Γιάννης Ρέτσος, προεδρος Π.Ο.Ξ.: «Η φετινή σεζόν θα είναι η καλύτερη όλων των εποχών»

“Η τρέχουσα περίοδος θα είναι πιθανότατα η καλύτερη όλων των εποχών για τον ελληνικό τουρισμό, από πλευράς αφίξεων και μία από τις καλύτερες, από πλευράς εθνικών εσόδων”.
Την εκτίμηση αυτή κάνει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ . Γιάννης Ρέτσος και προσθέτει πως ο
αρχικός στόχος των 17 εκ. αφίξεων είναι πια απολύτως ορατός.
Σε ερώτηση σχετικά με τα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ο πρόεδρος της ΠΟΞ δηλώνει:
“Η φετινή περίοδος αναμένεται να δώσει μια ανάσα σε πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να καλύψει επαρκώς και τις συσσωρευμένες και τις τρέχουσες επιβαρύνσεις και υποχρεώσεις”.
Ο κ.Γιάννης Ρέτσος αναφέρεται και στην επιμήκυνση της φετινής τουριστικής σεζόν.
“Η πιθανή επιμήκυνση που συζητάμε, θα είναι έκτακτη και προσωρινή και επ’ουδενί δεν αντιμετωπίζει το χρόνιο πρόβλημα της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού. Επιμήκυνση της περιόδου λόγω έκτακτων συγκυριών, δεν είναι πραγματική επιμήκυνση”.
Με αφορμή τη διακοπή των δρομολογίων της ΟΑ ο κ.Ρέτσος επισημαίνει ότι “ο στόχος θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσεων που να καλύπτουν τις ανάγκες των προορισμών και που να μην οδηγούν σε μονοπωλιακές καταστάσεις, οι οποίες τελικά κανέναν δεν εξυπηρετούν πραγματικά, αλλά ούτε και σε ζημιογόνες εταιρείες αερομεταφορών”.
Η συνέντευξη του προέδρου της ΠΟΞ κ. Γιάννη Ρέτσου, αναλυτικά:
• Πως εξελίσσεται η φετινή τουριστική σεζόν καθώς φαίνεται πως οι αριθμοί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ευημερούν;
Όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η τρέχουσα περίοδος θα είναι πιθανότατα η καλύτερη όλων των εποχών για τον ελληνικό τουρισμό, από πλευράς αφίξεων και μία από τις καλύτερες, από πλευράς εθνικών εσόδων.
Στο πρώτο εξάμηνο, για το οποίο υπάρχει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα συνόλου αφίξεων, το ποσοστό της αύξησης ήταν πάνω από 12% και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, παραπέμπουν σε «κλείσιμο» της χρονιάς κοντά στο επίπεδο του +10%.
Αυτό σε αριθμούς σημαίνει ότι ο αρχικός στόχος των 17 εκ. αφίξεων είναι πια απολύτως ορατός.
• Θα πάνε καλύτερα φέτος όμως και τα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δραματικά;
Όπως ξέρετε, οι εισπράξεις από τον Τουρισμό, δηλαδή τα εθνικά έσοδα, δεν είναι τα ξενοδοχειακά έσοδα. Αυτό είναι μία παραδρομή που γίνεται συχνά και πρέπει να την προσέχουμε.
Τα έσοδα και για να είμαστε πιο ακριβείς, ο κύκλος εργασιών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, βεβαίως, κινείται κατά μέσο όρο σε καλύτερο επίπεδο, φέτος, αλλά ως προς αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε δύο κρίσιμες παραμέτρους: Πρώτον, ότι οι τιμές με τις οποίες κινήθηκε η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ειδικά την τελευταία διετία, είναι από τις χαμηλότερες που έχουν δοθεί ποτέ και δεύτερον, η μέση ξενοδοχειακή επιχείρηση λειτουργεί εδώ και μία πεναετία σε ένα ασφυκτικό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον. Σε μία «μέγγενη», υπέρμετρης φορολόγησης και υπέρογκων επιβαρύνσεων και αυξημένων υποχρεώσεων, πάσης μορφής, από τη μία πλευρά, σοβαρότατης έλλειψης ρευστότητας -λόγω τραπεζών, μη καταβολής προκαταβολών από tour operators και άλλων παραγόντων – από την άλλη πλευρά.
Η φετινή περίοδος αναμένεται να δώσει μια ανάσα σε πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να καλύψει επαρκώς και τις συσσωρευμένες και τις τρέχουσες επιβαρύνσεις και υποχρεώσεις.
• Μεγάλη συζήτηση έγινε το φετινό καλοκαίρι για την ανάγκη εφαρμογής ή μη του συστήματος «All Inclusive». Θεωρείτε πως είναι αναγκαίο;
Το «all inclusive» δεν είναι ελληνική ανακάλυψη, ούτε εφεύρημα των ελληνικών ξενοδοχείων. Είναι προϊόν της διεθνούς αγοράς, πολύ δημοφιλές τελευταία μεταξύ των καταναλωτών των κυριότερων αγορών προέλευσης πελατών του τουρισμού μας και φυσικά προσφέρεται από όλους τους ανταγωνιστές μας και τους tour operators, ακριβώς επειδή το ζητούν οι ίδιοι οι πελάτες τους.
Δεν είναι όμως ούτε ένα καθολικό φαινόμενο, ούτε και πανάκεια. Για αυτό και υπάρχουν διαβαθμίσεις και ποικίλες μορφές του στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, όπου διαπιστώνονται παράπλευρες επιπτώσεις του «all inclusive» σε τοπική τουριστική αγορά προορισμού και υπάρχει προβληματισμός, θα μπορούσε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας των επιμέρους κλάδων του τουριστικού τομέα για την άμβλυνση τους. Το όποιο ζήτημα, θα πρέπει να εξεταστεί αναζητώντας «κοινά εδάφη» και «χρυσές τομές» εντός του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς και των δομών συνέργιας και συνεργασίας μεταξύ των τοπικών επιχειρηματικών κοινοτήτων.
• Πως εξελίσσεται το εγχείρημα που αφορά την λειτουργία της εταιρείας Marketing Greece και πως στηρίζει η ΠΟΞ τη δομή αυτή;
Η ΠΟΞ υποστηρίζει το εγχείρημα της Marketing Greece από τις πρώτες στιγμές του σχεδιασμού και της όλης προετοιμασίας του.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη λειτουργία της, η Marketing Greece στελεχώθηκε επαρκώς, οργανώθηκε και ήδη, έχει να επιδείξει αξιόλογα πρώτα δείγματα γραφής.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα γνωστοποιηθούν και οι πρώτες κινήσεις μεγάλης κλίμακας ως προς τη συστηματική μελέτη και οργάνωση των κατευθύνσεων marketing του ελληνικού τουρισμού, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού.
• Είναι στη σωστή κατεύθυνση το χωροταξικό για τον τουρισμό;
Το τελευταίο σχέδιο που εμφανίστηκε προς δημόσια διαβούλευση ήταν αισθητά βελτιωμένο έναντι των προηγούμενων. Υπάρχουν, βέβαια, περιθώρια, περαιτέρω, βελτίωσης ούτως ώστε να διαμορφωθεί ένα εθνικό πλαίσιο, ξεκάθαρο, ευέλικτο και με ίσους όρους και κανόνες για όλους.
Ο τουρισμός, από πλευράς επενδύσεων, χρειάζεται ένα πλαίσιο με αυτά τα χαρακτηριστικά, με προκαθορισμένα και αποσαφηνισμένα ευθύς εξ αρχής, όλων των πεδίων επενδυτικής δραστηριότητας.
Βασισμένο, βεβαίως, στις ανάγκες προστασίας των φυσικών μας πόρων και στις αρχές της ευταξίας και ευνομίας, αλλά και ταγμένο στις αντίστοιχες ανάγκες της τουριστικής ανάπτυξης, της προσέλκυσης νέων επενδύσεων καθώς και του γεωγραφικά προσδιορισμένου εμπλουτισμού του τουριστικού μας προϊόντος.
• Η κρίση στην Αίγυπτο μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση των αφίξεων και στην επιμήκυνση της θερινής περιόδου;
Φαίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρα ότι λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας και αναταραχής στην Αίγυπτο, πράγματι θα έχουμε μία πρόσθετη ώθηση στις αφίξεις και στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, σε ορισμένες περιοχές δε και τον Νοέμβριο.
