Εκμεταλλευόμενη την πλήρη αδυναμία και ανυποληψία της Ελλάδας διεθνώς αυτή την εποχή, η Τουρκία βάζει σε εφαρμογή το «σχέδιο τεμαχισμού της Ελλάδας στο Αιγαίο βήμα-βήμα» με το πρόσχημα θαλάσσιων ερευνών για υδρογονάνθρακες.
Πρώτος στόχος το Καστελόριζο. Δεύτερος στόχος η περιοχή μεταξύ Κω-Ρόδου. Τρίτος στόχος ο δίαυλος Σάμου-Τουρκίας. Τέταρτος στόχος το σημείο όπου συναντώνται η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) Ελλάδας και Κύπρου. Πέμπτος στόχος η περιοχή του Ιονίου βόρεια της Κέρκυρας – αυτός σε συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση.
Το σχέδιο έχει εκπονηθεί από το 2006 από το τουρκικό υπουργείο ¶μυνας, παρέμενε σε αδράνεια όσο η Τουρκία έπαιζε το «ευρωπαϊκό χαρτί» της στη Ε.Ε. και τώρα μπαίνει σε εφαρμογή με τρεις βασικούς στόχους:
1. Επικύρωση της τουρκικής ηγεμονίας στην περιοχή και με τις τουρκικές κανονιοφόρους στο Αιγαίο.
2. Μοιρασιά πετρελαίων και φυσικού αερίου όπου υπάρχει σε ελληνική και κυπριακή θάλασσα και υφαλοκρηπίδα με την ένδειξη «μοιρασιά του ορυκτού πλούτου χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει».
3. Να συρθεί η αδύναμη σήμερα Ελλάδα σε μία συνολική ad hoc συμφωνία για μοιρασιά του Αιγαίου.
Τις επόμενες ημέρες, το μισθωμένο από την Τουρκία γαλλικό πλοίο ερευνών Ile de Brehat, με τη συνοδεία οκτώ πολεμικών πλοίων, αρχίζει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου, δηλαδή σε καθαρά ελληνική περιοχή, όπου θα ποντίζει από 20 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου ειδικά καλώδια για σεισμικές έρευνες.
Η Τουρκία έχει εκδώσει ήδη και την ανάλογη διεθνή αγγελία (naftex) με νούμερο 614/11.
Το ελληνικό αρχηγείο Ναυτικού με δύο αντιτορπιλικά θα παρακολουθεί όλο το 24ωρο τις κινήσεις του τουρκικού στόλου κοντά στο Καστελόριζο, αναμένοντας εντολές για όποια επέμβαση χρειαστεί να γίνει.
«Αξίζει το ρίσκο ενός
πολέμου για τα
κοιτάσματα της Κύπρου»
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah αναφέρεται στην προετοιμασία των τουρκικών αρχών σχετικά με το ενδεχόμενο της εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και στην αξιολόγηση του ρίσκου του πολέμου σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η απάντηση της ¶γκυρας σε ερώτημα της Ουάσιγκτον πριν από μια εβδομάδα για το αν η Τουρκία προτίθεται να επέμβει στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν αρνητική.
Η Sabah αναφέρει ότι σε συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην ¶γκυρα υπό το συντονισμό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών διαπιστώθηκε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στις περιοχές, όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία, ξεπερνούν τα 15 τρισ. κυβικά μέτρα, πράγμα που χρηματικά μεταφράζεται στο ποσό των 7 τρισ. δολαρίων.
Το θέμα θα συζητηθεί, γράφει η εφημερίδα, στην τακτική συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας τον προσεχή Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τη Sabah, η έλλειψη επαρκών μελετών στο θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν κάτι που διατυπώθηκε ως αυτοκριτική στην κορυφή του κράτους και ότι η πρώτη εκτίμηση της κατάστασης έγινε εκ μέρους του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, το οποίο κάλεσε το 2010 ακαδημαϊκούς στο επιτελείο, για να απευθύνει το ερώτημα αν τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο αξίζουν να ληφθεί υπόψη το ρίσκο πολέμου.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η απάντηση των ακαδημαϊκών ήταν θετική, με αποτέλεσμα το επιτελείο να αρχίζει να συντάσσει λεπτομερείς εκθέσεις.
Ενδιαφέρον των ΗΠΑ
«Οι ΗΠΑ ρώτησαν στη Διεύθυνση Θαλάσσιων Ζητημάτων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αν η Τουρκία προτίθεται να επέμβει, αλλά δεν αρκέστηκαν από την αρνητική απάντηση που έλαβαν και απηύθυναν το ίδιο ερώτημα και σε άλλες διευθύνσεις του τουρκικού κράτους».
Σύμφωνα με τη Sabah, στα σχετικά επίσημα σημειώματα της ¶γκυρας σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο αναφέρονται τα εξής:
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται σε άμεση επαφή με την Ελλάδα. Ακολουθεί μία πολιτική που θα φυλακίσει στον κόλπο της Αττάλειας την Τουρκία η οποία διαθέτει τις μεγαλύτερες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Οδεύουμε προς
ένα σημείο καμπής»
Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται επίσης ότι έτσι όπως έχει υπολογιστεί από την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή πλευρά, η ΑΟΖ που αντιστοιχεί στην Τουρκία έχει έκταση μόνο 41.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ οι εκτάσεις 71.000 και 33.000 τετραγωνικών που υπολείπονται από τη συνολική έκταση των 145.000 τετραγωνικών μοιράστηκαν μεταξύ της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης.
Εάν η Τουρκία δεν ελέγχει την υφαλοκρηπίδα αυτή έκτασης 145.000 τετραγωνικών, αυτό σημαίνει ότι δεν ελέγχει το ένα τρίτο των θαλασσών της και του πλούτου που υπάρχει σε αυτές.
Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται ότι σε περίπτωση που δεν εμποδιστούν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 της δήθεν ΑΟΖ της ελληνοκυπριακής πλευράς που έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου, τότε πολύ σύντομα, προς τα τέλη του 2011, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα έχει αποκτήσει τη δυνατότητα να καταβάλλει διεθνή προσπάθεια με σκοπό να αποκτήσει το δικαίωμα γεώτρησης και στα υπόλοιπα οικόπεδα. Συνεπώς η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οδεύουμε ολοταχώς προς ένα σημείο καμπής όπου θα δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα της Τουρκίας».
Απάντηση στις απειλές
Έχουμε ισχυρές Ένοπλες
Δυνάμεις, διαβεβαίωσε
τον Πρόεδρο
ο υπουργός Αμυνας
«Έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιαδήποτε εξέλιξη και για την εθνική ασφάλεια της χώρας και γενικότερα για τις εξελίξεις στην περιοχή μας», διαβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι υπερήφανος για τις Ένοπλες Δυνάμεις που έχει και πως «οι θυσίες του και οι πόροι δεν πάνε χαμένοι».
O κ. Μπεγλίτης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες τουρκικές απειλές με αφορμή τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν κάνουμε έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
«Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή και να λυθούν τα προβλήματα με τον πιο ειρηνικό τρόπο» συνέχισε, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει καλές σχέσεις με την Τουρκία, στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Τουρκία έχει παρουσία στην περιοχή όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για φυσικό αέριο, εκτελώντας ασκήσεις στα διεθνή ύδατα μέχρι στιγμής.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/temachizoun-tin-ellada-i-tourki/













