Ειδήσεις

Πώς βλέπει το πρόβλημα της έλλειψης νερού ο δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκος

Την διαβεβαίωση αλλά και την αισιοδοξία ότι όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όλη αυτή την περίοδο με την υδροδότηση του νησιού, θα ξεπεραστούν και θα αντιμετωπιστούν από κοινού με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρο Μανωλάκη, εξέφρασε χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αργά το μεσημέρι, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος –στον απόηχο της συνεδρίασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουλίου στην Αθήνα.
«Θεωρώ ότι ήταν πολύ σημαντική η χθεσινή συνεδρίαση του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε σχετικά με την υδροδότηση και του βόρειου τριγώνου των τουριστικών περιοχών αλλά και γενικότερα του νησιού με την επαναλειτουργία του Φράγματος του Γαδουρά. Και λέω ‘επαναλειτουργία’ γιατί ως γνωστόν, από τον Απρίλιο του 2016 έως και το Νοέμβριο είχαμε τη δοκιμαστική λειτουργία από τον εργολάβο που είχε αναλάβει την αποπεράτωση του Φράγματος και μετά, στην φάση πλέον του διαγωνισμού, έχουμε τις επιπλοκές οι οποίες συνδυασμένες με την μεγάλη ανομβρία, με το πρόβλημα της έλλειψης νερού που αντιμετωπίζει γενικά το νησί, φτάσαμε να έχουμε ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα των τελευταίων ετών με την αδυναμία –πλέον- της ύδρευσης του συνόλου του νησιού.
Η διαδικασία στο Ελεγκτικό Συνέδριο είναι πολύ αυστηρή. Και το λέω αυτό για να φανταστείτε ότι είχε 12 υποθέσεις στο θερινό τμήμα, όλες μεταξύ Περιφερειών και Δήμων που έχουν να κάνουν με αυτού του είδους τους διαγωνισμούς. Αυτήν την εντύπωση αποκόμισα προσωπικά από την εκδίκαση της προσφυγής την οποία κατέθεσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και είχα την υποχρέωση να παραστώ. Ζήτησα από τον περιφερειάρχη να πάμε μαζί, να παλέψουμε για ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να «περπατήσει» ο διαγωνισμός του Φράγματος ώστε να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Η δική μου παρουσία είχε και έναν άλλον σκοπό: να παρέμβει ο Δήμος διαδικαστικά, προσθέτως, υπέρ της ευδοκίμισης της αίτησης ανάκλησης που υπέβαλε η ΠΝΑ και επειδή η διαδικασία δεν προβλεπόταν, η παρουσία του περιφερειάρχη και του δημάρχου για την ανάδειξη του προβλήματος, πιστεύω ότι λειτούργησε «καταλυτικά». Αυτό αναδείχθηκε. Δεν είναι κάποιες πλημμέλειες σε έναν διαγωνισμό. Το δικαστήριο αυτό θα κρίνει εάν οι πλημμέλειες είναι ουσιώδεις ή επουσιώδεις. Μέσα από αυτή την διαδικασία θα εκτιμηθούν και τα πράγματα, όπως έχουν σήμερα. Δηλαδή, ότι βρισκόμαστε εν μέσω της τουριστικής περιόδου, ότι η Ρόδος έχει το 1/7 του τουρισμού της Ελλάδας –όσον αφορά τον πληθυσμό- και η Ρόδος μπορεί να φιλοξενεί περισσότερους από 200.000 επισκέπτες και οποιαδήποτε «ζημιά» γίνει σε επίπεδο τουρισμού, δεν θα αφορά μόνον την Ρόδο, αλλά οριζόντια, την εικόνα της Ελλάδας προς το εξωτερικό. Και οι ανταγωνιστές μας, είναι πάρα πολλοί. Ξέρετε ότι περιμένουν την ευκαιρία για να στρέψουν τα ‘πυρά’ τους κατά της χώρας μας, όσον αφορά την τουριστική κίνηση. Πιστεύω ότι αυτά έγιναν κατανοητά. Ένα ακόμη που διέγνωσα, έχει σημασία, που ο Πρόεδρος που εκδικάζει την υπόθεση να είναι ενημερωμένος επί της υπόθεσης για να αντιλαμβάνεται για ποιο θέμα έχεις κάνει την προσφυγή. Εκτίμησα πως ήταν πολύ ενημερωμένη η Πρόεδρος, «διαβασμένη» θα έλεγα και πιστεύω το ίδιο και τα υπόλοιπα μέλη. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Το κρίσιμο σημείο είναι πόσο γρήγορα θα βγει η απόφαση αυτή γιατί ξέρετε ότι ακολουθούν και άλλες διαδικασίες, όπως: η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΠΝΑ – Δήμου Ρόδου – ΔΕΥΑΡ. Αυτή την στιγμή, ο κύριος του έργου, ο διαχειριστής είναι η Περιφέρεια. Για να έρθει στην ΔΕΥΑΡ που είναι ο αποδέκτης, έχει μια άλλη διαδικασία. Υπήρξε και σε αυτό το σημείο μία σύγκλιση. Και χωρίς να λέμε πολλά λόγια, βγαίνοντας η θετική απόφαση, το ταχύτερο δυνατόν, είναι υποχρεωμένοι ο δήμαρχος μαζί με τον περιφερειάρχη, να δώσουν την λύση για να έχει νερό ο πολίτης. Αυτό περιμένουν οι πολίτες», τόνισε ο δήμαρχος.
