Και νέα συνάντηση με τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικο είχε χθες ο ορκωτός λογιστής – πραγματογνώμονας που διενεργεί καθολικό οικονομικό, λογιστικό και δημοσιονομικό έλεγχο στη διαχείριση της δημοτικής επιχείρησης ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ, τα έτη 2003 – 2007, κατόπιν παραγγελίας Πταισµατοδίκη Αθηνών, στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που παραγγέλθηκε από τον Μάρτιο του 2011.
Ο Ορκωτός που διενεργεί έλεγχο όλων των εσόδων-εξόδων, της νοµιµότητας των παραστατικών, της νοµιµότητας των δαπανών αλλά και έλεγχο των αποφάσεων των διοικήσεών τους, ζήτησε συγκεκριμένα να έχει πρόσβαση σε στοιχεία που έχουν σφραγιστεί σε αποθήκη με εντολή της εισαγγελικής αρχής, ενώ περαιτέρω ζητήθηκε η συνδρομή της εισαγγελικής αρχής για να παραδοθούν τα σώματα ορισμένων επιταγών.
Ο Εισαγγελέας είχε εκδώσει εξάλλου κι άλλη παραγγελία με την οποία διατάχθηκε πρώην λογιστής της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ να παραδώσει στον ορκωτό αντίγραφα σε ψηφιακή µορφή του οικονοµικού αρχείου της επιχείρησης αλλά και του συνόλου των αποφάσεων των διοικητικών συµβουλίων τα έτη 2003 -2010.
Η εισαγγελική έρευνα έχει ως σκοπό να διαπιστώσει αν έχουν τελεστεί τα αδικήµατα της υπεξαίρεσης σε βάρος νοµικού προσώπου του άρθρου 263Α και δη σε βάρος ανώνυµων δηµοτικών επιχειρήσεων κατ΄εξακολούθηση και για ποσό άνω των 150.000 ευρώ µε τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του δηµοσίου και της κακουργηµατικής απιστίας.
Αφορµή για την έρευνα είχαν αποτελέσει οι συνεχείς και δηµόσιες καταγγελίες για ατασθαλίες µεγέθους στην οικονοµική διαχείριση των εταιρειών Ρόδων Α.Ε. και ΑΔΕΚΑΜ Α.Ε., αλλά και τα όσα απίθανα είχε αποκαλύψει ενώπιον του δηµοτικού συµβουλίου την 18η Φεβρουαρίου 2011 ο τότε δηµοτικός σύµβουλος και νυν αντιδήµαρχος κ. Ι. Περδίκης.
Ο κ. Περδίκης είχε καταγγείλει ότι στην ΑΔΕΚΑΜ είχε καταργηθεί σχεδόν το λογιστήριο, επιταγές διακινούνταν εξωλογιστικά, υπερτιµολογηµένα και εικονικά τιµολόγια, αµοιβές µελών δ.σ χωρίς να περνούν από τα βιβλία, δεν υπήρχε διοικητικό συµβούλιο, κλπ.
Στην ένορκη κατάθεση που έδωσε ενώπιον της Πταισµατοδίκη Ρόδου ο κ. Περδίκης κατάγγειλε ότι ορισµένοι αυτοδιοικητικοί είδαν επιχειρήσεις ως µέσον ενίσχυσης των πελατειακών τους σχέσεων, ενώ ορισµένες είχαν ξεστρατίσει από τους καταστατικούς σκοπούς τους και βρέθηκαν να ασχολούνται µε αλλότρια αντικείµενα που εξυπηρετούσαν άλλες δοµές και υπηρεσίες των δήµων µε τρόπους µάλιστα που ισορροπούσαν στα όρια της νοµιµότητας.
Τόνισε ακόµη ότι επιχειρήσεις χρησιµοποιήθηκαν σαν µηχανισµοί εύκολων προσλήψεων χωρίς να παρεµβάλλεται το ΑΣΕΠ και συνεπώς χωρίς διαφάνεια ενώ εκτίµησε ότι αυτές οι λειτουργίες οδήγησαν σε σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα και τις κατέστησαν προβληµατικές.
Ο κ. Περδίκης κατέστησε σαφές µε την κατάθεσή του ότι οι ισολογισµοί της ΑΔΕΚΑΜ δεν είναι υπογεγραµµένοι από κανέναν και δεν δηµοσιεύθηκαν από το έτος 2008 και µετά. Επίσης γνωστοποίησε ότι για τους ισολογισµούς δεν συνεδρίασε το διοικητικό συµβούλιο για να τους εγκρίνει και προφανώς η γενική συνέλευση, δηλαδή ο Δήµος Πεταλούδων, δεν συγκλήθηκε επίσης ποτέ για να τους εγκρίνει.
Με βάση πρόχειρους ισολογισµούς η εταιρεία είχε κεφάλαιο της τάξεως των 58.000 ευρώ και µέχρι την 31η Δεκεµβρίου 2009 ζηµιές 1,3 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις της ΑΔΕΚΑΜ ανεπίσηµα ανέρχονται σήµερα σε 3,2 εκατ. ευρώ.
Σε έρευνα που έγινε στην ΑΔΕΚΑΜ µε βάση διαταγές πληρωµών, αγωγές και πλειστηριασµούς ο κ. Περδίκης θεωρεί ότι διακινήθηκαν ποσά άνω των 2 εκατ. ευρώ και ότι οι αµοιβές του διοικητικού συµβουλίου δεν περνούσαν καν από τα βιβλία και ήταν χωρίς παραστατικά και χωρίς κρατήσεις.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/sinechizete-i-erevna-gia-ta-pepragmena-tis-adekam-a-e/














