ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως «διαβάζει» η ΝΔ τις δημοσκοπήσεις-Η γαλάζια στρατηγική

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Νέα Δημοκρατία

Τα σημεία που ικα­νο­ποιούν και αυτά που προ­βλη­μα­τί­ζουν το επι­τε­λείο του κόμ­μα­τος. Η πρωτιά, η αυτο­δυ­να­μία και οι ανα­πο­φά­σι­στοι. Ποιοι είναι οι συσχε­τι­σμοί δυνά­μεων και πως δια­μορ­φώ­νε­ται η γαλάζια στρα­τη­γική.

Στο μικρο­σκό­πιο των στενών συνερ­γα­τών του Κυριά­κου Μητσο­τάκη έχουν μπει τα ευρή­ματα των δημο­σκο­πή­σεων που είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας τις τελευ­ταίες μέρες. Οι αριθμοί βέβαια δεν ταυ­τί­ζο­νται σε όλες τις περι­πτώ­σεις και μάλιστα σε κάποιες από τις έρευνες οι δια­φο­ρές είναι μεγάλες, ωστόσο κάποια αδιαμ­φι­σβή­τητα συμπε­ρά­σματα, σύμφωνα με το επι­τε­λείο της Πει­ραιώς, έχουν ήδη προ­κύ­ψει και πάνω σε αυτά προ­σαρ­μό­ζουν την στρα­τη­γική τους.

Δύο είναι τα βασι­κό­τερα, κατά τις ανα­λύ­σεις της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης: αφενός ότι η πρωτιά της ΝΔ είναι ξεκά­θαρη με τη διαφορά να φλερ­τά­ρει με διψήφιο νούμερο και αφε­τέ­ρου ότι ο στόχος της αυτο­δυ­να­μίας δεν είναι ανέ­φι­κτος, υπό συγκε­κρι­μέ­νες βέβαια προ­ϋ­πο­θέ­σεις.

Μία από αυτές σχε­τί­ζε­ται με το ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα τα οποία δεν θα κατα­φέ­ρουν να μπουν στην Βουλή. Όσο περισ­σό­τερα είναι αυτά  που θα απο­τύ­χουν να συγκε­ντρώ­σουν το πολυ­πό­θητο 3%, τόσο θα χαμη­λώ­νει ο πήχης για να κερ­δί­σει ο νικητής την απόλυτη πλειο­ψη­φία των 151 βου­λευ­τών. Κάτι που πρα­κτικά σημαί­νει ότι, αν όπως απο­τυ­πώ­νε­ται στις περισ­σό­τε­ρες δημο­σκο­πή­σεις, η επόμενη Βουλή είναι πεντα­κομ­μα­τική, το πρώτο κόμμα θα ευνοη­θεί, καθώς θα μπορεί να είναι αυτο­δύ­ναμο με ένα σχετικά μικρό ποσοστό.

Έτσι, βάσει του ισχύ­ο­ντος εκλο­γι­κού νόμου, εάν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκε­ντρώ­σουν συνο­λικό ποσοστό 7%, θα απαι­τεί­ται 38% για την αυτο­δυ­να­μία, ενώ στην περί­πτωση που έχουν 8,5% έως 9,5%, το πρώτο κόμμα θα χρειά­ζε­ται 37% για να είναι αυτο­δύ­ναμο. Επίσης, στο ενδε­χό­μενο συνο­λι­κού ποσο­στού 11% για τα εκτός Βουλής κόμματα, θα απαι­τεί­ται 36% για την αυτο­δυ­να­μία, ενώ αν τα μικρά κόμματα συγκε­ντρώ­σουν 13%, θα αρκεί ένα ποσοστό 35,2% για το πρώτο κόμμα προ­κει­μέ­νου να σχη­μα­τί­σει μόνο του κυβέρ­νηση. Όπερ σημαί­νει ότι εξυ­πη­ρε­τεί τη ΝΔ (εφόσον είναι πρώτη δύναμη) να μείνουν εκτός Βουλής τα κόμματα που –όπως ανα­φέ­ρουν οι δημοσκοπήσεις- κινού­νται γύρω στο 3%, όπως οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων.

