“Το μέλλον των εργαζομένων και στον Τουρισμό είναι ζοφερό όσο οι πολιτικές ύφεσης και ανεργίας που έχουν επιβληθεί μας έχουν καταστήσει ανυπεράσπιστους. Είναι αλήθεια ότι η ύπαρξη ή όχι μιας συλλογικής σύμβασης δεν παρέχει καμία ασφάλεια όσο δεν καθίσταται υποχρεωτική και επεκτάσιμη προς όλους”.
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ – ΥΤΕ) κ. Παν. Προύτζος.
“Το Συνδικαλιστικό Κίνημα στον κλάδο πρέπει να σταθεί όρθιο από τις διαλυτικές συνέπειες της κρίσης για να στηρίξει τους εργαζόμενους και να χτίσει κοινωνικές γέφυρες στη βάση της αλληλεγγύης και της ελαχιστοποίησης του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας που απειλούνται”, δηλώνει ο κ. Προύτζος.
Σε ερώτηση σχετικά με το επίδομα ανεργίας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΕ – ΥΤΕ τονίζει, πως το θέμα είναι σε εκκρεμότητα.
«Από την αύξηση των τουριστικών μεγεθών, που αναμένεται φέτος, δεν προοιωνίζεται τίποτε το θετικό για την απασχόληση. Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό πλήττονται βάναυσα και απειλούνται από την επερχόμενη απώλεια των επιδομάτων ανεργίας το Φθινόπωρο», δηλώνει ο κ. Προύτζος.
Η συνέντευξη του κ. Παναγιώτου Προύτζου, αναλυτικά:
• Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί στη Ρόδο καθώς πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν
έχουν προσληφθεί στα ξενοδοχεία, που εργάζονταν. Πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα
αυτό;
Μετά από επικοινωνία μας με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων θεωρούμε ότι δεν είναι ακριβές, ότι δεν επαναπροσελήφθησαν χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι. Όμως δεν παύει να υφίσταται το γεγονός ότι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες επιδίδονται σε έναν ηλικιακό ρατσισμό και απολύουν συνεχώς μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους υποκαθιστώντας τις θέσεις τους με ευέλικτες και φθηνές μορφές απασχόλησης. Η προκλητική και ανάλγητη δράση αυτών των εργοδοτών θα καταγγελθεί επώνυμα και θα αντιμετωπιστεί επιθετικά από τα σωματεία μας.
• Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη το θέμα που αφορά την καταβολή του επιδόματος
ανεργίας και αρκετοί εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς χρήματα το χειμώνα. Ποιες
κινήσεις θα γίνουν από την Ομοσπονδία;
Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις σε Κυβέρνηση, αρμόδια υπουργεία και κόμματα, εκκρεμεί ακόμη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και παρά τις διαβεβαιώσεις για διάθεση επίλυσης από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Τουρισμού. Γνωρίζοντας την ανελαστικότητα ανατροπής μνημονιακών διατάξεων που επέβαλε η Τρόικα, είναι φανερό ότι μονόδρομος για την επιβίωση των εργαζομένων κατά την νεκρά περίοδο, είναι η τροποποίηση του Νόμου με ισοδύναμη λύση επιμερισμού των απωλειών επιδότησης ανεργίας σε βάθος χρόνου και όχι ολοκληρωτικά με την συμπλήρωση κάθε φορά του πλαφόν των ημερών επιδότησης.
• Στη Ρόδο επιχειρήθηκε από ξενοδόχους να υπογραφούν επιχειρησιακές συμβάσεις με
τη σύσταση ενώσεων προσώπων που απετράπη χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του
ΕΚΡ. Το πρόβλημα παραμένει. Πώς θα αντιμετωπιστεί;
Η δυναμική παρέμβαση του ΕΚΡ στις άθλιες μεθοδεύσεις των ξενοδόχων για ευτελισμό των αποδοχών των εργαζομένων έχει προκαλέσει μια αντίστροφη δράση των εργοδοτών που ασκούν πιέσεις και απειλές για να μην εφαρμοσθεί η απόφαση ακύρωσης αυτών των ψευδεπίγραφων Επιχειρησιακών Συμβάσεων.
Το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί επιθετικά, δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα ξενοδόχο να υπεξαιρεί αποδοχές με ψευδοσυμβάσεις συγγενών και φίλων του. Θα προχωρήσουμε σε ενημέρωση του Υπουργείου και του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ για την κατάσταση που διαμορφώνεται.
• Θα γίνει καταγγελία της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων ή θα συνεχίσει να ισχύει;
Η ισχύς της ΚΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων ορίζεται έως τις 31/12/2013. Δεν έχουμε κανένα λόγο να την καταγγείλουμε νωρίτερα και να αφήσουμε τους εργαζόμενους ακάλυπτους εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Με την λήξη της, που συμπίπτει την ίδια χρονική περίοδο με τις νέες διαπραγματεύσεις της Εθνικής Συλλογικής, θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε και να ανανεώσουμε την ισχύ της Σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων χτίζοντας ένα καλάθι ασφαλείας και επιβίωσης των εργαζομένων.
• Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί το θέμα με τους αλλοδαπούς μαθητές που και πάλι
είναι περισσότεροι από όσο πρέπει;
Συνεχίζεται και φέτος αυτό το φαινόμενο.
Η μόνη δυνατότητα περιορισμού της ασυδοσίας πολλών εργοδοτών είναι να στελεχωθούν οι μηχανισμοί ελέγχου, για να επιβληθεί η εφαρμογή της Κ.Υ.Α. που ρυθμίζει τα της πρακτικής άσκησης.
• Ποιες είναι οι εντυπώσεις από την επίσκεψή σας στην Κρήτη και τις επαφές με τους
φορείς εκεί; Πότε θα επισκεφθείτε τη Ρόδο για να ενημερωθείτε για τα προβλήματα
που υπάρχουν;
Η Ομοσπονδία μας πραγματοποίησε στο Ηράκλειο Παγκρήτια Συνδιάσκεψη όλων των περιφερειακών μας οργανώσεων στην Κρήτη με σκοπό να εκτιμηθεί η κατάσταση στον κλάδο μας και να συναποφασιστούν κοινές δράσεις υποστήριξης και αντιμετώπισης των προβλημάτων των εργαζομένων.
Η αγορά εργασίας στον Επισιτισμό – Τουρισμό είναι απολύτως απορυθμισμένη, η απώλεια κάθε προστατευτικού πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας κατέστησε τους εργαζόμενους ανυπεράσπιστους απέναντι στις συχνά ασύδοτες διαθέσεις των εργοδοτών. Καταγγέλθηκαν συνεχείς απολύσεις, ανασφάλιστη εργασία και επιδείνωση του φαινομένου των οφειλόμενων αποδοχών (μεγαλοξενοδόχος δηλώνει απροκάλυπτα πλέον, ότι θα καταβάλει μισθοδοσία στα πάνω από 20 ξενοδοχεία του ανά την Ελλάδα, από… Αύγουστο και βλέπουμε!), υποκατάσταση θέσεων εργασίας από κάθε λογής ευέλικτες μορφές απασχόλησης (ψευδομαθητεία, “εξωτερικοί συνεργάτες”, το σκανδαλώδες δωράκι 10.000 θέσεων υποτιθέμενης κατάρτισης στον ΣΕΤΕ κ.α.)
Στην πιο δεινή θέση βρίσκονται οι απασχολούμενοι στην σίτιση όπου μετά την απώλεια της Κλαδικής Σύμβασης Επισιτισμού αποσαθρώθηκαν όχι μόνο οι αποδοχές τους αλλά και οι εργασιακές σχέσεις στον τομέα. Απασχολούνται σαν σύγχρονοι σκλάβοι, 12ωρα χωρίς ρεπό.
Από την αύξηση των τουριστικών μεγεθών που αναμένεται φέτος, δεν προοιωνίζεται τίποτε θετικό για την απασχόληση. Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό πλήττονται βάναυσα και απειλούνται από την επερχόμενη απώλεια των επιδομάτων ανεργίας το Φθινόπωρο.
Η Κυβέρνηση εκτός από ευχολόγια οφείλει να στηρίξει την επιβίωση των εργαζομένων.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα στον κλάδο πρέπει να σταθεί όρθιο από τις διαλυτικές συνέπειες της κρίσης για να στηρίξει τους εργαζόμενους και να χτίσει κοινωνικές γέφυρες στη βάση της αλληλεγγύης και της ελαχιστοποίησης του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας που απειλούνται. Θα επισκεφτούμε ως το τέλος Ιουνίου τη Ρόδο και η ακριβής ημερομηνία θα προσδιοριστεί κατόπιν συνεννόησης με τους εκεί συναδέλφους μας.
• Διαγράφεται ζοφερό το μέλλον των εργαζομένων στον τουρισμό και με ποιο τρόπο είναι εφικτό να έρθουν καλύτερες ημέρες;
Το μέλλον των εργαζομένων και στον Τουρισμό είναι ζοφερό όσο οι πολιτικές ύφεσης και ανεργίας που έχουν επιβληθεί μας έχουν καταστήσει ανυπεράσπιστους. Είναι αλήθεια ότι η ύπαρξη ή όχι μιας συλλογικής σύμβασης δεν παρέχει καμία ασφάλεια όσο δεν καθίσταται υποχρεωτική και επεκτάσιμη προς όλους.
Επιπλέον οι εργοδότες έχουν όλη την δυνατότητα να αρνούνται την διαπραγμάτευση όσο δεν έχουμε δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/pan-proutzosi-ergazomeni-ston-tourismo-plittonte-vanafsa/














