ΕΙΔΗΣΕΙΣ

H ομιλία του Πρωθυπουργού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου

news room 8 λεπτά ανάγνωση
30546201_10215995385139695_648855210_o

Την προ­σφορά του θεσμού των περι­φε­ρεια­κών συνε­δρίων στην οργά­νωση του ανα­πτυ­ξια­κού σχε­δια­σμού της χώρας όχι από το Κέντρο αλλά από τις Περι­φέ­ρειες, σημεί­ωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώ­ντας στο 13ο Περι­φε­ρειακό Συνέ­δριο για την Παρα­γω­γική Ανα­συ­γκρό­τηση του Νοτίου Αιγαίου, στη Ρόδο.

Τόνισε πως όταν θα έχει ολο­κλη­ρω­θεί ο σχε­δια­σμός κατά Περι­φέ­ρεια, «τότε ψηφίδα-ψηφίδα θα μπο­ρούμε να συν­θέ­σουμε το παζλ και να απο­κτή­σουμε ένα ρεα­λι­στικό, φιλό­δοξο και αισιό­δοξο εθνικό ανα­πτυ­ξιακό σχέδιο».

«Οδεύ­ουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνη­μό­νια. Όσο κι αν αυτό δεν βολεύει μερι­κούς»

«Η ολο­κλή­ρωση του κύκλου των περι­φε­ρεια­κών συνε­δρίων, συμπί­πτει με μια μεγάλη καμπή για τον τόπο, μια αλλαγή σελίδας για την χώρα, μετά από μια πολύ μακρά περίοδο επι­τρο­πείας και σκληρών δημο­σιο­νο­μι­κών περιο­ρι­σμών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώ­ντας στο περι­φε­ρειακό συνέ­δριο Ν. Αιγαίου.

Σημεί­ωσε ότι αυτή η μεγάλη περι­πέ­τεια ευτυχώς για τη χώρα τελειώ­νει «και αυτή τη φορά, εκεί που άλλοι απέ­τυ­χαν, εμείς πετυ­χαί­νουμε». «’Η εκχώ­ρηση κυριαρ­χίας στον οικο­νο­μικό σχε­δια­σμό τελειώ­νει ορι­στικά με την ολο­κλή­ρωση και της 4ης αξιο­λό­γη­σης του τρίτου προ­γράμ­μα­τος σε μερι­κούς μήνες από σήμερα, σε μερικές μέρες από σήμερα», είπε.

Σημεί­ωσε ότι «τα πράγ­ματα είναι ξεκά­θαρα όσο κι αν αυτό δεν βολεύει μερι­κούς: Οδεύ­ουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνη­μό­νια. Σε μια έξοδο χωρίς πιστο­λη­πτική γραμμή στή­ρι­ξης και το κυριό­τερο, χωρίς νέες βαριές δεσμεύ­σεις για τα χώρα και το λαό, όπως κάποιοι προ­ε­ξο­φλού­σαν ότι θα συμβεί και δεν το έκρυβαν μάλιστα με συνε­χείς τους δηλώ­σεις, λίγους μήνες πριν».

«Η Ελλάδα είναι σε θέση μετά από πολύ καιρό να δια­μορ­φώ­σει αυτό­νομα την δική της ανα­πτυ­ξιακή πολι­τική»

«Σήμερα μετά από οχτώ ολό­κληρα σκληρά χρόνια σκληρά, η οικο­νο­μία ξανα­πα­τάει στα πόδια της και η Ελλάδα είναι σε θέση μετά από πολύ καιρό να δια­μορ­φώ­σει αυτό­νομα την δική της ανα­πτυ­ξιακή πολι­τική, να φτιά­ξουμε το δικό μας σχέδιο, βασι­σμένο στις δικές μας ανάγκες, χωρίς τις υπο­δεί­ξεις τρίτων», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Μια ανα­πτυ­ξιακή πολι­τική προ­φα­νώς θα έχει κανόνες, όλοι γνω­ρί­ζουμε ότι η χώρα μας βρί­σκε­ται σε ένα πλαίσιο, στην ΕΕ», είπε, για να τονίσει ότι όμως «το θέμα είναι να σχε­δια­στεί έτσι ώστε αυτή η ανά­πτυξη, ανε­ξαρ­τή­τως από το πόσο μεγάλη θα είναι, να κατα­νέ­με­ται δίκαια στον πλη­θυ­σμό και σε ό,τι αφορά τη γεω­γρα­φία της χώρας».

