτε οι επαγγελματίες βλέπουν πως χρειάζονται άλλες λύσεις ούτε η πολιτεία ανοίγει το δρόμο σε αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε μπει σε τροχιά αναστροφής της κατάστασης που βιώνουμε τώρα.