ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερντογάν μαινόμενος: “Ένωση Σταυροφόρων και φασιστών η Ε.Ε.” – Καυγάς με Σόιμπλε

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ερντογαν

Ούτε μέρα δεν περ­νά­ει που να μην επι­τί­θε­ται με βα­ρύ­τα­τους χα­ρα­κτη­ρι­σμούς στην Ευ­ρώ­πη ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας. Την ίδια στιγ­μή, η τουρ­κι­κή κυ­βέρ­νη­ση συ­ντη­ρεί την απει­λή για κα­τάρ­ρευ­ση της συμ­φω­νί­ας για το προ­σφυ­γι­κό, με τον αντι­πρό­ε­δρό της να ζητά την επα­να­δια­πραγ­μά­τευ­ση της συμ­φω­νί­ας του πε­ρα­σμέ­νου Μαρ­τί­ου.

Η Ευ­ρώ­πη μπήκε ξανά στο στό­χα­στρο του Ερ­ντο­γάν κατά τη διάρ­κεια νέας προ­ε­κλο­γι­κής του ομι­λί­ας, στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, την Κυ­ρια­κή (26.03.2017). Ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος… εκνευ­ρί­στη­κε γιατί στο πλαί­σιο της επε­τεια­κής Συ­νό­δου Κο­ρυ­φής της Ε.Ε. στη Ρώμη, με αφορ­μή τη συ­μπλή­ρω­ση των 60 ετών από την ίδρυ­σή της, οι 27 ηγέ­τες των κρα­τών μελών επι­σκέ­φτη­καν τον Πάπα Φρα­γκί­σκο στο Βα­τι­κα­νό. Και αυτό, κατά τον Ερ­ντο­γάν, τους κάνει “Σταυ­ρο­φό­ρους”.

«Τι δου­λειά έχετε να μα­ζευ­τεί­τε γύρω από τον Πάπα; Από πότε το Βα­τι­κα­νό είναι μέρος της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης; Η Ένωση των Σταυ­ρο­φό­ρων έδει­ξε το πραγ­μα­τι­κό της πρό­σω­πο! Δεν κά­νε­τε μέλος της Ε.Ε. την Τουρ­κία γιατί είναι ισλα­μι­κό κρά­τος» “βρυ­χή­θη­κε” ο Ερ­ντο­γάν. Και συ­νέ­χι­σε λέ­γο­ντας πως η Τουρ­κία δεν εξαρ­τά­ται πια από άλ­λους. «Δεν εξαρ­τό­μα­στε από κα­νέ­ναν! Οι απει­λές τους δεν μας επη­ρε­ά­ζουν. Ο δρό­μος μας είναι το μο­νο­πά­τι των προ­γό­νων μας».

Αλλά φυ­σι­κά δεν στα­μά­τη­σε εκεί. Με τη Γερ­μα­νία, την Ελ­βε­τία, το Βέλ­γιο και την Ολ­λαν­δία να μπαί­νουν στο στό­χα­στρό του, ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος μί­λη­σε ξανά για φα­σί­στες. «Απο­κα­λεί­τε τον πρό­ε­δρο της Τουρ­κι­κής Δη­μο­κρα­τί­ας δι­κτά­το­ρα. Όταν τους απο­κα­λού­με φα­σί­στες, ενο­χλού­νται. Όταν τους απο­κα­λού­με να­ζι­στές, ενο­χλού­νται. Είστε φα­σί­στες, είστε. Ενο­χλη­θεί­τε όσο θέ­λε­τε με τις να­ζι­στι­κές πρα­κτι­κές. Εάν ζω­γρα­φί­ζε­τε σβά­στι­κες στους τοί­χους των τε­με­νών μας και δεν επιρ­ρί­πτε­τε την ευ­θύ­νη σε κα­νέ­ναν, δεν μπο­ρεί­τε να απαλ­λα­γεί­τε από αυτό το στίγ­μα» είπε.

Η απά­ντη­ση του Σόι­μπλε

Και ενώ ο Ερ­ντο­γάν δεν στα­μα­τά τις επι­θέ­σεις στην Ευ­ρώ­πη, ο Βόλφ­γκανγκ Σόι­μπλε απο­φά­σι­σε να… εμπλα­κεί και να επι­τε­θεί κι εκεί­νος με τη σειρά του στον Τούρ­κο πρό­ε­δρο. Σύμ­φω­να με τον Γερ­μα­νό υπουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών το να κα­τη­γο­ρεί ο Ερ­ντο­γάν την κα­γκε­λά­ριο της Γερ­μα­νί­ας Άν­γκε­λα Μέρ­κελ ότι χρη­σι­μο­ποιεί «να­ζι­στι­κές με­θό­δους» σε βάρος των Τούρ­κων πο­λι­τών στη Γερ­μα­νία, πη­γαί­νει πολλά χρό­νια πίσω την εν­σω­μά­τω­σή τους.

«Η ρη­το­ρι­κή του Ερ­ντο­γάν με έχει αφή­σει άναυ­δο» επι­σή­μα­νε ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός σε συ­νέ­ντευ­ξη που πα­ρα­χώ­ρη­σε στην γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα Welt am Sonntag. «Σύ­ντο­μα, πει­σμα­τι­κά θα κα­τα­στρέ­ψει (τη δια­δι­κα­σία) της εν­σω­μά­τω­σης που έχει ανα­πτυ­χθεί εδώ και χρό­νια στη Γερ­μα­νία. Το να επι­διορ­θώ­σου­με τη ζημιά θα μας πάρει χρό­νια» τό­νι­σε ο Σόι­μπλε.

newsit.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.