Μίλησε για ανά­πτυξη «που δεν θα δου­λεύει μόνο για τους ισχυ­ρούς», αλλά που θα στη­ρί­ζει την πραγ­μα­τική οικο­νο­μία, τις μικρές και μεσαίες επι­χει­ρή­σεις, τους εργα­ζό­με­νους, τους επαγ­γελ­μα­τίες και τους επι­στή­μο­νες, που θα στη­ρί­ζει αντί να υπο­νο­μεύει το κοι­νω­νικό κράτος, την δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία και που θα δια­σφα­λί­ζει μια δίκαιη ανα­δια­νομή του παρα­γό­με­νου πλούτου, όπως σε κάθε κανο­νική ευρω­παϊκή χώρα.

«Την 1η Ιουλίου ξεκινά η εφαρ­μογή του μετα­φο­ρι­κού ισο­δύ­να­μου στα νησιά»

Την εφαρ­μογή του μετα­φο­ρι­κού ισο­δύ­να­μου στα νησιά ανα­κοί­νωσε ο Αλ. Τσίπρας μιλώ­ντας στο περι­φε­ρειακό συνέ­δριο Ν. Αιγαίου.

Σημεί­ωσε ότι «άμεσα, μέσα από σχετική νομο­θε­τική πρω­το­βου­λία που είναι ήδη έτοιμη, πρό­κει­ται να προ­χω­ρή­σουμε στην υλο­ποί­ηση μιας δέσμευ­σης της κυβέρ­νη­σης, εμβλη­μα­τι­κού και ιστο­ρι­κού χαρα­κτήρα δέσμευση μας». Απα­ντώ­ντας έτσι και σε αναφορά του Περι­φε­ρειάρχη που ζήτησε μειω­μένο ΦΠΑ αντί του μετα­φο­ρι­κού ισο­δύ­να­μου, ο πρω­θυ­πουρ­γός είπε επίσης ότι «δεν πρέπει να συσχε­τί­σουμε τη συζή­τηση για το μετα­φο­ρικό ισο­δύ­ναμο με την φορο­λο­γική πολι­τική”, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι “είναι αίτημα δεκα­ε­τιών των νησιω­τών μας».

Πρό­σθεσε ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρ­νη­σης η φορο­λο­γική εξίσωση στο ΦΠΑ και πως την ιδέα την έδωσαν στους δανει­στές κάποιοι εγχώ­ριοι, θυμί­ζο­ντας ότι ήταν στο mail Χαρ­δού­βελη.

Ανα­κοί­νωσε ότι η πιλο­τική εφαρ­μογή του μετα­φο­ρι­κού Ισο­δυ­νά­μου, πρό­κει­ται να ξεκι­νή­σει την 1η Ιουλίου 2018, σε πρώτη φάση πιλο­τικά για μία σειρά από νησιά, ανάμεσα τους όλα του Ανα­το­λι­κού Αιγαίου, η Κως, η Πάτμος, η Αστυ­πά­λαια, η Κάλυ­μνος, η Κάρ­πα­θος, η Κάσος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος και το Καστε­λό­ριζο. Αλλά και μια σειρά από μικρό­τερα νησιά, και οι μικρές Κυκλά­δες, σε πρώτη φάση πιλο­τικά.

Η χρη­μα­το­δό­τηση για το 2018 ανέρ­χε­ται σε 50 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ από το Πρό­γραμμα Δημο­σίων Επεν­δύ­σεων, αλλά από την 1η Ιανουα­ρίου 2019, με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, του­λά­χι­στον, 150 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, το μετα­φο­ρικό ισο­δύ­ναμο θα επε­κτα­θεί στο σύνολο των νησιών, εκτός από την Κρήτη.

