Τη συμπεριφορά του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Κώστα Ασκούνη, που συνετέλεσε όχι μόνο στο να μην εξαιρεθεί ο Δήμος Ρόδου από τα επώδυνα μέτρα αλλά να θεωρείται και το «μαύρο πρόβατο» της Αυτοδιοίκησης, προτίθεται να καταγγείλει στη συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος σήμερα ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Την οργή του κ. Κουσουρνά προκάλεσαν οι φήμες πως ο κ. Ασκούνης έδωσε στον υπουργό Εσωτερικών κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στοιχεία που δείχνουν πως ο Δήμος Ρόδου διαθέτει πολύ περισσότερο προσωπικό από όσο πρέπει.
Αργά το μεσημέρι χθες ο κ. Κουσουρνάς ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του ζήτησε εξηγήσεις για όσα κυκλοφόρησαν σε κεντρικό επίπεδο. Ο κ. Ασκούνης δήλωσε πως δεν είναι αυτός που παρέδωσε τα λανθασμένα στοιχεία στον υπουργό Εσωτερικών. Υποστήριξε πως ο υπουργός ενημερώθηκε, έστω και λανθασμένα, από άλλο δήμαρχο. Οι εξηγήσεις του κ. Κώστα Ασκούνη δεν έπεισαν όμως τον δήμαρχο Ρόδου ο οποίος απείλησε πως θα καταγγείλει τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε στην απόφαση που έχει ληφθεί για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας η οποία εντάσσεται σε μια σειρά οδυνηρών μέτρων τα οποία ακρωτηριάζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το μέτρο για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πραγματοποιηθεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ.
Στην διευρυμένη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν περίπου 500 άτομα και συγκεκριμένα οι δήμαρχοι, οι διοικήσεις των ΠΕΔ, καθώς και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Δήμων στην ΚΕΔΕ.
Σκοπός της συνεδρίασης, όπως δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς, είναι να συζητηθούν και να αποφασιστούν τρόποι αντίδρασης για την αφαίμαξη που υφίσταται ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση, όχι μόνο με τη συνεχή μείωση των πόρων, αλλά πλέον και με την κατάργηση προσωπικού, όπως της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων. Το μέτρο αυτό το χαρακτήρισε «οριζόντιο και τυφλό» και η απάντηση σε αυτό πρέπει να είναι δυναμική.
Ο κ. Κουσουρνάς προτίθεται να επαναλάβει την πρότασή του για παραίτηση των δημάρχων, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η δυναμική αντίδραση της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να πάψει να θεωρείται από την κυβέρνηση εύκολος στόχος.
«Δυστυχώς η κυβέρνηση θεωρεί σαν εύκολα θύματα τους Δήμους, εκτιμώντας πως είναι δεξαμενή από την οποία μπορεί να αντλεί πόρους, που είναι θεσμοθετημένοι εδώ και χρόνια. Όλοι οι Δήμοι είναι στα όρια πια. Παρά τις κινητοποιήσεις που έγιναν η μείωση των πόρων που προορίζονται για την αυτοδιοίκηση είναι μεγάλη», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
«Εφθασαν στο σημείο να καταργήσουν τη δημοτική αστυνομία. Με την απόφαση αυτή ακρωτηριάζουν την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν θα διεξάγονται εύκολα έλεγχοι. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί. Εμείς προτείνουμε να καταδικαστεί η απόφαση που ελήφθη και να καταθέσουν όλοι οι αιρετοί τις παραιτήσεις τους», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως μόνο η δυναμική αντίδραση των δημάρχων μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα.
«Το πολυνομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή και θα συζητηθεί σύντομα. Πώς θα λειτουργήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο η Δημοτική Αστυνομία όταν οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πως σε δύο μήνες θα απολυθούν; Όλα αυτά είναι απαράδεκτα. Πρέπει να εφαρμοσθεί η κινητικότητα στο δημόσιο για να καλύπτονται τα κενά που υπάρχουν αλλά όχι απολύσεις. Εγώ ζήτησα να γίνουν μετατάξεις αλλά υπερίσχυσε η γραφειοκρατία. Αντί να διευκολύνουν την κατάσταση εφαρμόζουν βίαιες πολιτικές που δημιουργούν αρνητικό κλίμα», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου.
Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που περιήλθαν από την ΚΕΔΕ στον υπουργό Εσωτερικών κ. Μητσοτάκη για το προσωπικό του Δήμου Ρόδου ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως έχουν γίνει τέσσερις απογραφές. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών έχουν στη διάθεσή τους ανά 15 ημέρες στοιχεία για τον αριθμό του προσωπικού που απασχολεί ο Δήμος Ρόδου. Δεν κρύψαμε από κανένα πως μισθοδοτούμε 1275 άτομα. Αν οι πληροφορίες διοχετεύθηκαν από τον κ. Ασκούνη πρόκειται για κάτι απαράδεκτο. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ γνωρίζει πως ο Δήμος Ρόδου είναι διαφορετικός και διαθέτει πολύ περισσότερες δομές από το Δήμο Καλλιθέας που διοικεί».
