Στις προσπάθειες που γίνονται για την εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου Ρόδου αναφέρθηκε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς στην ομιλία του προχθές το βράδυ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε για να παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
«Η κρίση που μαστίζει τη χώρα επηρεάζει τις δράσεις και τις συμπεριφορές όλων μας. Όμως θα πρέπει να ξεπεραστεί από όλους τους φορείς. Θέλω να πιστεύω πως δεν είμαστε το πρόβλημα αλλά μέρος της λύσης του. Παραλάβαμε οφειλές από δάνεια που φθάνουν τα 65 με 70 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να αντεπεξέλθουμε στην οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε, να μειώσουμε τις δαπάνες και να αυξήσουμε τα έσοδά μας χωρίς να επιβάλουμε εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε και όχι να ξεπουλήσουμε την ακίνητη περιουσία μας», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς, προσθέτοντας, πως είναι ανάγκη, να βρεθούν και να υλοποιηθούν δράσεις που δεν κοστίζουν.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη και εμείς πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας και να καταφέρουμε να εμπνεύσουμε αισιοδοξία. Η Ρόδος μπορεί να αντεπεξέλθει, αν βοηθηθεί λίγο. Πρέπει να πούμε πως τα τακτικά μας έσοδα δεν είναι μεγάλα. Από αυτά το 80% πάει για τις μισθοδοσίες του προσωπικού μας», επεσήμανε ο δήμαρχος Ρόδου.
Ο κ. Κουσουρνάς αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την υλοποίηση έργων, με πόρους του ΕΣΠΑ. Στον τομέα αυτό ο Δήμος Ρόδου τα πάει πολύ καλά, γιατί έχει καταθέσει ήδη αρκετές προτάσεις.
«Έχουμε καταφέρει να πάρουμε 15.000.000 ευρώ για έργα. Προσπαθούμε να καθιερώσουμε το ποδήλατο στο ιστορικό κέντρο, να αποκτήσουμε μικρά ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα για τη Μεσαιωνική Πόλη και άλλα. Γίνονται αρκετά βήματα. Όμως η περίοδος που διανύουμε, είναι δύσκολη και ο κόσμος έχει προβλήματα», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς, που ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του δήμου Ρόδου για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν για τη σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδίου.
«Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που πρόκειται να καταρτίσουμε θα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τοπικής και οργανωτικής ανάπτυξης. Θα περιλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες, που ως στόχο θα έχουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Όραμα της δημοτικής αρχής είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του νησιού, μέσω της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας. Σκοπός, μέσα στις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες, είναι η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής και υπηρεσιών σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες, με ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας», τόνισε στην ομιλία του ο γραμματέας του Δήμου Ρόδου κ. Π. Τσίπρας.
Οι προσπάθειες, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, θα είναι επιτυχημένες και κυρίως αποτελεσματικές, μόνο με συνειδητά οργανωμένη συνεργασία, μεταξύ των Δημοτικών Υπηρεσιών, του Ιδιωτικού Τομέα και της Κοινωνίας των Πολιτών (κοινωνικοί φορείς, κοινωνικές δυνάμεις).
Για την επόμενη τετραετία οι άξονες, στους οποίους θα εργαστεί ο δήμος Ρόδου μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι οι ακόλουθοι:
1ος ¶ξονας: Προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σε αυτό τον άξονα εντάσσουμε δράσεις και έργα που προσβλέπουν στην προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του νησιού μας.
2ος ¶ξονας: Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και των υπηρεσιών παιδείας – πολιτισμού και αθλητισμού. Βασικός σκοπός μας η βελτίωση παροχής υπηρεσιών στους τομείς πρόνοιας και αλληλεγγύης, πολιτισμού, παιδείας και νεολαίας, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
3ος ¶ξονας: Οικονομική Ανάπτυξη – Τουρισμός/Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης. Γενικός στόχος του άξονα αυτού είναι η προώθηση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας και η ενίσχυση της απασχόλησης.
4ος ¶ξονας: Βελτίωση της Διοικητικής /Παραγωγικής ικανότητας του Δήμου.
Η τοπική αυτοδιοίκηση όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας πρέπει να μεριμνήσει για τις υποδομές.
Επίσης η προβολή της Ρόδου, όπως τόνισε ο γραμματέας του Δήμου Ρόδου, πρέπει να οργανωθεί με βάση τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας
«Είναι αναγκαία, επίσης, η στοχοθέτηση της αγοράς τουριστικών προϊόντων για την προώθηση του δευτερογενή τομέα, που τώρα βρίσκεται σε στασιμότητα. Η δημιουργία προϊόντων, βασισμένων στην τοπική ιδιαιτερότητα με χαρακτηριστικά γνωρίσματα και υψηλή ποιότητα, σίγουρα θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή. Η συνεχής κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού για αναβάθμιση των δεξιοτήτων και της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά, προκειμένου να επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως για να επιτευχθούν οι στόχοι απαιτείται ο καλύτερος συντονισμός όλων των φορέων.
«Οι στρατηγικές συμμαχίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι σήμερα απαραίτητες και αναγκαίες για την πρόοδο ενός τόπου. Η ιδιωτική πρωτοβουλία με την στήριξη τοπικών δημόσιων φορέων θα φέρει θαυμαστά κι πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό οι πρωτοβουλίες μας ως προς τις υπηρεσίες του Δήμου, στο επόμενο διάστημα, θα κινηθούν σε τρία επίπεδα: 1. Βελτίωση της οργανωτικής δομής και των διαδικασιών λειτουργίας του. 2. Βελτίωση των υποδομών και ανάπτυξη του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού και 3. Βελτίωση των οικονομικών του Δήμου με ταυτόχρονη ανάπτυξη των μηχανισμών παρακολούθησης της οικονομικής λειτουργίας και των Νομικών προσώπων του», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Στη συνεδρίαση κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις αλλά δεν έλειψαν και τα δυσμενή σχόλια, από ορισμένα μέλη της επιτροπής.