«Ευήκοα ώτα»

Ακόμα και έτσι, πάντως, στις περισ­σό­τε­ρες δημο­σκο­πή­σεις απο­τυ­πώ­νε­ται μια στα­σι­μό­τητα των ποσο­στών της ΝΔ, για τα οποία στην Πει­ραιώς ανα­ζη­τούν τρόπους βελ­τί­ω­σης. Και ναι μεν, οι αισιό­δο­ξοι θεωρούν πως «η απο­τυ­χία της κυβέρ­νη­σης χρειά­ζε­ται επι­πλέον χρόνο για να απο­τυ­πω­θεί στο εκλο­γικό σώμα», όμως ηχηρές είναι και οι φωνές εντός της παρά­τα­ξης που εκτι­μούν ότι το προ­ω­θού­μενο αφήγημα δεν έχει βρει παντού «ευήκοα ώτα» και θα χρεια­στεί πολύ μεγα­λύ­τερη προ­σπά­θεια στην τελική ευθεία για τις κάλπες.

Εμπόδιο σ’ αυτή την προ­σπά­θεια –γνω­ρί­ζουν καλά- είναι τα κυβερ­νη­τικά επι­χει­ρή­ματα και τα διλήμ­ματα που ήδη θέτει ο Αλέξης Τσίπρας στους πολίτες και έχουν να κάνουν με την έξοδο από τα μνη­μό­νια το καλο­καίρι, την πιθανή εξέλιξη στη ρύθμιση του χρέους και θέματα δια­φθο­ράς τα οποία θα συντη­ρού­νται από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τις εκλογές. Συνυ­πο­λο­γί­ζο­ντας και τον υψηλό αριθμό των ανα­πο­φά­σι­στων (ένας στους τρεις είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις τελευ­ταίες εκλογές), που έως και τώρα, παρα­κο­λου­θούν από από­σταση και με καχυ­πο­ψία τις τρέ­χου­σες εξε­λί­ξεις, η τακτική της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης επι­κε­ντρώ­νε­ται σε αυτούς, με δεδο­μένο και το γεγονός ότι η συσπεί­ρωση των γαλά­ζιων ψηφο­φό­ρων έχει πιάσει «οροφή».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης συνε­χί­ζει τις στο­χευ­μέ­νες περιο­δείες και την επαφή του με τους πολίτες, δίνο­ντας έμφαση στις περιο­χές όπου τα ποσοστά της ΝΔ είναι χαμηλά. Έτσι, χθες επι­σκέ­φθηκε τα Μέγαρα, ενώ και για το επόμενο διά­στημα προ­γραμ­μα­τί­ζει και άλλες «εξορ­μή­σεις», εντός και εκτός Αττικής. Επειδή δε για να «ξεκολ­λή­σει» από τα σημε­ρινά ποσοστά απαι­τεί­ται να πει­στούν ψηφο­φό­ροι «ξένοι προς το κόμμα», επιλογή της Πει­ραιώς είναι ο πρό­ε­δρος της ΝΔ να μην επι­λέ­γει να απευ­θυν­θεί τόσο σε κομ­μα­τικό ακρο­α­τή­ριο όσο σε ένα πιο ευρύ κοινό, σε χώρους εργα­σίας και σε κοι­νω­νι­κές δομές.  Εκεί μπορεί να απο­δο­θεί, εκτός των άλλων, και το ενωτικό προφίλ που προ­τάσ­σει ο κ. Μητσο­τά­κης στις επαφές του με τους πολίτες, στους οποίους –όπως σημειώ­νει στενός συνο­μι­λη­τής του- επι­χει­ρεί να υπεν­θυ­μί­σει «τις ανα­κο­λου­θίες της συγκυ­βέρ­νη­σης Τσίπρα – Καμ­μέ­νου  αλλά και να προσ­δώ­σει την χαμένη ελπίδα για μια καλύ­τερη μετα­μνη­μο­νιακή Ελλάδα».

Φίλιπ­πος Παντα­ζής

Πηγή: euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.