ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο δήμαρχος Ρόδου εξαγγέλλει έργα χωρίς την σύμφωνη γνώμη των φορέων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Γιάννης Πάππου

Χωρίς να έχει την σύμ­φω­νη γνώμη του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Δω­δε­κα­νή­σου, ο δή­μαρ­χος Ρόδου κ. Φώτης Χα­τζη­διά­κος μί­λη­σε σε πρό­σφα­τη συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου για έργα της τάξης των 2εκ. ευρώ, που θα ‘αλ­λά­ξουν’ το κέ­ντρο της πόλης.

Μπο­ρεί ο ίδιος να προ­έ­βη στις εξαγ­γε­λί­ες αυτές, όμως ο πρό­ε­δρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάν­νης Πάπ­που όταν κλή­θη­κε από την «δη­μο­κρα­τι­κή» να σχο­λιά­σει τις δη­λώ­σεις του κ. Χα­τζη­διά­κου, είπε πως ο επι­χει­ρη­μα­τι­κός κό­σμος τελεί σε ανα­μο­νή της συ­γκε­κρι­μέ­νης πρό­τα­σης αλλά και της επό­με­νης συ­νά­ντη­σης.

Επι­πλέ­ον, το χρη­μα­το­δο­τι­κό αυτό πρό­γραμ­μα το οποίο επι­κα­λέ­σθη­κε ο δή­μαρ­χος (χωρίς να δώσει πε­ρισ­σό­τε­ρες λε­πτο­μέ­ρειες) αφορά όλους τους Δή­μους της χώρας, που σε συ­νερ­γα­σία με τους κατά τό­πους Εμπο­ρι­κούς Συλ­λό­γους και τα κατά τό­πους Επι­με­λη­τή­ρια, προ­χω­ρούν σε προ­τά­σεις για έργα στις πό­λεις τους.

Ο πρό­ε­δρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάν­νης Πάπ­που

Ανα­λυ­τι­κά, ο κ. Πάπ­που δή­λω­σε τα εξής:

«Πρό­κει­ται για ένα πρό­γραμ­μα που αφορά όλους τους Δή­μους της χώρας, σε συ­νερ­γα­σία με τους κατά τό­πους Εμπο­ρι­κούς Συλ­λό­γους. Εάν ο Εμπο­ρι­κός Σύλ­λο­γος δη­λώ­σει αδυ­να­μία τότε η συ­νερ­γα­σία γί­νε­ται με τα κατά τό­πους Επι­με­λη­τή­ρια. Είναι το πρό­γραμ­μα ‘Ανοι­κτά Κέ­ντρα Εμπο­ρί­ου’. Σχε­τι­κά με την πρό­τα­ση που λέει ο δή­μαρ­χος ότι έχει κα­τα­τε­θεί, εμείς εί­χα­με μία συ­νά­ντη­ση πα­λαιό­τε­ρα, εκ­δη­λώ­νο­ντάς του το εν­δια­φέ­ρον να συμ­με­τέ­χου­με σε αυτό όπου θα συ­να­πο­φα­σί­σου­με για τους δρό­μους στο κέ­ντρο της πόλης, στους οποί­ους θα γίνει η δια­μόρ­φω­ση για τα ‘Ανοι­κτά Κέ­ντρα Εμπο­ρί­ου’ αλλά μέχρι εκεί. Δεν έχου­με προ­χω­ρή­σει κα­θό­λου και δεν έχου­με πε­ρισ­σό­τε­ρες λε­πτο­μέ­ρειες γιατί όπως εί­χα­με πει, πε­ρι­μέ­να­με να γί­νουν κά­ποιες συ­να­ντή­σεις με­τα­ξύ μας.

