Ανδρέας Ανδρεάδης: «Βλέπουμε την Ελλάδα του 2020-2021 στη δεκάδα των παγκόσμιων προορισμών»

«Η εταιρία «Marketing Greece» έχει ως στόχο να διαμορφώσει μια καινούργια εικόνα της χώρας και να τοποθετήσει σωστότερα και πιο σύγχρονα τα τουριστικά προϊόντα του μέλλοντος με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Βλέπουμε» την Ελλάδα του 2020-2021 στην δεκάδα των παγκόσμιων προορισμών με 24 εκατομμύρια αφίξεις και πενήντα δις έσοδα άμεσα και έμμεσα από τον τουρισμό».
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης με αφορμή την παρουσίαση της εταιρείας «Marketing Greece» που έγινε την Πέμπτη, 6 Ιουνίου στο ξενοδοχείο “Rodos Palace”.
Σε ερώτηση σχετικά με την έκβαση της φετινής τουριστικής περιόδου ο κ. Ανδρεάδης τονίζει πως θα επιτευχθεί ο στόχος των 17 εκατομμυρίων αφίξεων και της αύξησης των εσόδων που έχει τεθεί.
«Η Ρωσία είναι πλέον μια ώριμη αγορά που δίνει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Η Κίνα είναι στην αρχή ακόμη. Έχουμε 100.000 τουρίστες από την αγορά αυτή και ο στόχος είναι να πάμε στο ένα εκατομμύριο το έτος 2020. Και οι παραδοσιακές αγορές ανακάμπτουν», δηλώνει ο κ. Α. Ανδρεάδης.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προτρέπει τους ξενοδόχους να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση και φέτος στην ποιότητα σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που παρέχουν στους τουρίστες.
Η συνέντευξη του κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, αναλυτικά:
• Ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψής σας την περασμένη Πέμπτη στη Ρόδο;
Στα πλαίσια ενός roadshow που ξεκινήσαμε για την εταιρεία «Marketing Greece” ήρθαμε στη Ρόδο για να παρουσιάσουμε την εταιρεία στους φορείς του τουρισμού, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους βουλευτές. Θελήσαμε να δείξουμε τις προοπτικές που έχει η εταιρεία στο να διαμορφώσει μια καινούργια εικόνα της χώρας και να τοποθετήσει σωστότερα και πιο σύγχρονα τα τουριστικά προϊόντα του μέλλοντος με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Βλέπουμε» την Ελλάδα του 2020-2021 στην δεκάδα των παγκόσμιων προορισμών με 24 εκατομμύρια αφίξεις και πενήντα δις έσοδα άμεσα και έμμεσα από τον τουρισμό.
• Είναι ο ρόλος της εταιρείας η προβολή ή και κάτι άλλο;
Ο ρόλος της είναι να κτίσει και να διαμορφώσει τουριστικά προϊόντα αιχμής. Μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά τουρισμό πολυτελείας, ήλιου και θάλασσας, τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας, που η Ρόδος μπορεί να πρωταγωνιστήσει, την τουριστική κατοικία, σε συνδυασμό με το Life Style και μια σειρά άλλων προϊόντων.
Υπάρχουν ακόμη συνέδρια, εκδηλώσεις, τουρισμός υγείας, ιατρικός τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου, χειμερινός τουρισμός, με τον πολιτισμό και τη γαστρονομία μας να υποστηρίζουν σχεδόν όλα αυτά τα προϊόντα – εμπειρίες. Το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας παρουσιάσθηκε πρόσφατα.
• Για τη Ρόδο τι άλλο θα μπορούσε να προτείνει η εταιρεία;
Θα πρέπει να γίνει έρευνα αγοράς και μελέτη. Προέχει η τοπική αυτοδιοίκηση και οι φορείς να βοηθήσουν οικονομικά ώστε να «κτισθούν» αυτές οι μελέτες. Πρέπει μια ομάδα ειδικών να ασχοληθεί με το θέμα και μετά να γίνει η δόμηση των προϊόντων με στόχο να μπουν στις αγορές και να πωληθούν.
• Είναι στη σωστή ρότα η πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Τουρισμού; Σας ικανοποιούν τα βήματα τα οποία έχουν γίνει;
Έχουμε πολύ καλή και στενή συνεργασία με το υπουργείο τουρισμού. Μην ξεχνάμε ότι ο ΣΕΤΕ είναι και θεσμικά κοινωνικός εταίρος. Έχουμε για πρώτη φορά πρωθυπουργό ο οποίος είναι μάνατζερ και βρίσκεται πάνω από τα προβλήματα. Συντονίζει καθημερινά αυτό που ήταν πάντα το ζητούμενο δηλαδή τα θέματα του τουρισμού. Δεν φθάνει η υπουργός Τουρισμού. Σε όλα τα υπουργεία υπάρχουν θέματα.
• Πώς εξελίσσεται η φετινή τουριστική σεζόν και πώς θα κλείσει;
Κοιτάξτε, ο στόχος που έχει τεθεί είναι να ξεπεράσουμε τα 17 εκατομμύρια αφίξεις. Τα στοιχεία του Μαΐου δείχνουν πως είμαστε εντός του στόχου. Βλέπουμε πως και η Ρόδος πάει καλά. Μην ξεχνάτε πως πέρσι είχαμε μικρή μείωση. Είμαστε στα επίπεδα του 2011. Βαδίζει καλά το νησί σας. Στην Κω υπάρχει σημαντική αύξηση στις αφίξεις. Η Κρήτη έχει αύξηση επίσης, όπως και η Θεσσαλονίκη. Για να επιτευχθεί ο στόχος των 17 εκατομμυρίων αφίξεων απαιτείται αύξηση της τάξεως του 10% τελικά. Είμαστε πιστεύω στο στόχο.