«Εξορ­θο­λο­γή­σαμε το σύστημα των άγονων γραμμών, κάναμε δια­γω­νι­σμούς και το κόστος από 46 εκα­τομ­μύ­ρια κατέ­βηκε στα 10»

«Για πολλά χρόνια, το κόστος των άγονων γραμμών βρι­σκό­ταν περίπου στα 46 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ τον χρόνο. Εμείς εξορ­θο­λο­γή­σαμε το σύστημα, κάναμε δια­γω­νι­σμούς και το κόστος από 46 εκα­τομ­μύ­ρια κατέ­βηκε στα 10. Και οι γραμμές όχι μόνο δεν περιο­ρί­στη­καν αλλά πύκνω­σαν». Αυτό τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώ­ντας στο περι­φε­ρειακό συνέ­δριο Ν. Αιγαίο, καλώ­ντας ο καθένας να βγάλει τα συμπε­ρά­σματά του.

Σημεί­ωσε ότι με μέρος των χρη­μά­των που εξοι­κο­νο­μή­θη­καν το 2017, η Υπη­ρε­σία Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας προ­βαί­νει σε δια­γω­νι­σμό για την προ­μή­θεια 2 ελι­κο­πτέ­ρων, παντός καιρού για πτήσεις μετα­φο­ράς επι­βα­τών από τα μικρά νησιά των Δωδε­κα­νή­σων και των Κυκλά­δων, στη Ρόδο και τη Σύρο για τις αερο­δια­κο­μι­δές «που σώζουν ζωές σε πολίτες ακρι­τι­κών νησιών». Ο σχε­δια­σμός θα ολο­κλη­ρω­θεί με την αδειο­δό­τηση των υδα­το­δρο­μίων σε 25 νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

«Οι ανο­δι­κές τάσεις στον του­ρι­σμό, συν­δυά­ζο­νται με αύξηση της επεν­δυ­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας στον τομέα αυτό»

Μιλώ­ντας για την «βασική παρα­γω­γική δρα­στη­ριό­τητα» για την περι­φέ­ρεια του Νότιου Αιγίου, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι επι­δό­σεις βελ­τιώ­νο­νται καθώς το 2017 απο­τέ­λεσε χρονιά ρεκόρ: Οι αφίξεις αυξή­θη­καν 12%, οι δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις 16%, οι εισπρά­ξεις 17%.

Είπε ότι η τάση αυτή, σύμφωνα με τα δια­θέ­σιμα στοι­χεία, θα συνε­χι­στεί και φέτος και πως ακόμα πιο θετικό είναι το γεγονός ότι οι ανο­δι­κές τάσεις στον του­ρι­σμό, συν­δυά­ζο­νται με αύξηση της επεν­δυ­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας στον τομέα αυτό.

Ανοί­γο­νται οι προ­ο­πτι­κές μεγα­λύ­τε­ρης αξιο­ποί­η­σης του δυνα­μι­κού από Ανα­νε­ώ­σι­μες Πηγές Ενέρ­γειας

Μιλώ­ντας για τα ενερ­γειακά θέματα, ο Αλ. Τσίπρας θύμισε τα εγκαί­νια προ μηνός από τη Σύρο της πρώτης από τις τρεις συνο­λικά προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες φάσεις του έργου της Ηλε­κτρι­κής Δια­σύν­δε­σης των Κυκλά­δων με την ηπει­ρω­τική χώρα, με προσ­δο­κώ­μενο οικο­νο­μικό όφελος, μετά την ολο­κλή­ρωση του έργου, 2,7 δισ. ευρώ για την επόμενη 20ετία.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός είπε ότι ανοί­γο­νται οι προ­ο­πτι­κές μεγα­λύ­τε­ρης αξιο­ποί­η­σης του δυνα­μι­κού από Ανα­νε­ώ­σι­μες Πηγές Ενέρ­γειας, η ανά­πτυξη των οποίων πρέπει να σχε­δια­στεί με σεβασμό στο περι­βάλ­λον και στις υπό­λοι­πες χρήσεις των νησιών. Επ’ αυτού επι­σή­μανε ότι ανα­θε­ω­ρεί­ται το Ειδικό Χωρο­τα­ξικό των ΑΠΕ.

Στην κατεύ­θυνση αξιο­ποί­η­σης του ανα­νε­ώ­σι­μου ενερ­γεια­κού δυνα­μι­κού, τόνισε, θα λει­τουρ­γή­σει και ο νόμος που ψηφί­στηκε πρό­σφατα, και αφορά τις Ενερ­γεια­κές Κοι­νό­τη­τες.