Μιλώντας για την δυσαρέσκεια που εκφράζεται από τους πολίτες, τις αντιδράσεις και ειδικά μέσα από τα Social Media, ο δήμαρχος –ζητώντας συγγνώμη- δήλωσε τα εξής: «Επειδή βλέπω πολλά σχόλια, παράπονα και αντιδράσεις των συμπολιτών μας, το κατανοώ. Είναι αυτονόητα. Γι αυτό ζήτησα και την κατανόηση και αν υπήρχαν ακραίες συμπεριφορές ακόμη και υπαλλήλων της ΔΕΥΑΡ, θα ζητήσω συγγνώμη για όλους όσοι για κάποιο λόγο είτε δεν ενημέρωσαν σωστά είτε δεν αντέδρασαν, όπως έπρεπε στα ερωτήματα των συμπολιτών μας. Εκείνο που έχω να επισημάνω είναι πως όλα τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ, όλο αυτό το διάστημα και καθημερινά σε 24ωρη βάση, βρίσκονται σε διάφορα σημεία του νησιού, προσπαθώντας να επαναλειτουργήσουν οι γεωτρήσεις που είναι αδρανείς εδώ και δύο – τρία χρόνια. Και έμμεσα απαντώ ότι καμία γεώτρηση δεν είχε κλείσει. Δεν περιμέναμε την τελευταία στιγμή για να τα κάνουμε αυτά. Απαντώ και πάλι: από το 2015 κι έπειτα, έχουμε προσανατολιστεί στην λειτουργία του Φράγματος. Με την δοκιμαστική λειτουργία του, η ΔΕΥΑΡ έκανε έξοδα ύψους 1,5εκ. ευρώ για τα συνοδά έργα, ώστε να συνδεθεί ο αγωγός που έρχεται στην Ρόδο με κάποιες άλλες περιοχές (Κολύμπια, Τσαϊρι, Στεγνά), κάναμε μελέτη και την στείλαμε για χρηματοδότηση ώστε να περάσει από το Χαράκι προς την Κάλαθο για να καλύψουμε τις ανάγκες της Λίνδου και της Νότιας Ρόδου κ.λπ.
Περιμέναμε ότι φέτος θα ήταν έτοιμα όλα. Γι αυτό όταν είδα ότι δεν προχωρούσε η υπόθεση, συγκάλεσα μια σύσκεψη στις 15 Μαίου για να εξετάσουμε πού βρισκόμαστε, ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε και ποια έργα πρέπει να γίνουν άμεσα. Το λέω αυτό γιατί οι γεωτρήσεις που ήταν ανενεργές απέδιδαν πολύ λίγο νερό και ήταν ασύμφορες. Τώρα, όμως, τις ενεργοποιούμε όλες». Ο κ. Χατζηδιάκος, είπε ακόμη πως επειδή κανείς δεν ξέρει πόσο ακόμη θα κρατήσει αυτή η κατάσταση και με την υπερκατανάλωση ίσως δεν μπορέσουν να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες, οι προσπάθειες συνεχίζονται σε όλο το νησί.
Υπογράμμισε ωστόσο, ότι δεν θέλει να μπει στην διαδικασία του ποιος έχει τις ευθύνες –στηλιτεύοντας διάφορες δηλώσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας:
«Δεν εφησυχάζουμε. Θα λύσουμε το πρόβλημα. Δεν μπαίνω στην διαδικασία του ποιος έχει την ευθύνη. Βλέπω δηλώσεις από κάποιους που τις κάνουν εκ του ασφαλούς. Ο πολίτης, βέβαια, έχει το δίκιο του αλλά πρέπει και να υπάρχει ενημέρωση. Όταν θα έρθει η ώρα, θα συζητήσουμε ποιος έχει τις ευθύνες και ποιος φταίει. Σημασία έχει ότι χτες, η παρουσία του περιφερειάρχη μαζί με τον δήμαρχο λειτούργησε καταλυτικά, οι ενέργειες από την ΔΕΥΑΡ προχωρούν και θα συνεχίσουμε. Να μην ακούω σχόλια και κριτικές από ανθρώπους που δεν ξέρουν ούτε που βρίσκεται το Φράγμα (!)».
Σε ερώτηση τέλος, εάν υπάρχει PLAN-B μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (είτε είναι θετική είτε αρνητική), ο δήμαρχος δήλωσε: «Δεν θα μπω σε υποθέσεις. Ό,τι και αν συμβεί οι ανάγκες θα καλυφθούν. Το δικαστήριο έχει περιθώριο όλο τον Ιούλιο για να αποφανθεί. Επειδή όμως πρόκειται για προστασία του δημόσιου συμφέροντος, ευελπιστώ να είναι θετική. Από εκεί και πέρα, θα το χειριστούν ο περιφερειάρχης, μαζί με τον δήμαρχο και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ για να ξεπεράσουμε τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες μέσα στις προθεσμίες που απαιτούνται».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου