ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένταση στο Αιγαίο: Οι φόβοι και οι σχεδιασμοί της Αθήνας

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Τσάπρας-Γιλντιρίμ

Πώς απο­κω­δι­κο­ποιούν κυβερ­νη­τικά στελέχη τα «συλ­λυ­πη­τή­ρια» της Άγκυρας για την συντριβή του Μιράζ και τον θάνατο του πιλότου. Το επει­σό­διο στη Ρω και το blame game ενός θερμού επει­σο­δίου. Γιλ­ντι­ρίμ προς Τσίπρα: Εχει προ­χω­ρή­σει η δικα­στική διε­ρεύ­νηση για τους δύο Έλληνες στρα­τιω­τι­κούς.

Μπορεί η συντριβή του Μιράζ και ο θάνατος του πιλότου Γιώργου Μπαλ­τα­δώ­ρου να μην σημειώ­θηκε στη διάρ­κεια της ανα­χαί­τι­σης τουρ­κι­κών αερο­σκα­φών, που είχε ολο­κλη­ρω­θεί λίγο νωρί­τερα, ωστόσο χρε­ώ­νε­ται στον ψυχρό πόλεμο που έχει προ­κα­λέ­σει η εντει­νό­μενη τουρ­κική προ­κλη­τι­κό­τητα στο Αιγαίο.

Το στοι­χείο αυτό θα ανα­δει­κνύει η κυβέρ­νηση όλο και πιο ευκρι­νώς στο επόμενο διά­στημα, προ­κει­μέ­νου να προ­κα­λέ­σει, με τη σειρά της, συμ­μά­χους και εταί­ρους να πάρουν θέση και να πιέσουν για την απο­κλι­μά­κωση της έντασης.

Στη συγκε­κρι­μένη συγκυ­ρία ειδικά, να απο­σπά­σει τη μέγιστη υπο­στή­ριξη στο αίτημα για άμεση απο­φυ­λά­κιση των δύο Ελλήνων στρα­τιω­τών που εξα­κο­λου­θούν να κρα­τού­νται, πάνω από ένα μήνα πια, στις φυλακές της Ανδρια­νού­πο­λης.

«Αμυ­ντικά» συλ­λυ­πη­τή­ρια

Κυβερ­νη­τικά στελέχη έδωσαν ιδιαί­τερη σημασία στην κίνηση του Τούρκου πρω­θυ­πουρ­γού Μπιναλί Γιλ­ντι­ρίμ να τηλε­φω­νή­σει στον Αλέξη Τσίπρα για να του μετα­φέ­ρει τα συλ­λυ­πη­τή­ρια του Ταγίπ Ερντο­γάν (και να εκφρά­σει τα δικά του).

Κατά τις εκτι­μή­σεις, απο­δί­δουν αυτή την κίνηση όχι, βεβαίως, στο σαβουαρ βιβρ αλλά στην προ­σπά­θεια της Άγκυρας να μην συν­δε­θεί άμεσα το τραγικό γεγονός με τις ανα­χαι­τή­σεις πάνω από το Αιγαίο. Κυρίως, να μην χρεωθεί σε ενέρ­γεια των Τούρκων πιλότων.

Όπως έχει ήδη σημειω­θεί, το κυβερ­νη­τικό επι­τε­λείο εντάσ­σει στις ασκή­σεις επί χάρτου του τελευ­ταίου δια­στή­μα­τος το ενδε­χό­μενο να επι­διώ­κει η τουρ­κική πλευρά την πρό­κληση θερμού επει­σο­δίου στο Αιγαίο με τρόπο όμως που να χρεωθεί στην ελλη­νική.

Για τον λόγο αυτό αντι­με­τω­πί­σθηκε «με εξαι­ρε­τική ψυχραι­μία», όπως λένε στελέχη του, το περι­στα­τικό που σημειώ­θηκε το βράδυ της Δευ­τέ­ρας του Πάσχα, όταν τουρ­κικό ελι­κό­περο «χαμή­λωσε» πάνω από τη Ρω με σβηστά φώτα για να δεχτεί τρο­χιο­δει­κτι­κές βολές από τις ελλη­νι­κές ένοπλες δυνά­μεις.

(σ.σ. Η «εξαι­ρε­τική ψυχραι­μία» αφο­ρούσε κυρίως την μετέ­πειτα πολι­τική δια­χεί­ριση καθώς το Μαξίμου, μετά από την ενη­μέ­ρωση που είχε από το ΓΕΕΘΑ, έσπευσε να υπο­βαθ­μί­σει το συμβάν ως «μη μείζον» επειδή δεν σημειώ­θηκε παρά­βαση).

Γιλ­ντι­ρίμ: Η δικα­στική διε­ρεύ­νηση έχει προ­χω­ρή­σει

Παράλ­ληλα με όλα αυτά, η κυβέρ­νηση εξα­κο­λου­θεί να έχει στο επί­κε­ντρο την απε­λευ­θέ­ρωση των δύο Ελλήνων στρα­τιω­τών.

Σύμφωνα με συνερ­γά­τες του πρω­θυ­πουρ­γού, ο κ.Τσίπρας έθεσε εκ νέου το θέμα στον Τούρκο ομόλογό του (αφού δέχτηκε τα συλ­λυ­πη­τή­ριά του για τη συντριβή του Μιράζ και τον θάνατο του Έλληνα πιλότου) χωρίς ωστόσο να λάβει ξεκά­θαρη απά­ντηση.

Το μονα­δικό στοι­χείο που του μετέ­φερε ο κ.Γιλ­ντι­ρίμ ήταν πως η δικα­στική διε­ρεύ­νηση της υπό­θε­σης έχει προ­χω­ρή­σει σημα­ντικά και ότι σύντομα θα απο­δώ­σει τις κατη­γο­ρίες ο εισαγ­γε­λέας.

Για το εάν αυτές οι κατη­γο­ρίες οδη­γή­σουν στην απε­λευ­θέ­ρωση των δύο στρα­τιω­τών ή εάν θα παρα­τεί­νουν το δράμα, δεν δόθηκε στίγμα.

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρα­τιω­τών, πάντως, θα συζη­τη­θεί στην Ολο­μέ­λεια του Ευρω­κοι­νο­βου­λίου ενώ θα εκδοθεί σχετικό ψήφισμα – κίνηση που θεω­ρεί­ται “πολύ καλή πολι­τική στήριξη”.

Κι αυτό διότι το Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο ελά­χι­στες φορές έχει κληθεί να συζη­τή­σει και να ψηφίσει για το πρό­βλημα που προ­κα­λεί σε μία χώρα-μέλος μία άλλη χώρα που βρί­σκε­ται σε εντα­ξιακή δια­δι­κα­σία – έστω και παγω­μένη.

Θεω­ρεί­ται βέβαιο άλλωστε ότι η τουρ­κική προ­κλη­τι­κό­τητα θα ανα­δει­χθεί ιδιαί­τερα στη συζή­τηση στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο.

Αυτό ακριβώς που επι­θυ­μεί η Αθήνα.

 

Μαρίνα Μάνη

Πηγή: euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.