Η πιθανή επιμήκυνση που συζητάμε, θα είναι έκτακτη και προσωρινή και επουδενί δεν αντιμετωπίζει το χρόνιο πρόβλημα της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού. Επιμήκυνση της περιόδου λόγω έκτακτων συγκυριών, δεν είναι πραγματική επιμήκυνση, δηλαδή στηριζόμενη σε σχέδιο, προγραμματισμό και συντονισμένες δράσεις.
Ο ελληνικός τουρισμός είχε πολλές ευκαιρίες και υπήρξαν και αρκετές προσπάθειες να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη βάσανο της επιμήκυνσης της περιόδου. Τα αποτελέσματα, όμως, είναι γνωστά και εδώ δεν διαχωρίζω και ευθύνες που μπορεί να υπάρχουν και από πλευράς τουριστικής αγοράς και προορισμών.

• Η διακοπή των δρομολογίων της Olympic Air στη Ρόδο έχει δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό. Πως θα αποφευχθούν οι μονοπωλιακές καταστάσεις;
Οι αεροπορικές συνδέσεις παίζουν κομβικό ρόλο και για την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών της χώρας. Κάθε επανασχεδιασμός, ιδίως όταν αφορά διακοπή δρομολογίων, είναι λογικό να δημιουργεί συνθήκες προβληματισμού και “αναταράξεις”.
Προφανώς ο στόχος θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσεων που να καλύπτουν τις ανάγκες των προορισμών και που να μην οδηγούν σε μονοπωλιακές καταστάσεις, οι οποίες τελικά κανέναν δεν εξυπηρετούν πραγματικά, αλλά ούτε και σε ζημιογόνες εταιρείες αερομεταφορών.
• Φέτος λήγει η κλαδική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Υπάρχει πρόθεση διεξαγωγής διαλόγου που θα οδηγήσει σε ένα καλό αποτέλεσμα και για τους ξενοδόχους και για τους εργαζόμενους;
Η ΠΟΞ ήταν από τους λίγους και ίσως ο πρώτος κλαδικός φορέας, πανελλαδικής εμβέλειας και μεγάλου εργοδοτικού ειδικού βάρους, που προχώρησε στην υπογραφή Σύμβασης με τους εργαζόμενους του κλάδου της. Η συμφωνία αυτή, κατά γενική ομολογία, διασφάλισε ένα περιβάλλον εργασιακής ειρήνης, απέτρεψε σε ικανό βαθμό καταστάσεις και εξελίξεις που θα είχαν αρνητικές συνέπειες και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά εν τέλει και στους πελάτες μας και μάλιστα σε μία χρονιά καθοριστικής σημασίας για όλους μας.
Η πρόθεση διαλόγου, αποδεδειγμένα, είναι δεδομένη σταθερά για την ΠΟΞ, ειδικά στο τόσο σημαντικό και θεμελιώδες ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και όταν ο διάλογος είναι ειλικρινής και επί ρεαλιστικής βάσης, πάντα κάπου καταλήγει.
• Θεωρείτε πως έχουν παγώσει οι πωλήσεις των ελληνικών ξενοδοχείων σε ομίλους του εσωτερικού και του εξωτερικού;
Όπως προανέφερα, η καλή τουριστική χρονιά, δεν σημαίνει και ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα προβλήματα και τις δυσκολίες τους. Αν μία ξενοδοχειακή επιχείρηση έχει μπει στη διαδικασία να βρει αγοραστή ή στρατηγικό επενδυτή, δεν πιστεύω ότι η απόφαση αυτή μπορεί να ανατραπεί άρδην εξαιτίας μίας καλύτερης χρονιάς. Ίσως να αλλάξει κάποια από τα δεδομένα της αναζήτησης ενδιαφέροντος, αλλά όχι τη βασική κατεύθυνση.
Ελληνικά ξενοδοχεία, ανέκαθεν προσφέρονταν για πώληση, αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός και η ένταση της προσφοράς.
Προτιμώ να βλέπω αυτό το ζήτημα από μία άλλη οπτική: Υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον αγοράς ελληνικών ξενοδοχείων με λογικούς όρους;