• Με τα έσοδα όμως τι γίνεται;
Βλέπουμε πως για τα έσοδα πρέπει να πετύχουμε να ανέβει η κατά κεφαλή δαπάνη κατά 3 με 4%. Το μείγμα είναι καλύτερο φέτος. Οι Ρώσοι έχουν πάνω από 1000 ευρώ δαπάνη κατά κεφαλή. Επανέρχονται οι ¶γγλοι και οι Γερμανοί. Τα τελευταία χρόνια είχαμε μείωση των μέσων εσόδων γιατί άλλαξαν οι αγορές και ήταν μικρότερη η διαμονή των επισκεπτών. Φέτος η αύξηση δεν είναι μόνο σε αφίξεις αλλά και σε έσοδα γιατί οι τουρίστες δαπανούν παραπάνω και μένουν περισσότερο στους προορισμούς που επιλέγουν. Για το λόγο αυτό υπάρχει αισιοδοξία ότι θα πλησιάσουμε τα 11 δις σε άμεσα έσοδα.
• Δεν πηγαίνουν καλά και τόσο όμως οι παραδοσιακές αγορές;
Και οι παραδοσιακές αγορές ανακάμπτουν. Δεν πηγαίνουν όσο καλά πήγαιναν πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια. Θα είναι στα επίπεδα του 2011.
• Πώς πάνε οι αγορές της Ρωσίας, της Κίνας και της Τουρκίας;
Κοιτάξτε, η Ρωσία είναι πλέον μια ώριμη αγορά που δίνει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Η Κίνα είναι στην αρχή. Έχουμε 100.000 τουρίστες από την αγορά αυτή και ο στόχος είναι να πάμε στο ένα εκατομμύριο το έτος 2020. Χρειάζεται πολύ δουλειά να κάνουμε στην αγορά αυτή. Έχουμε δρόμο ακόμη.
• Στις αγορές της Ρωσίας και της Τουρκίας το μόνιμο “αγκάθι” είναι η απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης βίζας.
Βελτιώθηκε η διαδικασία χορήγησης visa Schengen με τη στήριξη και του ΣΕΤΕ, ο οποίος σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, έχει διαθέσει, την περυσινή και τη φετινή χρονιά, περισσότερα από 35 άτομα προσωπικό στα προξενεία μας στη Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Κίεβο, Οδησσό, Μαριούπολη, Νέο Δελχί. Καθημερινά με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών προσπαθούμε να λύνουμε προβλήματα για τη βίζα.
• Τι θα γίνει φέτος με τους Έλληνες τουρίστες;
Είναι η γκρίζα εικόνα. Ο εσωτερικός τουρισμός έπεσε στο μισό. Φέτος βλέπουμε μια τάση σταθεροποίησης. Σχεδιάζουμε με το υπουργείο ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού που έχει κάποιους άξονες. Ο κοινωνικός τουρισμός μπορεί να δώσει σύντομα αποτελέσματα. Μπορεί να πάει καλά και ο συνεδριακός τουρισμός. Βλέπουμε πως μπορούμε να ενισχύσουμε την κίνηση περιοχών που δεν έχουν εξωστρέφεια.
• Παρουσιάστηκε πριν δέκα ημέρες μια έρευνα από το Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού της Γερμανίας. Τα αποτελέσματά της όμως δεν είναι θετικά για την τουριστική αγορά της Γερμανίας. Τι πρέπει να γίνει;
Θα δουλέψει πολύ η «Marketing Greece» στο κομμάτι αλλαγής της εικόνας της χώρας και στη Γερμανία. Έχουμε πέντε γραφεία δημοσίων σχέσεων που αναπτύσσονται στις παραδοσιακές μας αγορές, στη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Θα εργασθούμε πολύ με διαρκή ενημέρωση, με καθημερινές δημοσιεύσεις για να αναστρέψουμε την κακή εικόνα της χώρας στη Γερμανία. Συμφωνώ πως είναι από τις δύσκολες περιπτώσεις.
• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους ξενοδόχους του νησιού μας;
Ποιότητα, ποιότητα, ποιότητα. Για την αυτοδιοίκηση καθαριότητα, καθαριότητα, καθαριότητα.
• Διαπιστώσατε έλλειμμα στον τομέα της καθαριότητας στο νησί;
Δεν μου έκανε άσχημη εντύπωση η Ρόδος. Αγαπώ ιδιαίτερα το νησί σας. Η καθαριότητα είναι ζητούμενο για όλη τη χώρα. Η Ρόδος είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες περιοχές. Η τοπική αυτοδιοίκηση όμως πρέπει να καθαρίσει. Οι ξενοδόχοι επιβάλλεται να έχουν στο μυαλό τους την ποιότητα και τις λογικές τιμές. Τα 17 εκατομμύρια αφίξεις είναι ένα βήμα. Ο στόχος μας είναι τα 24 εκατομμύρια και να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση.
• Οι τιμές στα ξενοδοχεία όμως και φέτος πήραν την κατιούσα. Πώς το σχολιάζετε;
Πρώτα κανείς γεμίζει το μαγαζί του και μετά ανεβάζει τις τιμές του. Δεν μπορεί να ανεβάζουμε τον πήχυ και μετά να είμαστε άδειοι. Αυτά τονίζουμε και στην κυβέρνηση ώστε να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα, να μειώσει τη φορολογία, να δώσει ανάσες.
• Με την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έχουμε εξελίξεις;
Ευελπιστώ ότι θα τα καταφέρουμε από την 1η Ιουλίου.