Οι Ελληνες γίνονται δραματικά φτωχότεροι

Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή, το αρχικό συμπέρασμα που θέλει τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτές να είναι πρωτοφανή, προφανώς ενισχύεται! Πολύ απλά, γιατί δεν υπάρχει ουσιαστικά ούτε ένας Έλληνας που δεν θίγεται, με εξαίρεση αυτούς που ήδη βρίσκονται στα όρια της ανέχειας.
Συνοψίζουμε στα εξής:
1) Η νέα κλίμακα φόρου προβλέπει φόρο από τα 5.000 ευρώ, εκτός από νέους ηλικίας έως και τριάντα (30) ετών ή συνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε (65) ετών, καθώς και τα άτομα με εδικές ανάγκες, που διατηρούν ειδικό αφορολόγητο ποσό στα εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ. Με δεδομένο ότι το προηγούμενο αφορολόγητο, βάσει του οποίου είχαν υποβληθεί οι τελευταίες φορολογικές δηλώσεις, ήταν τα 12.000 ευρώ, προκύπτει ένα επιπλέον φορολογητέο εισόδημα της τάξης των 7.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε πολίτη, το οποίο φορολογούμενο με συντελεστή 10% επιβαρύνει κάθε φορολογούμενο με φόρο 700 ευρώ.
2) Αν έχει παιδιά κάποιος φορολογούμενος, θα πληρώσει… τα τριπλάσια, δηλαδή ποσά των δύο ή τριών χιλιάδων επιπλέον! Συγκεκριμένα, αν και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν θα αλλάξουν πριν την ψήφισή τους οι διατάξεις που παρουσίασε η κυβέρνηση, το αφορολόγητο για οικογένειες με 3 παιδιά μειώνεται πλέον σχεδόν στο μισό! Ουσιαστικά το Κράτος βάζει φόρο περίπου 1.000 ευρώ σε κάθε παιδί…
Πιο συγκεκριμένα, τρίτεκνος με 24.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο θα πληρώσει φόρο 2720 ευρώ, αντί για 880 που υπολόγιζε ως τώρα. Το επιπλέον χαράτσι φτάνει τα 1840 ευρώ (!) και ενώ πέρυσι έμενε αφορολόγητος!
Έγγαμος με 2 παιδιά και 15.000 ευρώ το χρόνο εισόδημα θα πληρώσει τώρα 1.020 ευρώ, δηλαδή τα διπλάσια από τα 540 ευρώ που υπολόγιζε ως σήμερα. Και αυτός έμενε πέρυσι αφορολόγητος.
Και πολύτεκνος με 4 παιδιά και 40.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο θα πληρώσει τώρα 7580 ευρώ φόρο, ενώ περίμενε να πληρώσει 5.360 (+ 2.220 ευρώ). Πέρυσι πλήρωσε 4.480 ευρώ, δηλαδή 3.100 ευρώ λιγότερα από όσα θα τους ζητήσουν για φέτος -και μαζεμένα χωρίς να έχει προηγηθεί η σωστή παρακράτηση κάθε μήνα στο μισθό του!
3) Ως προς τους συνταξιούχους, το χαράτσι είναι τριπλό! Οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις για όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 55 ετών θα είναι 40% για το ποσό πάνω από τα 1000 ευρώ. Για τους άνω των 55 , η περικοπή θα είναι 20% για το ποσό της σύνταξης πάνω από τα 1200 ευρώ.
Οι μειώσεις στις επικουρικές του ΕΤΕΑΜ θα είναι 30% για το ποσό πάνω από τα 150 ευρώ. Κατά 15% ( οριζόντια περικοπή ) θα μειωθούν οι επικουρικές ΔΕΚΟ και Τραπεζών ( ΤΑΥΤΕΚΟ). Το μέρισμα του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων θα μειωθεί 20%-30% ενώ όσοι εισπράττουν μέρισμα πάνω από 500 ευρώ, θα υποστούν επιπλέον μείωση κατά 50% για το υπερβαίνον ποσό .
Οι μειώσεις στο εφάπαξ στο ταμείο πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 15% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και 20% για όσους συνταξιοδοτηθούν το 2011.
Οι περικοπές στο εφάπαξ της ΔΕΗ θα είναι 25% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και 30% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2011. Το εφάπαξ των υπαλλήλων της εμπορικής τράπεζας θα περικοπεί κατά 30%.
4) Στο Δημόσιο, καταρχήν κόβονται στα 500 ευρώ το Δώρο Χριστουγέννων και στα 250 ευρώ το Δώρο Πάσχα και το Επίδομα Αδείας αντιστοίχως. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα δύο παραδείγματα:
– Υπάλληλος ΔΕ, άγαμος, με 14 χρόνια προϋπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει σήμερα 2.303 ευρώ και με τις νέες διατάξεις οι αποδοχές του θα είναι 1.372 ευρώ. Χάνει σχεδόν 1.000 ευρώ!
– Υπάλληλος ΠΕ, άγαμος, με 14 χρόνια προϋπηρεσία στο υπουργείο Παιδείας λαμβάνει σήμερα 1.585 ευρώ και με τις νέες διατάξεις οι αποδοχές του θα είναι 1.747 ευρώ. Κερδίζει περίπου 150 ευρώ το μήνα.
Για τα …επόμενα μέτρα, περιμένετε την περίοδο εκταμίευσης της 7ης δόσης…