Ο κ. Τσίπρας σημεί­ωσε ότι στη λίστα των νησιών που θα εντα­χθούν στο πρό­γραμμα για την μετά­βαση των νησιών της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης στην καθαρή ενέρ­γεια, επι­διώ­κε­ται να είναι η Ρόδος, καθώς και νησιά των Κυκλά­δων.

Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του Ειδικού Ανα­πτυ­ξια­κού Προ­γράμ­μα­τος για το Νότιο Αιγαίο υπερ­δι­πλα­σιά­ζε­ται

Ανα­γνω­ρί­ζο­ντας της προ­κλή­σεις που θέτει η νησιω­τι­κό­τητα αλλά και τις έκτα­κτες ανάγκες που δημιούρ­γη­σαν οι αυξη­μέ­νες προ­σφυ­γι­κές ροές, επι­σή­μανε ο Αλ. Τσίπρας, το υπουρ­γείο Οικο­νο­μίας και Ανά­πτυ­ξης δημιούρ­γησε το 2017 τα Ειδικά Ανα­πτυ­ξιακά Προ­γράμ­ματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, που απο­σκο­πούν στην στο­χευ­μένη στήριξή τους.

Ειδι­κό­τερα, για το Νότιο Αιγαίο, ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του Ειδικού Ανα­πτυ­ξια­κού Προ­γράμ­μα­τος υπερ­δι­πλα­σιά­ζε­ται από 25 σε 58 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, χρη­μα­το­δο­τώ­ντας συνο­λικά 57 έργα. Επίσης ακόμα 47 έργα που είχαν υπο­βλη­θεί στο Ειδικό ανα­πτυ­ξιακό πρό­γραμμα Νότιου Αιγαίου εντάσ­σο­νται σε άλλα προ­γράμ­ματα, εξα­σφα­λί­ζο­ντας άλλα 55 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

“Έτσι ο αρχικός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για το Νότιο Αιγαίο, αυξά­νε­ται περισ­σό­τερο από τέσ­σε­ρις φορές”, είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός, εξη­γώ­ντας ότι έτσι χρη­μα­το­δο­τού­νται έργα υπο­δο­μών σε όλους τους τομείς, από την ύδρευση και την απο­χέ­τευση, τα λιμάνια και την οδο­ποιία, μέχρι τον πολι­τι­σμό και τον του­ρι­σμό, την υγεία και την εκπαί­δευση, αλλά και παρεμ­βά­σεις για την ενί­σχυση της τοπικής επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας.

Έχουν υπο­βλη­θεί προ­τά­σεις από 2 βιο­μη­χα­νι­κές επι­χει­ρή­σεις στο Νότιο Αιγαίο

Στο Νέο Ανα­πτυ­ξιακό Νόμο έχουν υπο­βλη­θεί προ­τά­σεις από 2 βιο­μη­χα­νι­κές επι­χει­ρή­σεις στο Νότιο Αιγαίο, συνο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 3,2 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ανέφερε ειδι­κό­τερα ότι από τις τέσ­σε­ρις προ­σκλή­σεις του προ­γράμ­μα­τος “Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Και­νο­το­μία” θα δια­τε­θούν συνο­λικά 33 εκατ. ευρώ σε επι­χει­ρή­σεις της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου. Στο πρό­γραμμα “Ερευνώ- Δημιουργώ- Και­νο­τομώ” που ενι­σχύει την έρευνα και την και­νο­το­μία και τη σύζευξή τους με την παρα­γωγή, στην Περι­φέ­ρεια Ν. Αιγαίου βρί­σκο­νται στο στάδιο της ένταξης 6 προ­τά­σεις συνο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού άνω του ενός εκατ.