Ο κ. Στάθης Κουσουρνάς δήλωσε πως ο Δήμος Ρόδου είναι από τους λίγους ΟΤΑ στη χώρα που δεν καθυστερεί να πληρώσει το προσωπικό του.
«Είμαστε από τους λίγους Δήμους που δεν καθυστερήσαμε ούτε μια ημέρα τη μισθοδοσία του προσωπικού μας. Σε δυόμισι χρόνια χάσαμε 300 υπαλλήλους. Η προσαρμογή έγινε με ήπιο τρόπο. Με τα οριζόντια μέτρα που θέτουν σε εφαρμογή ακρωτηριάζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου και πρόσθεσε πως στην ΚΕΔΕ έγινε διαφορετική ανάλυση των στατιστικών στοιχείων.
«Όπως και άλλοι δήμαρχοι της χώρας, ζήτησα να συνεδριάσει εκτάκτως η ΚΕΔΕ. Δεν κρύβω την πολιτική μου τοποθέτηση. Αυτοί που κρύβονται είναι οι πιο επικίνδυνοι γιατί ντρέπονται για το πολιτικό τους παρελθόν», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.
Απάντηση στον
κ. Γιώργο Χατζημάρκο
Σε ερώτηση για την κριτική που άσκησε σε συνέντευξη τύπου προχθές ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, ο δήμαρχος Ρόδου δήλωσε πως ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος έδειξε για μια φορά ακόμη τον κακό χαρακτήρα του.
«Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος δεν αρκέστηκε στη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο γιατί δεν έπεισε. Δεν μίλησε για την ουσία του θέματος και τη δυναμική αντίδραση που πρότεινε η παράταξή μας. Δεν έπεισε με αυτά που είπε στη συνεδρίαση και κάποιοι τον συμβούλευσαν να παραχωρήσει και συνέντευξη για να διορθώσει τα πράγματα. Είναι ζήτημα δικό του αυτό. Θα κρίνει την συμπεριφορά του ο κόσμος. Είμαι από τους πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων από όλους τους αυτοδιοικητικούς γιατί έτσι μόνο θα υπάρξει αποτέλεσμα. Διαφορετικά η ΤΑ θα συνεχίσει να είναι ο εύκολος στόχος για την κυβέρνηση».
Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που έκανε ο κ. Χατζημάρκος για την ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ ο κ. Κουσουρνάς τόνισε πως δεν έχουν να κάνουν με τη σημερινή δημοτική αρχή αλλά με τις προηγούμενες.
«Ο κ. Χατζημάρκος έχει καταγγείλει όσα έγιναν στην προηγούμενη θητεία. Για το θέμα αυτό έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη. Εμείς θέλουμε να λειτουργεί με νόμιμο τρόπο η ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ και αναζητήσαμε τις σωστές διαδικασίες. Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε τη δομή γιατί είναι χρήσιμη. Όσο για τους υπαλλήλους δεν ξεχωρίζουμε κανέναν. Όλοι οι Ροδίτες είναι δικοί μας αφού είναι πολίτες της Ρόδου. Δεν με ενδιαφέρει αν με ψήφισαν ή όχι. Βλέπω το δίκιο και το συμφέρον του τόπου. Επιδιώκω τη λειτουργία της εταιρείας», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως η δημοτική αρχή αποδέχθηκε την πρόταση που έγινε από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και προχώρησαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 60 εργαζομένων της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ με δίμηνες συμβάσεις.
Ο δήμαρχος κατηγόρησε τον κ. Χατζημάρκο πως ουσιαστικά δεν έχει πρόταση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που ανέκυψε με τη δημοτική αστυνομία.
«Θα καταβάλουμε 200.000 ευρώ για να λειτουργήσει η εταιρεία. Δεν έχουμε αναιρέσει τίποτε από όσα έχουμε δεσμευθεί. Δουλεύουμε στο φως, με διαφάνεια και πρόγραμμα. Δεν κάνουμε κάτι παράνομο για να μας κατηγορήσουν. Ζητήσαμε και από τους βουλευτές να βοηθήσουν για να λυθεί το πρόβλημα. Ο κ. Χατζημάρκος δεν έχει επιχειρήματα. Πραγματοποιεί επιθέσεις για να κτυπήσει το δήμαρχο. Δεν κερδίζει πόντους. Δείχνει μόνο τον κακό του εαυτό. Να μας πει τις προτάσεις του για τη δημοτική αστυνομία. Συμφωνώ με όσα είπε για τη φορολογική αποκέντρωση. Σε αυτό όμως εμπεριέχεται και ο ΔΗΦΟΔΩ του οποίου όμως είναι διώκτης».
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/orgismeni-antidrasi-tou-dimarchou-gia-to-pleonazon-prosopiko/