Μετά τον καβγά στον ΚΤΕ
Παρέμβαση εισαγγελέα
για τη λίστα Κουσελά με ονόματα 3.800 μεγαλο-οφειλετών
Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή τους ισχυρισμούς του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά περί λίστας φοροφυγάδων με βεβαιωμένα χρέη που ακόμη και σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που αποτέλεσαν και την αφορμή της εισαγγελικής παρέμβασης, κατά την συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ένταση μεταξύ του κ. Κουσελά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να αντέδρασε στην ερώτηση Κουσελά για το ποια μέτρα έχουν ληφθεί για μεγαλοφειλέτες ρωτώντας τον τι έκανε ο ίδιος κατά την διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών και -όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα- ο κ. Κουσελάς υποστήριξε πως είχε παραδώσει λίστα με οφειλέτες, ενέργεια την οποία συνέδεσε με την αποχώρησή του από την θέση του υφυπουργού.
Στους δημοσιογράφους λίγο αργότερα, ο πρώην υφυπουργός φέρεται να διευκρίνισε ότι η επίμαχη λίστα αφορά 3.800 φοροφυγάδες με χρέη άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ο καθένας.
Ο κ. Πεπόνης ανέθεσε την έρευνα στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, με εντολή να εξεταστεί το θέμα που έθεσε ο κ. Κουσελάς και να εντοπιστεί αν έχουν διαπραχθεί από μη πολιτικά πρόσωπα αξιόποινες πράξεις, όπως αυτή της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.
Ο ΛΑΟΣ αποφάσισε να καταθέσει επείγουσα ερώτηση στη Βουλή προς το υπουργείο για το θέμα: «Ελπίζουμε να μην προβληθούν και αυτή τη φορά ως δικαιολογία τα προσωπικά δεδομένα» αναφέρει.
«Οι αναφορές του κ. Κουσελά περί λίστας φοροφυγάδων, υπονοούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να συγκρουσθεί με τους φοροφυγάδες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση και τον βουλευτή να δώσουν εξηγήσεις.
«Το πολιτικό θέμα που εγείρεται δεν μπορεί να συγκαλυφθεί κάτω από την καθολική και διαχρονική αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο τη φοροδιαφυγή», πρόσθεσε ο κ. Ζαφειριάδης.
Διαψεύδει την ύπαρξη λίστας
με ονόματα φοροφυγάδων
ο Γ.Παπακωνσταντίνου
Δεν υπάρχει λίστα με ονόματα φοροφυγάδων, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς για τις καταγγελίες που έκανε την Πέμπτη στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς.
Ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπήρξε κατηγορηματικός ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Υπάρχει, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, η υποχρέωση δημοσιοποίησης της λίστας των πολιτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές και υπάρχει και η διαδικασία στο υπουργείο Οικονομικών από το ΣΔΟΕ και από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τους φοροφυγάδες».

Δήλωση Τόμσεν με …νόημα, μετά τις επαφές του στο υπ. Εργασίας
“Υπάρχουν θέματα που παραμένουν ανοικτά…”
Για θέματα που παραμένουν ανοιχτά έκανε λόγο ο επικεφαλής της Τρόικας Πολ Τόμσεν βγαίνοντας από την 3ωρη σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας χωρίς να δεχθεί να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου εργασίας συζητήθηκαν εφ’ όλης της ύλης θέματα που εκκρεμούν ασφαλιστικά και εργασιακά.
Νωρίτερα, ο κ. Τόμσεν, όπως μετέδωσε το Reuters, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι η αξιολόγηση της Τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σύντομα και μάλιστα θα είναι θετική, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά παραμένουν ακόμα προς συζήτηση κάποια σημαντικά θέματα» δήλωσε ο κ. Τόμσεν σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Ελπίζουμε πως θα καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί» πρόσθεσε.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, βασιζόμενο σε ανώνυμες πηγές από το ΔΝΤ, είχε μεταδώσει ότι «οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας συνεχίζονται και δεν υπήρξε τελική συμφωνία», διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ελεγκτές του ΔΝΤ έχουν ολοκληρωθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος από την Τρόικα δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι η 6η δόση θα εκταμιευτεί, «μόνο όταν η Αθήνα κάνει περισσότερα, για να πείσει τους δανειστές της ότι μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις».
«Χωρίς την ενίσχυση, η Αθήνα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά τον επόμενο μήνα, προκαλώντας τη χρεοκοπία, που θα συμπαρασύρει τη ζώνη του ευρώ σε μια βαθύτερη κρίση του χρέους» σημειώνει στέλεχος του ΔΝΤ, ενώ πηγή προσκείμενη στην Τρόικα δήλωσε την Πέμπτη στο πρακτορείο ότι οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.