ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι προβλέπει ο νόμος για τα κατοικίδια – Τα πρόστιμα και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
σκυλος

Αυτε­πάγ­γελ­τοι έλεγχοι της αστυ­νο­μίας για την προ­στα­σία των κατοι­κί­διων ζώων και την ευζωία τους διε­ξά­γο­νται τις τελευ­ταίες ημέρες σε διά­φο­ρες περιο­χές της χώρας, από τη Θεσ­σα­λο­νίκη μέχρι την Κρήτη.

Οι έλεγχοι αυτοί δεν απο­τε­λούν μια μεμο­νω­μένη ενέρ­γεια, αλλά εντάσ­σο­νται σ’ ένα πλαίσιο καθη­με­ρι­νό­τη­τας.

Το News 24/7 ενη­με­ρώ­νει εκ νέου τους ιδιο­κτή­τες κατοι­κί­διων για τις υπο­χρε­ώ­σεις απέ­να­ντί τους και το πώς οφεί­λουν να δια­σφα­λί­ζουν την ευζωία τους, καθώς και τις ποινές που προ­βλέ­πο­νται για την οποια­δή­ποτε μορφή κακο­με­τα­χεί­ρι­σής τους.

Ειδι­κό­τερα, με βάση την προ­βλε­πό­μενη Νομο­θε­σία κάθε ιδιο­κτή­της ζώου οφείλει να τηρεί τους κανόνες σωστής δια­βί­ω­σής του, να μεριμνά και να εξα­σφα­λί­ζει προ­στα­τευ­μένο χώρο από τις και­ρι­κές συν­θή­κες και καθαρό χώρο χωρίς να είναι συνεχώς δεμένο. Φρο­ντί­ζει παράλ­ληλα να χορηγεί τροφή και νερό και να το συντρο­φεύει στον περί­πατό του για την καθη­με­ρινή του απα­ραί­τητη άσκηση.

Κάθε ιδιο­κτή­της ζώου οφείλει να:

  • Φρο­ντί­ζει τον άμεσο καθα­ρι­σμό του περι­βάλ­λο­ντος από τα περιτ­τώ­ματα του ζώου χρη­σι­μο­ποιώ­ντας μικρές σακού­λες για την απο­μά­κρυνσή τους.
  • Να έχει προβεί στη σήμανση και κατα­γραφή των στοι­χείων του με ψηφιακή ταυ­τό­τητα (τσιπ).
  • Να έχει εμβο­λιά­σει το ζώο και να προ­βαί­νει σε τακτά χρονικά δια­στή­ματα στον κτη­νια­τρικό έλεγχο του.
  • Να έχει στει­ρώ­σει το ζώο εφόσον δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ζώων που θα γεν­νη­θούν ή να τα δια­θέ­σει σε νέους ιδιο­κτή­τες. Η απόρ­ριψη νέων νεογνών ζώων σε κάδους ή οπου­δή­ποτε αλλού διώ­κε­ται ποινικά.
  • Nα γνω­στο­ποιεί στην αρμόδια Υπη­ρε­σία του Δήμου την πρόθεσή του να απο­χω­ρι­στεί το ζώο που έχει και το οποίο με την ψηφιακή του ταυ­τό­τητα έχει ήδη κατα­χω­ρη­θεί σε σχετικό αρχείο.
  • Να συντρο­φεύει ο ίδιος ή κάποιος άλλος στη θέση του το ζώο στον καθη­με­ρινό του περί­πατο για να έχει τον άμεσο έλεγχό του.
  • Να μην εξέρ­χε­ται το ζώο από την κατοι­κία του προ­κα­λώ­ντας ανη­συ­χία με την ανε­ξέ­λεγ­κτη είσοδο του σε άλλους ιδιω­τι­κούς ή κοι­νό­χρη­στους χώρους.
  • Να δηλώνει την «απώλειά» του ζώου στον κτη­νί­α­τρο σε διά­στημα πέντε ημερών προ­κει­μέ­νου να υπάρχει σωστή και σαφής κατα­γραφή των δεσπο­ζό­με­νων ζώων.

