«Η Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου» του Ιωάννη Καλιοντζή

Προ ημερών κυκλοφόρησε ένα μνημειώδες έργο, οκτακοσίων πενήντα επτά σελίδων, που τιτλοφορείται «Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΡΟΔΟΥ, 1947 – 1991» του τελευταίου Διευθυντή της Ιωάννη Καλιοντζή.
Η επίπονη και σχολαστική έρευνα των Αρχείων της Παιδαγωγικής Ακαδημίας μετά από 22 χρόνια επέφερε δυσεύρετους πνευματικούς καρπούς.
Ο πνευματικός φάρος της Δωδεκανήσου από το 1947 μέχρι το 1991, η Παιδαγωγική Ακαδημία της Ρόδου, έκλεισε τον κύκλο της και παρέδωσε τη συνέχιση του έργου της στο σημερινό Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Είχα την ευτυχία τα τελευταία χρόνια της εκπαιδευτικής μου πορείας να διδάξω στην Παιδαγωγική Ακαδημία ως φιλόλογος όταν ακόμη έσφυζε από ζωή. Παράλληλα όμως είχα την ατυχία να ζήσω τη μελαγχολία, τη σιωπή καθώς μαζί με τον συγγραφέα του έργου κάναμε την καταγραφή του υλικού και των Αρχείων της Σχολής για παράδοση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Μέσα από την έρευνα των Αρχείων της έζησα την πνευματική διαδρομή της, γνώρισα τους διατελέσαντες διευθυντές της, το διδακτικό και διοικητικό της προσωπικό, τους σπουδαστές και τις ποικίλες δραστηριότητες τους.
Ασφαλώς η Παιδαγωγική Ακαδημία της Ρόδου αμέσως μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου πρόσφερε μέγιστο και ποιοτικό πνευματικό έργο στον τόπο μας. Εκτός από σπουδαστές από όλη τη χώρα μετεκπαίδευσε εν ενεργεία διδασκάλους και συμμετείχε ποικιλοτρόπως στην κοινωνική ζωή.
Δύο χιλιάδες οκτακόσιους εξήντα έξη διδασκάλους έδωσε στα χρόνια λειτουργίας της, όλοι μνημονεύονται σ’ αυτό το βιβλίο του Ιωάννη Καλιοντζή, στο οποίο παράλληλα γίνεται αναφορά στο έργο κάθε διδακτικού έτους. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής εκείνης που υπάρχει στο βιβλίο αυτό ξυπνά αναμνήσεις και νοσταλγίες.
Σκοπός μου δεν είναι η προβολή του έργου που αποτελεί ένα βαθύ αποτύπωμα στην πνευματική ζωή του τόπου μας.
Σκοπός μου είναι να τιμήσουμε ένα πνευματικό εργάτη ο οποίος με την ταπεινή μου προσφορά κατάφερε να ολοκληρώσει και να μας παραδώσει ένα αξιόλογο έργο.
Ο Ιωάννης Καλιοντζής από σήμερα καταγράφεται στην τοπική ιστορία με την μονογραφία του αυτή. Η «Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου» ως βιβλίο αποτελεί μοναδική και ανεπανάληπτη πηγή γνώσης για τα χρόνια λειτουργίας της. Ασφαλώς η Ακαδημία Αθηνών αξιολογώντας το έργο αυτό θα πρέπει να το βραβεύσει.

Όμως και ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης και ο Δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς πρέπει να οργανώσουν κάτι προς τιμήν του συγγραφέα.
Αυτή η προσφορά του Ιωάννη Καλιοντζή δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, θα είναι ντροπή για όλους μας.

Βασίλειος Χρύσης
Τ. Βουλευτής
Δωδεκανήσου
Τ. Υποδιευθυντής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου