ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προανακριτική για τη Novartis ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας-“Θα κάνουμε τα πάντα για να λάμψει η αλήθεια”

news room 5 λεπτά ανάγνωση
Τσίπρας

Τη σύσταση Προ­α­να­κρι­τι­κής Επι­τρο­πής για την υπόθεση Novartis με στόχο την απόδοση ευθυνών ανα­κοί­νωσε στην ομιλία του στην ΚΟ του κόμ­μα­τος ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλέξης Τσίπρας.

«Χωρίς ταλα­ντεύ­σεις θα κάνουμε ό,τι προ­βλέ­πε­ται θεσμικά για τη διε­ρεύ­νηση ενδε­χό­με­νων ποι­νι­κών ευθυνών. Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για τη συγκρό­τηση επι­τρο­πής προ­κα­ταρ­κτι­κής εξέ­τα­σης ώστε να εξε­τα­στεί η δικο­γρα­φία, να δια­κρι­βω­θεί αν υπάρ­χουν ικα­νο­ποι­η­τι­κές ενδεί­ξεις τέλεσης αδι­κη­μά­των αλλά και οι συν­θή­κες τέλεσης τους, ώστε να προσ­διο­ρι­στούν και οι σχε­τι­κές εισαγ­γε­λι­κές και δικα­στι­κές αρμο­διό­τη­τες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ επέρ­ριψε ευθύνες στο παλιό πολι­τικό σύστημα για την χρε­ο­κο­πία της χώρας. Παράλ­ληλα, έστειλε μήνυμα για απο­κά­λυψη της αλή­θειας χωρίς, όπως είπε «υπερ­βο­λές και κυνήγι μαγισ­σών ή λαϊκά δικα­στή­ρια».

Παράλ­ληλα, ο πρω­θυ­πουρ­γός δια­βε­βαί­ωσε ότι η κυβέρ­νηση δεν θα παραι­τη­θεί από τη διεκ­δί­κηση των χρη­μά­των που στέρησε από τον ελλη­νικό λαό η φαρ­μα­κευ­τική εται­ρεία Novartis. Ανα­φε­ρό­με­νος στο κόστος της υπό­θε­σης είπε πως μόνο από την υπερ­κο­στο­λό­γηση φαρ­μά­κων την περίοδο 2000-2010 η ζημιά ανέρ­χε­ται σε 23 δισ. ευρώ «όσο δηλαδή ένα μνη­μό­νιο και πάνω από το 10% του ΑΕΠ», ανέφερε.

«Θα αξιο­ποι­ή­σουμε κάθε δυνα­τό­τητα που μας δίνει το εσω­τε­ρικό αλλά και το διεθνές δίκαιο για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευ­ταίο ευρώ το οποίο έκλεψαν τον ελλη­νικό λαό» σημεί­ωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε την ομιλία του λέγο­ντας πως «η ΚΟ συνε­δριά­ζει εν μέσω καται­γι­στι­κών πολι­τι­κών εξε­λί­ξεων. Ζούμε στιγμές που δοκι­μά­ζε­ται η ευθύνη, η συνταγ­μα­τική συνέ­πεια, το θάρρος και η πολι­τική απο­φα­σι­στι­κό­τητα όλων μας. Η χώρα κατέ­ληξε εκεί που κατέ­ληξε όχι μόνο εξαι­τίας των χρόνιων στρε­βλώ­σεων του ανα­πτυ­ξια­κού της μοντέ­λου αλλά και εξαι­τίας των πρα­κτι­κών δια­σπά­θι­σης δημό­σιου χρή­μα­τος αλλά και μιας εκτε­τα­μέ­νης κουλ­τού­ρας ανοχής της δια­φθο­ράς εντός της χώρας, εξαι­τίας του εκφυ­λι­σμού ενός ολό­κλη­ρου πολι­τι­κού συστή­μα­τος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κάνο­ντας ταυ­τό­χρονα λόγο για «μεθό­δους μαφίας και δημα­γω­γία».

