Υπό καθεστώς… διάλυσης φαίνεται να τελεί η ΔΕΥΑΡ! Ενώ χθες το διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης αποφάσισε ομοφώνως να πληρώσει προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το ένταλμα για τη χρήση του νερού από το φράγμα Γαδουρά, ο διευθυντής, κ. Μανώλης Διακομανώλης, αρνήθηκε να εκτελέσει την απόφαση, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στη «δημοκρατική» ο κ. Στέργος Στάγκας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Στάγκας που συμμετείχε στη συνεδρίαση ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, δηλώνει ότι είναι πρωτοφανές ο διευθυντής να αδειάζει τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ που δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την αποπληρωμή των οφειλόμενων ποσών προς την Περιφέρεια. O κ. Στάγκας εκφράζει δε την αγωνία του για το μέλλον της υδροδότησης του νησιού και τονίζει ότι ο κ. Διακομανώλης έχει μετατρέψει τη ΔΕΥΑΡ σε «τσιφλίκι» του.
Αναλυτικά ο κ. Στάγκας δήλωσε στην «δημοκρατική» τα εξής: «Πρωτοφανείς καταστάσεις διάλυσης στη ΔΕΥΑΡ. Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο μιας εταιρείας, που ευθύνεται για την υδροδότηση του νησιού, να δίνουν εντολή και ο διευθυντής της εταιρείας να αδιαφορεί, να αρνείται, να την εκτελέσει και να σηκώνει δική του παντιέρα! Ο πρόεδρος να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΡ να τον αδειάζει και να τον υποβαθμίζει. Δεν έχουν προηγούμενο αυτές οι καταστάσεις. Παραβρέθηκα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ με πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ‘’Συζήτηση και λήψη απόφασης για το χρηματικό ένταλμα της ΔΕΥΑΡ προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου’’. Φεύγω με μεγαλύτερη αγωνία από αυτή με την οποία πήγα για το μέλλον της υδροδότησης του νησιού, μετά από τα απίθανα που διαδραματίστηκαν εκεί. Παραβιάζοντας κάθε κανόνα διοικητικής λειτουργίας, ο διευθυντής της εταιρείας παραμένει στο απυρόβλητο χωρίς να υπάρχει κανένας να τον ελέγξει και να τον επαναφέρει “στον ίσιο δρόμο”. Έχει μετατρέψει τη ΔΕΥΑΡ σε τσιφλίκι του, την ώρα που το νησί αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Πρωτοφανείς καταστάσεις που το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι επιπλέον προβλήματα στο μέλλον του νησιού της Ρόδου. Κάποιοι παίζουν σε βάρος του νησιού, της κοινωνίας και των επισκεπτών του, χωρίς ίχνος συναίσθησης και ευθύνης. Ποιος τελικά κυβερνά τη ΔΕΥΑΡ και με ποια κριτήρια;;;».

Διάσταση απόψεων με τον πρόεδρο του Δ.Σ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Aλέξανδρος Mανωλάκης, σε αντίθεση με τον διευθυντή της, εμφανίστηκε συγκαταβατικός, τονίζοντας ότι το ζήτημα της υδροδότησης του νησιού δεν χωρά κόντρες. Σημείωσε δε ότι η απόφαση για την πληρωμή των οφειλόμενων ποσών είναι ομόφωνη.
Επίσης ανέφερε ότι «δεν συντρέχει κανένας λόγος για την άσκηση ένδικων μέσων, αφού το δ.σ. προτίθεται να πληρώσει το οφειλόμενο ποσό στην Περιφέρεια. Οι όποιες επιφυλάξεις της επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης πλέον έχουν διευκρινιστεί και τα δύο ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, αναμένεται να λυθούν από τον ίδιο τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Υπενθυμίζεται ότι από το Νοέμβριο του 2017 που υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μέχρι και τις 30 Απριλίου του 2018 η οφειλή της ΔΕΥΑΡ προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έφθασε στο ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου. Την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε ότι η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, απεφάνθη ότι θα πρέπει να προβεί στην άσκηση ένδικων μέσων για την εξόφληση του πρώτου εντάλματος (ύψους 300.000 ευρώ).
Συγκεκριμένα, η επιτροπή θέτει το ερώτημα εάν θα πρέπει η Περιφέρεια να χρεώνει την ΔΕΥΑΡ από την 5η Νοεμβρίου 2018 για τη χρήση του νερού από το φράγμα, δηλαδή από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ή από τις 8 Νοεμβρίου 2017, όταν δηλαδή η προγραμματική σύμβαση αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Επίσης, υπάρχει διαφωνία ως προς τη χρέωση των ποσοτήτων χλωρίου, με τη ΔΕΥΑΡ να ζητά από την ΠΝΑΙ να της χρεώνει τα ίδια ποσά που χρεώνει και η ΑΚΤΩΡ για τις ποσότητες νερού που πραγματικά επεξεργάζονται και καταλήγουν στη ΔΕΥΑΡ και όχι για το σύνολο των ποσοτήτων που προβλέπει η προγραμματική σύμβαση. Ωστόσο τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να λυθούν οριστικά από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Έτσι θα πληρωθεί το πρώτο ένταλμα, ύψους 300.000 ευρώ και στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η εξόφληση του υπολοίπου.
Αναλυτικότερα ο κ. Μανωλάκης δήλωσε τα εξής στη «δ»: «Ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο αποδέχθηκε την πληρωμή του εντάλματος. Δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης του ποσού που ζητά η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Οι δύο παρατηρήσεις της επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης, πιστεύουμε ότι θα λυθούν από τον ίδιο τον επίτροπο.
Το δ.σ. της ΔΕΥΑΡ θέλει και επιδιώκει την ομαλή σχέση με την ΠΝΑΙ και την ΑΚΤΩΡ που διαχειρίζεται το φράγμα, διότι η ύδρευση της νήσου Ρόδου είναι ένα θέμα που πρωτίστως αφορά τους πολίτες και σε δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με τις όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των υπογραφόντων την προγραμματική σύμβαση».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «δημοκρατική» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον διευθυντή της ΔΕΥΑΡ κ Μ. Διακομανώλη, ωστόσο δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία.

Σχολιασμός άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