Αυξημένες είναι οι κρατήσεις για διακοπές που κάνουν Τούρκοι πολίτες για την δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου. Οι κρατήσεις για ολιγοήμερες διακοπές γίνονται λόγω της ολοκλήρωσης της περιόδου για το ραμαζάνι, δηλαδή της θρησκευτικής νηστείας των Μωαμεθανών και της έναρξης του εορτασμού για το Μπαϊράμι.
Το Μπαϊράμι θα διαρκέσει 6 ημέρες, από τις οποίες οι 4 αποτελούν νόμιμη αργία σε ολόκληρη την Τουρκία. Ετσι, με εκκίνηση την 7η Αυγούστου (επίσημα το Μπαϊράμι θα ξεκινήσει στις 8 Αυγούστου) οι Μωαμεθανοί θα εορτάσουν τα όσα περιλαμβάνει η δική τους θρησκεία.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, για την περίοδο από τις 07 Αυγούστου έως και τις 12 Αυγούστου οι κρατήσεις Τούρκων για ολιγοήμερες διακοπές στη Ρόδο είναι ιδιαιτέρως αυξημένες. Οι κρατήσεις αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες της πόλεως Ρόδου.
Οι πιο ευκατάστατοι Τούρκοι, θα κάνουν διακοπές στη Σύμη, όπου θα μεταβούν εκεί με τα κότερά τους.
Γενικά οι Τούρκοι ως τουρίστες θεωρούνται από τους πιο «καλούς», καθώς σε κάθε τους έξοδο δαπανούν αρκετά χρήματα για φαγητό και αγορές.
Το επόμενο εορταστικό μπαϊράμι (Κουρμπάν Μπαϊράμ, θρησκευτικό φεστιβάλ που τιμάται από τους Μουσουλμάνους παγκοσμίως ως εορτασμός της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Αλλάχ) θα γίνει στα μέσα του μηνός Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει επίσης 6 ημέρες.
Η Τουρκία ως τουριστική αγορά για τη Δωδεκάνησο και εν γένει για τα νησιά του αρχιπελάγους, έχει αναδειχθεί ως «χρυσή λίρα» αφού κάθε χρόνο τροφοδοτεί την όλη περιοχή με δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που πληρώνουν αδρά για να περάσουν μερικές ημέρες ξεγνοιασιάς. Μάλιστα, φέτος ο αριθμός των Τούρκων τουριστών σε Δωδεκάνησα, Χίο, Σάμο και Μυτιλήνη έχει ξεπεράσει κάθε άλλο προηγούμενο και τούτο οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες: Στην τακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, στις νέες γραμμές για κρουαζιέρες στα λιμάνια των δύο πλευρών του Αιγαίου και στη μεγάλη διαφήμιση που κάνουν τα τουρκικά τουριστικά πρακτορεία της κάθε περιοχής (Σμύρνη, Μαρμαρίς, Κωνσταντινούπολη, Αδάνα κλπ).
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως για τη σαιζόν του 2014 γίνονται έντονες συζητήσεις για επέκταση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων των νησιών μας με την Κωνσταντινούπολη. Η αύξηση των απευθείας πτήσεων στηρίζεται στην υψηλότατη ζήτηση που καταγράφεται ακόμα και για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Σημειώνεται πως σήμερα οι αεροπορικές εταιρείες της Τουρκίας που εκτελούν απευθείας πτήσεις προς νησιά του Αιγαίου είναι η “Atlas Jet” και η “Borat Jet”. Οι δύο αυτές εταιρείες εκτελούν κάθε μήνα περισσότερες από 50 πτήσεις με προορισμό το Αιγαίο πέλαγος.
Γενικά σε ό,τι αφορά το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία, αυτό πέρυσι ανήλθε στους 98.000 τουρίστες, αριθμός που ήταν αυξημένος σε ποσοστό 57% σε σύγκριση με το έτος 2011. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι επισκέπτες της μιας ημέρας (με κρουαζιερόπλοια και ημερήσιες εκδρομές). Φέτος ο αριθμός των Τούρκων τουριστών εμφανίζει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι και εκτιμάται ότι η ανοδική αυτή πορεία θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια.