Η αύξηση του ιατρι­κού, νοση­λευ­τι­κού, τεχνο­λο­γι­κού και βοη­θη­τι­κού προ­σω­πι­κού, στο τομέα της υγείας

Μιλώ­ντας για τον τομέα της Υγείας, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η αύξηση του προ­σω­πι­κού, ιατρι­κού, νοση­λευ­τι­κού, τεχνο­λο­γι­κού και βοη­θη­τι­κού είναι όπως σε όλη τη χώρα ένας διαρκής στόχος της πολι­τι­κής μας σε αυτό τον τομέα.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι “δώσαμε μάχη ένα υπερ­σύγ­χρονο νοσο­κο­μείο στη Σαντο­ρίνη να μη ρημάξει, αλλά να λει­τουρ­γή­σει”. Υπο­γράμ­μισε ότι η απα­ξί­ωση της δημό­σιας Υγείας δεν ήταν ένα φυσικό φαι­νό­μενο, αλλά ήταν μια στο­χευ­μένη επιλογή που ξεκί­νησε πολύ πριμ από τα μνη­μό­νια, από το μεγάλο πάρτυ της δια­φθο­ράς και δια­πλο­κής μέχρι τη στο­χευ­μένη υπο­βάθ­μιση του ΕΣΥ προς όφελος κάποιων ιδιω­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων.

“Αν χρεια­στεί θα συγκρου­στούμε για μια ακόμη φορά με συμ­φέ­ρο­ντα μεγάλα και μικρά”, δια­βε­βαί­ωσε ο πρω­θυ­πουρ­γός.

Συγκε­κρι­μένα ανα­φο­ρικά με την Περι­φέ­ρεια Ν. Αιγαίου, ανέφερε ότι:

-Στο νοσο­κο­μείο Ρόδου κατά την περίοδο 2015-2018 διο­ρί­στη­καν 95 γιατροί, και το 2017 και 2018 προ­κη­ρύ­χθη­καν 16 θέσεις επι­με­λη­τών.

-Στα νοσο­κο­μεία της Κω, της Σύρου, της Νάξου, της Καλύ­μνου και της Λέρου διο­ρί­στη­καν 25 γιατροί και καλύ­φθη­καν αντί­στοι­χες θέσεις νοση­λευ­τι­κού και άλλου προ­σω­πι­κού.

-Στα υπό­λοιπα νησιά έγιναν 23 διο­ρι­σμοί επι­κου­ρι­κών γιατρών, προ­κη­ρύ­χθη­καν 31 θέσεις εργα­σίας μέσω ΑΣΕΠ, και τοπο­θε­τή­θη­καν ή πήραν παρά­ταση των συμ­βά­σεών τους 29 εργα­ζό­με­νοι.

-Η δρα­στη­ριο­ποί­ηση του ΕΚΑΒ περι­λαμ­βά­νει τη λει­τουρ­γία τομέων στα μεγα­λύ­τερα νησιά και την κάλυψη όλων των Κυκλά­δων με αερο­δια­κο­μι­δές και πλωτές δια­κο­μι­δές.

-Στη Σύρο λει­τουρ­γεί από τον Οκτώ­βριο 2016 βάση αερο­δια­κο­μι­δών όλο το χρόνο 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδο­μάδα.

-Με την ολο­κλή­ρωση του νέου δια­γω­νι­σμού, στο δυνα­μικό του ΕΚΑΒ θα προ­στε­θούν 9 ασθε­νο­φόρα μικρού όγκου, 1 Κινητή Μονάδα και 2 ασθε­νο­φόρα για δυσπρό­σι­τες περιο­χές. Ενώ προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται και δια­γω­νι­σμός για 3 πλωτά μέσα.

-Για την στήριξη και βελ­τί­ωση των υπο­δο­μών, το Πρό­γραμμα Δημο­σίων Επεν­δύ­σεων και το Ανα­πτυ­ξιακό Πρό­γραμμα Ειδικού Σκοπού για το Ν. Αιγαίο έχουν δεχτεί προ­τά­σεις ύψους πάνω από 2 εκατ. ευρώ, για ανα­βάθ­μιση του εξο­πλι­σμού των νοσο­κο­μείων της περι­φέ­ρειας. Η Περι­φε­ρειακή Αυτο­διοί­κηση, έχει δεχθεί προ­τά­σεις για ένταξη στο Περι­φε­ρειακό Επι­χει­ρη­σιακό Πρό­γραμμα, έργων συνο­λι­κής αξίας 14,3 εκατ. ευρώ. Σε αυτά βρί­σκε­ται και το έργο που αφορά την μελέτη, την κατα­σκευή και τον εξο­πλι­σμό του Γενικού Νοσο­κο­μείου Καρ­πά­θου, προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 6.1 εκατ. ευρώ.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.