Οι ποινές που ο νομός ορίζει και επι­βάλ­λει:

  • Παρά­λειψη σήμαν­σης με ψηφιακή ταυ­τό­τητα (τσιπ) : 300 ευρώ
  • Παρά­λειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου : 300 ευρώ
  • Εγκα­τά­λειψη του ζώου : 300 ευρώ
  • Παρά­λειψη καθα­ρι­σμού από περιτ­τώ­ματα ζώου : 100 ευρώ
  • Παρά­λειψη κον­κάρ­δας εμβο­λια­σμού : 100 ευρώ
  • Παρά­λειψη λήψης μέτρων περι­πά­του του ζώου : 300 ευρώ
  • Πρό­κληση ζημιών από το ζώο : 300 ευρώ
  • Παρά­λειψη ενη­με­ρω­μέ­νου βιβλια­ρίου υγείας : 300 ευρώ
  • Κακο­ποί­ηση ζώου ή κοι­νο­ποί­ηση πράξης βίας : 30.000 ευρώ

Ο ιδιο­κτή­της κάθε ζώου συντρο­φιάς είναι υπο­χρε­ω­μέ­νος να ενη­με­ρώ­νει τον κτη­νί­α­τρο για τη μετα­βολή των στοι­χείων – είτε αφορούν τον ίδιο είτε το κατοι­κί­διό του – που έχουν κατα­χω­ρι­σθεί στη βάση δεδο­μέ­νων.

– Γίνεται υπο­χρε­ω­τική η σήμανση (τσιπ) ακόμη και για τα τσο­πα­νό­σκυλα, με σκοπό την επί­βλεψη του πλη­θυ­σμού τους και τη δια­σφά­λιση της υγείας τους.

– Απαι­τεί­ται άδεια εκτρο­φέα σε όσους πωλούν ζώα, ακόμη και στην περί­πτωση κατοχής ενός και μόνο θηλυκού ζώου ανα­πα­ρα­γω­γής. Άδεια εκτρο­φής, ανα­πα­ρα­γω­γής και εμπο­ρίας ζώων συντρο­φιάς απαι­τεί­ται και για τους ερα­σι­τέ­χνες εκτρο­φείς σκύλων ή γατών.

– Απα­γο­ρεύ­ε­ται η πώληση σκύλων και γατών σε υπαί­θριους δημό­σιους χώρους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των υπαί­θριων αγορών, διότι στους χώρους αυτούς δεν είναι δυνατόν να εξα­σφα­λι­στούν οι απα­ραί­τη­τες συν­θή­κες για την καλή υγεία τους.

– Απα­γο­ρεύ­ε­ται η εισα­γωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρω­τη­ρια­σμέ­νοι

– Απο­σα­φη­νί­ζε­ται η επα­νέ­νταξη των αδέ­σπο­των. Έτσι, απα­γο­ρεύ­ε­ται η επα­νέ­νταξή τους στις εισό­δους και εξόδους των λιμα­νιών, στους περι­φραγ­μέ­νους αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους και στις κλει­στές αγορές.

– Οι σκύλοι – οδηγοί τυφλών θα μπορούν να μπαί­νουν χωρίς φίμωτρο ή κλουβί στα μέσα μαζικής μετα­φο­ράς, ανε­ξαρ­τή­τως μεγέ­θους.

Απα­γο­ρεύ­ε­ται η δια­τή­ρηση και παρα­μονή των κατοι­κί­διων σε κοι­νό­χρη­στους χώρους της πολυ­κα­τοι­κίας. Αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των υπό­λοι­πων ενοίκων, επι­τρέ­πε­ται στον κήπο, τον ακά­λυ­πτο καθώς και την πιλοτή της πολυ­κα­τοι­κίας.

Στις μονο­κα­τοι­κίες, η δια­τή­ρηση ζώων συντρο­φιάς επι­τρέ­πε­ται εάν και εφόσον έχουν σημαν­θεί και κατα­χω­ρι­σθεί νομίμως και φέρουν βιβλιά­ριο υγείας. Παράλ­ληλα, θα πρέπει να τηρού­νται οι κανόνες καλής μετα­χεί­ρι­σης και ευζωίας των ζώων, οι ισχύ­ου­σες υγειο­νο­μι­κές δια­τά­ξεις καθώς και οι αστυ­νο­μι­κές δια­τά­ξεις περί κοινής ησυχίας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.