«Γνω­ρί­ζουμε το θράσος, την ιδιο­τέ­λεια, τις μεθό­δους μαφίας, τη μετα­τροπή τρα­πε­ζι­κών λογα­ρια­σμών σε αριθ­μούς κινητών τηλε­φώ­νων και τη δημα­γω­γία κάθε φορά που κάποιος πια­νό­ταν στα πράσα. Δεν υπήρξε ούτε μια απο­κά­λυψη σκαν­δά­λων που να μην έπαιξε η ίδια κασέτα περί πολι­τι­κής δίωξης. Τα ίδια βλέ­πουμε και σήμερα», ανέφερε στη συνέ­χεια της ομιλίας του, ενώ τόνισε την ανάγκη απο­κα­τά­στα­σης της εμπι­στο­σύ­νης απέ­να­ντι στη Δικαιο­σύνη.

«Η ευθύνη η δική μας είναι πολύ μεγάλη για την Αρι­στερά και τους ηθικούς της κώδικες. Είναι ευθύνη μας να απο­κα­τα­στα­θεί η εμπι­στο­σύνη απέ­να­ντι στη Δικαιο­σύνη και την Πολι­τική. Δεν είναι ζήτημα μόνο ηθικής σημα­σίας αλλά και ζήτημα που αφορά το αύριο αυτής της χώρας, γιατί δεν υπάρχει αύριο αν δεν ξεμπερ­δέ­ψουμε με τις παθο­γέ­νειες που κλη­ρο­δό­τησε το σύστημα της δια­πλο­κής.Τίποτα κρυφό, τίποτα κάτω από το χαλί. Χωρίς υπεβολή, χωρίς κυνήγι μαγ­γι­σών και χωρίς λαϊκά δικα­στή­ρια. Στόχος μας η απο­κά­λυψη της αλή­θειας», πρό­σθεσε.

«Δεν πρό­κει­ται να κου­κου­λώ­σουμε πρόσωπα και πράγ­ματα και να εμπο­δί­σουμε το έργο της δικαιο­σύ­νης. Δεν θα υπο­λο­γί­σουμε απειλές και εκβια­σμούς γιατί δεν έχουμε σύμμαχο τα οικο­νο­μικά συμ­φέ­ρο­ντα αλλά την αρετή και την αλήθεια παρόλο που κάποιοι επι­μέ­νουν να μιλούν για σκευω­ρίες και να προ­σβά­λουν τη δικαιο­σύνη», πρό­σθεσε.

Σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσο­τάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική και στον πρόεδρο της ΝΔ λέγο­ντας ότι «έχουν απο­δυ­θεί σε μια επι­χεί­ρηση εκφο­βι­σμού, απειλών, και εκβια­σμού, των μαρ­τύ­ρων, των αρμό­διων εισαγ­γε­λέων και της ελλη­νι­κής Δικαιο­σύ­νης».

«Δημόσια, ανοιχτά, απρο­κά­λυ­πτα, αντι­κα­θι­στούν τις πολι­τι­κές πρα­κτι­κές με πρα­κτι­κές παρα­κρά­τους, κου­κού­λας και εκφο­βι­σμού», πρό­σθεσε και ανα­ρω­τή­θηκε «ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα;» και «τι σχέση έχει η σημε­ρινή ΝΔ της εμφύ­λιας ρητο­ρείας, της υπο­νο­μευ­τι­κής αμε­τρο­έ­πειας, της διχα­στι­κής γραμμής, με το συντη­ρη­τικό κόμμα της τάξης, της νομι­μο­φρο­σύ­νης, της δημο­κρα­τι­κής αυστη­ρό­τη­τας, της λαϊκής Δεξιάς, που ορα­μα­τί­στηκε ο ιδρυτής του».

«Πρέπει να μιλήσει με ονόματα, ποιος έστησε τη σκευω­ρία που επι­κα­λεί­ται;», είπε. «Αν δεν τις έχει τις απα­ντή­σεις, που δεν τις έχει, ας μην ξανα­τολ­μή­σει να επα­να­λά­βει την κατη­γο­ρία περί σκευω­ρίας και να ανα­γνω­ρί­σει ότι υπάρχει σκάν­δαλο κι αν του έχει μείνει έστω ελά­χι­στη αξιο­πρέ­πεια να συν­δρά­μει στην απο­κά­λυψη της αλή­θειας», τόνισε ο πρω­θυ­πουρ­γός.