Τι πρό­τα­ση είναι αυτή, δεν το γνω­ρί­ζω κα­θό­λου. Βε­βαί­ως, συ­νε­χί­ζει ακόμη να κι­νεί­ται στην σφαί­ρα της ασά­φειας γιατί το πρό­γραμ­μα θα υλο­ποι­η­θεί εάν και εφό­σον υπάρ­ξει πλή­ρης συμ­φω­νία με­τα­ξύ Δήμου Ρόδου και ΕΒΕΔ. Θα έχει να κάνει με τους δρό­μους οι οποί­οι θα απο­φα­σι­στούν να γί­νουν τα ‘Ανοι­κτά Κέ­ντρα Εμπο­ρί­ου’. Επι­πλέ­ον, θα πρέ­πει να υπάρ­ξει και μία σύμ­φω­νη γνώμη του­λά­χι­στον του 70% των επι­χει­ρη­μα­τιών που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στους συ­γκε­κρι­μέ­νους δρό­μους ενώ για το υπό­λοι­πο 30% δεν είναι απα­ραί­τη­τη η σύμ­φω­νη γνώμη. Ωστό­σο θα είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι να ακο­λου­θή­σουν την πρό­τα­ση δια­μόρ­φω­σης της εξω­τε­ρι­κής ει­κό­νας των κα­τα­στη­μά­των τους. Δυ­στυ­χώς, δεν έχου­με προ­χω­ρή­σει ακόμη στο επό­με­νο βήμα, που είναι και το πιο ου­σια­στι­κό: να συ­να­πο­φα­σί­σου­με ποιοι συ­γκε­κρι­μέ­νοι δρό­μοι θα με­τα­τρα­πούν σε Ανοι­κτά Κέ­ντρα Εμπο­ρί­ου».

Ωστό­σο, ο κ. Πάπ­που υπο­γράμ­μι­σε πως η πρό­τα­ση θα πρέ­πει να συ­να­πο­φα­σι­στεί με τον Δήμο Ρόδου, το ΕΒΕΔ, τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες και βε­βαί­ως να διευ­κρι­νι­στεί σε ποιους δρό­μους και οδούς θα γί­νουν οι πα­ρεμ­βά­σεις.

Η δράση ‘Ανοι­κτά Κέ­ντρα Εμπο­ρί­ου’ ανή­κει στο πρό­γραμ­μα ΕΠΑ­νΕΚ (Επι­χει­ρη­σια­κό Πρό­γραμ­μα – Αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα – Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα – Και­νο­το­μία) και στο­χεύ­ει στην ενί­σχυ­ση και τό­νω­ση της οι­κο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας που ανα­πτύσ­σε­ται σε εμπο­ρι­κές πε­ριο­χές και ει­δι­κό­τε­ρα σε πε­ριο­χές που δια­θέ­τουν ση­μα­ντι­κούς πο­λι­τι­στι­κούς πό­ρους και του­ρι­στι­κή δυ­να­μι­κή.

Τι είχε δη­λώ­σει

ο δή­μαρ­χος Ρόδου

Θυ­μί­ζου­με τις δη­λώ­σεις του κ. Χα­τζη­διά­κου την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα –στις οποί­ες μπο­ρού­με να δια­κρί­νου­με μια… δη­μιουρ­γι­κή ασά­φεια:

«Κα­τα­θέ­του­με μία πρό­τα­ση σε συ­νερ­γα­σία με το Επι­με­λη­τή­ριο Δω­δε­κα­νή­σου, ύψους 2 εκ. ευρώ (1,5εκ. ευρώ αφορά έργα ανά­πλα­σης στους πε­ζό­δρο­μους από την Αβέ­ρωφ μέχρι την Ακα­δη­μία και γυρ­νά­με Πλα­στή­ρα όλο αυτό το σύ­νο­λο) από ένα πρό­γραμ­μα χρη­μα­το­δό­τη­σης ‘ανοι­χτών αγο­ρών’ όπως λέ­γε­ται.

Οι υπό­λοι­πες 500.000 ευρώ θα αντι­στοι­χούν στους κα­τα­στη­μα­τάρ­χες που θα δη­λώ­σουν ότι θα συμ­με­τέ­χουν στο πρό­γραμ­μα για να έχουν είτε ενιαί­ες πι­να­κί­δες, είτε ενιαί­ες τέ­ντες –ό,τι βγει από την με­λέ­τη. Έχω κάνει ήδη δύο συ­να­ντή­σεις με τον πρό­ε­δρο του Επι­με­λη­τη­ρί­ου κ. Γιάν­νη Πάπ­που.

Εμείς πή­ρα­με την σχε­τι­κή από­φα­ση στο δη­μο­τι­κό συμ­βού­λιο να υπο­βά­λου­με αυτή την πρό­τα­ση και πι­στεύω ότι και το ΕΒΕΔ θα λάβει μία από­φα­ση στην επό­με­νη συ­νε­δρί­α­σή του».

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.