Κατασχέθηκαν στη Ρόδο εκατοντάδες είδη – «μαϊμού»

Εκατοντάδες είδη “μαϊμού” – κυρίως παιχνίδια, κολώνιες και τσάντες- γνωστών εταιρειών, βρήκαν και κατάσχεσαν χθες οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, σε επιχείρηση με τη συμμετοχή ειδικών πραγματογνωμόνων από την Αθήνα, σε δύο αποθήκες στην περιοχή Ασγούρου.
Η έρευνα για τη νέα υπόθεση διάθεσης απομιμητικών προϊόντων γνωστών εταιρειών από “χονδρέμπορους” στο νησί της Ρόδου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογες έφοδοι, θα πραγματοποιηθούν σε τουριστικά καταστήματα και αποθήκες στη Μεσαιωνική Πόλη, στη Νότια Ρόδο, στο Φαληράκι και στην Ιαλυσό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των επιθεωρητών έχουν τεθεί επιχειρηματίες που έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα ύποπτες εισαγωγές ρούχων από το εξωτερικό και κυρίως από τρίτες χώρες, όπως την Κίνα και την Ταϊλάνδη.
Στο μεταξύ χθες το πρωί υποβλήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου 6 μηνύσεις από γνωστές εταιρείες σε βάρος των 4 εκπροσώπων γνωστής ετερόρρυθμης εταιρείας της Ρόδου και κατά παντός άλλου υπευθύνου για κακουργηματική διάθεση απομιμητικών προϊόντων στην αγορά της Ρόδου.
Οι μηνυόμενοι έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριµελούς Πληµµελειοδικείου Ρόδου, την 29η Μαρτίου 2013, με απευθείας κλήση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κατηγορούµενοι για παράβαση του Ν. 4072.2012 από κοινού, για παράβαση του Ν.Δ. 136/46 από κοινού, για παράβαση αγορανοµικής διατάξεως από κοινού και για αποδοχή και διάθεση προϊόντος εγκλήµατος από κοινού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εµπλέκονται στη µεγαλύτερη µέχρι σήµερα υπόθεση κατοχής αποµιµητικών προϊόντων γνωστών εταιρειών.
Σε έρευνα που έγινε συγκεκριµένα σε αποθήκη εµβαδού 1.500 τ.µ. περίπου ιδιοκτησίας µιας ετερόρρυθµης εταιρείας, σε πάροδο της οδού Ηλία Βενέζη, στην Ανω Ηλιούπολη, βρέθηκαν 14.978 “µαϊµού” προϊόντα και συγκεκριµένα 5.666 παιχνίδια, 3.133 τσάντες, 2.845 λευκά είδη, 1.791 ρολόγια, 1.160 κορδόνια λαιµού, 309 καλλυντικά, 44 ενδύµατα και 30 πορτοφόλια.
To πρωί της 15ης Μαρτίου 2013 αφίχθησαν στο νησί πραγµατογνώµονες των ως άνω εταιρειών και συγκεκριµένα για την εταιρεία Adidas ο κ. Πρόδροµος Κυριακόπουλος, για την εταιρεία Nike, Converse και Louis Vuitton ο δικηγόρος κ. Γεώργιος Βαρδέλης και για τις εταιρείες Tommy Hilfiger, Columbia, Disney, Warner Bros, Cartoon Networks και DC Comics η κ. Σταυρούλα Αθανασοπούλου.
Μετά τον έλεγχο των πραγµατογνωµόνων βεβαιώθηκε ότι τα προϊόντα στην αποθήκη ήταν αποµιµήσεις των γνήσιων και έφεραν σήµατα ως γνήσια.
Ειδικότερα τα σήµατα που είχαν τεθεί στα προϊόντα αυτά δεν ήταν γνήσια σήµατα των ανωτέρω εταιρειών, αλλά αποµιµήσεις αυτών, είχαν δε τεθεί σε προϊόντα που δεν προέρχονταν από τις εταιρείες αυτές, αλλά από άλλους άγνωστους κατασκευαστές και οι κατηγορούµενοι τα διέθεταν στην αποθήκη τους χωρίς προηγουµένως να έχουν εφοδιαστεί µε άδεια των εταιρειών ιδιοκτητών των σηµάτων.
Στην ως άνω πράξη τους φέρονται να προέβησαν γνωρίζοντας ότι τα ως άνω εµπορεύµατα δεν έφεραν γνήσια σήµατα, αλλά αποµιµήσεις αυτών, καθώς και ότι δεν προέρχονταν από τις προαναφερόµενες εταιρείες, το όφελος δε που επιδιώχθηκε και ζηµία που απειλήθηκε από τις πράξεις των κατηγορουµένων ήταν ιδιαίτερα µεγάλη (άνω των 30.000 ευρώ).
Οι μηνύσεις υποβλήθηκαν χθες από την εταιρεία Adidas, την εταιρεία Disney Enterpises, την εταιρεία DC Comics, την εταιρεία Warner Bros Entertainment Inc, την εταιρεία Viacom και την εταιρεία Τhe Cartoon Network.
Στις μηνύσεις τους αναφέρονται και τα εξής:
“Στις 14 Μαρτίου 2013 ενημερωθήκαμε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, ότι στα πλαίσια ελέγχου που διενεργήθηκε από την εν λόγω υπηρεσία σε αποθήκη επί της οδού Ηλία Βενέζη στη Ρόδο, ιδιοκτησίας της εταιρείας (…), εντοπίστηκαν ύποπτα προϊόντα, συσκευασμένα και έτοιμα προς πώληση, τα οποία έφεραν τον ανωτέρω χαρακτήρα/έργο και τα σήματα της εταιρείας μας. Εντός της εν λόγω αποθήκης βρέθηκαν και συνελήφθησαν από τα όργανα της ανωτέρω υπηρεσίας, οι τρεις εκ των εγκαλούμενων, ήτοι οι (…),(…) και (…). Ακολούθως, η εξουσιοδοτημένη στην διάκριση των απομιμητικών από τα γνήσια προϊόντα της εταιρείας μας, πραγματογνώμονας κα. Σταυρούλα Αθανασοπούλου, επισκέφθηκε την εν λόγω αποθήκη στις 15 Μαρτίου 2013 και, κατόπιν εξέτασης, διαπίστωσε ότι επρόκειτο για απομιμητικά/πλαστά προϊόντα, τα οποία έφεραν χωρίς την άδεια μας τον ανωτέρω χαρακτήρα/έργο και τα σήματα εταιρείας μας. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη με ημερομηνία 15ης Μαρτίου 2013 Έκθεση “Ερευνας Αποθήκης και Κατάσχεσης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, στην αποθήκη της εταιρείας (…) βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μαζί με απομιμητικά προϊόντα που έφεραν τους παγκοσμίου φήμης χαρακτήρες και σήματα Tweety (Τουίτι), Bugs Bunny (Μπαγκς Μπάνι), Daffy Duck (Ντάφι Ντακ), Tasmanian Devil (Ταζμάνιαν Ντέβιλ), Wile Ε. Coyote (Γουίλι το Κογιότ), Batman (Μπάτμαν), Superman (Σούπερμαν), Disney Princess [πριγκίπισσες της Ντίσνευ] (ήτοι, Σταχτοπούτα, Πεντάμορφη, Χιονάτη, ¶ριελ και Ωραία Κοιμωμένη), Toy Story (ήτοι, Μπαζ Λάιτγιαρ και Τζέσυ), Cars [αυτοκίνητα] (Κεραυνός ΜακΚουίν, Ματέρ, Ντινόκο ΜακΚουίν και Σάλυ), Hannah Montana (Χάνα Μοντάνα), Mickey Mouse (Μίκυ Μάους), Minnie (Μίνι), Donald Duck (Ντόναλντ Ντακ), Winnie The Pooh (Γουίνυ το Αρκουδάκι), Tigger (Τίγρης), Piglet (Γουρουνάκι), Eeyore (Γκαρής ο γαϊδαράκος), Roo (Ρω το καγκουρό) Tinker Bell (Τίνκερ Μπελ) Ντόρα η Εξερευνήτρια, Μπομπ ο Σφουγγαράκης, Looney Tunes (Λόυνι Τιουνς), Louis Vuitton (Λουί Βιτόν), adidas (αντίντας), Tommy Hilfiger (Τόμι Χίλφιγκερ), Columbia (Κολούμπια), Nike (Νάικ), Converse All Star (Κόνβερς Ολ Σταρ), Lancome (Λανκόμ) και Angry Birds (¶νγκρι Μπερντς)”.

Tις εταιρείες εκπροσωπεί στη Ρόδο ο δικηγόρος κ. Στέργος Λεβέντης.