Το παρα­σκή­νιο για τη σύσταση Προ­α­να­κρι­τι­κής

Τη συγκρό­τηση Προ­α­να­κρι­τι­κής Επι­τρο­πής της Βουλής είχε προ­α­ναγ­γεί­λει ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας και κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Δημή­τρης Τζα­να­κό­που­λος.

Ο κ. Τζα­να­κό­που­λος έχει δηλώσει ότι η Προ­α­να­κρι­τική Επι­τροπή είναι το μόνο θεσμικά αρμόδιο όργανο για να απο­φαν­θεί αν έχουν παρα­γρα­φεί ή όχι αδι­κή­ματα και αν υπάρ­χουν επαρ­κείς ενδεί­ξεις για την άσκηση ποι­νι­κών διώξεων. Είπε, ακόμα, ότι την πρόταση για Προ­α­να­κρι­τική Επι­τροπή θα στη­ρί­ξει και η Κοι­νο­βου­λευ­τική Ομάδα των Ανε­ξάρ­τη­των Ελλήνων.

Ο πρό­ε­δρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τοπο­θέ­τησε χρονικά τη συγκρό­τηση Προ­α­να­κρι­τι­κής Επι­τρο­πής μετά την Καθαρά Δευτέρα, που είναι στις 19 Φεβρουα­ρίου.

Η επιλογή για σύσταση Προ­α­να­κρι­τι­κής εξε­λί­χθηκε ουσια­στικά σε μονό­δρομο για την κυβερ­νη­τική ηγεσία και κατ’ επέ­κταση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που επελέγη να ανεβούν τόσο πολύ οι τόνοι ανα­φο­ρικά με τη δικο­γρα­φία της Novartis, οποιοσ­δή­ποτε δια­φο­ρε­τι­κός χει­ρι­σμός θα ισο­δυ­να­μούσε με υπα­να­χώ­ρηση και με παρα­δοχή ότι ενδε­χο­μέ­νως οι δια­στά­σεις που δόθηκαν στην υπόθεση δεν είναι τελικά τόσο σοβαρές. Στενός συνερ­γά­της του κ. Τσίπρα ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στικά ότι η πρόταση για σύσταση Προ­α­να­κρι­τι­κής αξιο­λο­γή­θηκε ως «η μονα­δική κοι­νο­βου­λευ­τική διέ­ξο­δος».

Σε δια­φο­ρε­τική περί­πτωση, θα έπρεπε η δικο­γρα­φία να επι­στρα­φεί στη Δικαιο­σύνη για περαι­τέρω έρευνα. Και μπορεί σε βάθος χρόνου αυτό να απέδιδε κάτι περισ­σό­τερο, αλλά σε επίπεδο πολι­τι­κών εντυ­πώ­σεων η κυβέρ­νηση θα εμφα­νι­ζό­ταν να ηττάται, έχοντας υπε­ρε­κτι­μή­σει τη συγκε­κρι­μένη δικο­γρα­φία.

Αυτό το σκε­πτικό βάρυνε σημα­ντικά στην ορι­στι­κο­ποί­ηση των απο­φά­σεων, που δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Απαι­τή­θη­καν δύο πολύ­ω­ρες συνε­δριά­σεις του Πολι­τι­κού Συμ­βου­λίου υπό τον κ. Τσίπρα, στη διάρ­κεια των οποίων αξιο­λο­γή­θη­καν όλα τα δεδο­μένα και οι επι­λο­γές που υπήρχαν.

Ουσια­στικά, στη συζή­τηση που έχει ανοίξει περί πιθανής παρα­γρα­φής των αδι­κη­μά­των που περι­λαμ­βά­νο­νται στη δικο­γρα­φία και στα ερω­τή­ματα που έχουν ανα­κύ­ψει όσον αφορά την επάρ­κεια των μαρ­τυ­ρι­κών κατα­θέ­σεων προ­κει­μέ­νου να στοι­χειο­θε­τη­θούν οι καταγ­γε­λίες, επελέγη να μετα­φερ­θεί η ευθύνη αξιο­λό­γη­σης αυτών των στοι­χείων στην Προ­α­να­κρι­τική, που θα απο­φα­σί­σει και σχετικά. Ετσι, ακόμα κι αν η δικο­γρα­φία επι­στρα­φεί στη Δικαιο­σύνη, αυτό δεν θα κατα­γρα­φεί ως κυβερ­νη­τι­κός χει­ρι­σμός.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.