«H κυβέρνηση επιδεικνύει, αυτή την κρίσιμη ώρα, σοβαρή στάση στα προβλήματα της χώρας και δίνει λύσεις ενώ η αντιπολίτευση συντηρεί μια στείρα διχαστική και βαθύτατα εμφυλιοπολεμική τακτική. Με τη σημερινή εικόνα είναι βέβαιο ότι αν τελείωνε ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά, θα τελείωνε μαζί και η προοπτική του τόπου».
Στις προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση για να βγει η χώρα από τη δύσκολη κατάσταση που έχει βρεθεί, αναφέρεται μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης.
Με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο κ. Βασίλης Υψηλάντης δηλώνει πως έπρεπε κάποια θέματα να είχαν κλείσει πριν από τον ανασχηματισμό.
“Αν είχε γίνει αυτό έγκαιρα, είναι βέβαιο ότι δεν θα υπήρχε ανάγκη λήψης οριζόντιων μέτρων. Kαμιά νέα φορολογική επιβάρυνση δεν επιβλήθηκε με το πολυνομοσχέδιο, ενώ την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε η δραστική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση”, δηλώνει ο κ. Υψηλάντης.
Για τη δημοτική αστυνομία ο βουλευτής της ΝΔ υπογραμμίζει πως έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία υιοθετήθηκε.
“Για μένα, ανεξαρτήτως αρμοδιοτήτων, θεωρώ ότι οι πόλεις πρέπει να αστυνομεύονται αποτελεσματικά. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ζήτησα πρόσφατα, από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, την αποτελεσματική παρέμβασή του για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην πόλη της Ρόδου και ιδιαίτερα στη Μεσαιωνική Πόλη”, επισημαίνει ο κ. Υψηλάντης. Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρεται και στην επίσκεψη του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα.
Η συνέντευξη του κ. Βασίλη Υψηλάντη, αναλυτικά:
• Ποιες είναι οι θέσεις σας επί του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή καθώς περιλαμβάνει και μέτρα επώδυνα;
Το πολυνομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε έχει, ως επί το πλείστον, διατάξεις φορολογικές, εξορθολογιστικές της λειτουργίας του κράτους και δικονομικές. Είναι αλήθεια ότι πριν τον ανασχηματισμό, υπήρξαν καθυστερήσεις και παλινωδίες σε θέματα που λογικά έπρεπε να είχαν, δίχως χρονοτριβή, κλείσει. Αν είχαν ληφθεί έγκαιρα, είναι βέβαιο ότι δεν θα υπήρχε ανάγκη λήψης οριζόντιων μέτρων. Μέτρων που με τις διορθώσεις-τροποποιήσεις που έγιναν, από τους αρμόδιους υπουργούς, άμβλυναν τις όποιες αρνητικές συνέπειες. Είναι, ωστόσο, δυστύχημα που η χώρα δεν έχει ακόμα την πολυτέλεια επιλογής διαφορετικών πολιτικών. Πρέπει όμως να επισημάνω, ότι καμιά νέα φορολογική επιβάρυνση δεν επιβλήθηκε με το πολυνομοσχέδιο, ενώ την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε η δραστική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
• Θα πρέπει στους νησιωτικούς Δήμους να λειτουργεί η Δημοτική Αστυνομία ή θεωρείτε πως θα λειτουργήσει καλύτερα η υπηρεσία, αν ενταχθεί στην ΕΛΑΣ;
Η πρότασή μου, όπως την κατέθεσα στην αρμόδια επιτροπή και υιοθετήθηκε από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν οι δημοτικοί αστυνόμοι των μικρών νησιωτικών δήμων, να μην μπουν στην διαθεσιμότητα, αλλά άμεσα να ενταχθούν στο υπαλληλικό δυναμικό τους. Και αυτό λόγω της προφανούς υποστελέχωσής τους. Για μένα, ανεξαρτήτως αρμοδιοτήτων, θεωρώ ότι οι πόλεις πρέπει να αστυνομεύονται αποτελεσματικά. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ζήτησα πρόσφατα, από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, την αποτελεσματική παρέμβασή του για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην πόλη της Ρόδου και ιδιαίτερα στη Μεσαιωνική Πόλη.
• Μπορούσαν να αποφευχθούν οι απολύσεις χιλιάδων καθηγητών από την τεχνική εκπαίδευση;
Καταρχάς, πρέπει να διακρίνουμε τη διαθεσιμότητα από την απόλυση. Στην περίπτωσή μας ισχύει το πρώτο. Δεύτερον, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, οι ειδικότητες επαγγελμάτων που καταργήθηκαν από τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ δεν είχαν ποτέ υπαχθεί, βάσει κάποιου σχεδιασμού ή μελέτης, στην τυπική επαγγελματική εκπαίδευση. Επιπρόσθετα ο Υπουργός Παιδείας τόνισε, στη Βουλή, ότι αν παρατηρήσουμε τον αριθμό των εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα και τη διασπορά στις περιοχές της χώρας, όσων, λόγω της κατάργησης των προγραμμάτων σπουδών, μπαίνουν στη διαθεσιμότητα, θα αντιληφθούμε ότι οι πελατειακές σχέσεις οδήγησαν καταρχήν στην πρόσληψή τους και στη συνέχεια στην παροχή αυτών των προγραμμάτων στους μαθητές. Με τα δεδομένα αυτά, θα ήταν πολύ δύσκολο η συγκεκριμένη κατηγορία εκπαιδευτικών να απέφευγε την κατάργηση και τη θέση της σε διαθεσιμότητα.
• Γιατί στοχοποιήθηκε τόσο η αυτοδιοίκηση και ειδικά ο Δήμος Ρόδου από το υπουργείο Εσωτερικών; Πρέπει να είναι σε στενότερο κλοιό οι ΟΤΑ, ειδικά στα νησιά;
Θεωρώ ότι δεν γίνεται σωστή ενημέρωση, αφού είμαι βέβαιος ότι ο Υπουργός των Εσωτερικών δεν έχει πρόθεση να στοχοποιεί κανένα Δήμο της χώρας, πολύ δε περισσότερο της Ρόδου, που τον συνδέουν φιλικοί και συναισθηματικοί δεσμοί. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όμως γενικότερα, σε πολλά σημεία, ξέφυγε από το σωστό δρόμο, δημιούργησε τεράστιες υποχρεώσεις, τις οποίες, παρά την κατάσταση που επικρατεί και τις ενισχύσεις που έχει δεχτεί, αδυνατεί να καλύψει. Έτσι δεν δημιουργεί προβλήματα μόνον στον εαυτό της αλλά προβλήματα και εθνικής εμβέλειας. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
• Ποια ήταν τα ζητούμενα από την επίσκεψη του κ. Σόιμπλε στην Αθήνα και τι επετεύχθηκε;
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επισκέφθηκε την Αθήνα στα πλαίσια των διμερών σχέσεών μας. Θεωρώ ότι από όσα ανακοινώθηκαν δεν προέκυψε κάτι αρνητικό για τη χώρα. Αντιθέτως, η δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου, μεταξύ των άλλων, μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας.
• Πώς σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις που εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα στην ΝΔ; Τι απαντάτε σε αυτούς που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει;
Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ από τη μια η κυβέρνηση επιδεικνύει, αυτή την κρίσιμη ώρα, σοβαρή στάση στα προβλήματα της χώρας και δίνει λύσεις, η αντιπολίτευση συντηρεί μια στείρα διχαστική και βαθύτατα εμφυλιοπολεμική τακτική.Με τη σημερινή εικόνα είναι βέβαιο ότι αν τελείωνε ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά, θα τελείωνε μαζί και η προοπτική του τόπου.
• Θεωρείτε πως καθυστέρησε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή έγινε στο σωστό χρόνο;
Στην κατάσταση που βρίσκεται ο τόπος, δεν υπάρχει η πολυτέλεια επιβολής στο χρόνο που θέλαμε κάποιων πραγμάτων. Επιλογών που ενδεχομένως μας οδηγούν εκτός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Η δοκιμαστική, για πέντε μήνες, εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, γίνεται ακριβώς τώρα, που φαίνεται ότι κάποια πράγματα βελτιώνονται για να δοκιμαστεί αν τελικά και κατά πόσον μπορεί να είναι χρήσιμη όχι μόνον για τους πολίτες αλλά και για την ίδια την πατρίδα.
• Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που έχουν ήδη δρομολογηθεί; Θα επιτευχθεί η πάταξη της φοροδιαφυγής;
Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί εθνική υποχρέωση. Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται συστηματοποίηση και ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών. Μηχανισμοί οι οποίοι οφείλουν, δίχως διακρίσεις, κατά τρόπο μεθοδικό και διαρκή να την εντοπίσουν και τη συλλάβουν. Θεωρώ μάλιστα ότι υπάρχει και εντοπισμένο πεδίο που δεν πρέπει να πάει χαμένο.














