Ειδική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Ρόδου με αντικείμενο την λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών κ.Στράτος Καρίκης και το προσωπικό της υπηρεσίας.
Όπως επισημάνθηκε, η απόδοση του προσωπικού της συγκεκριμένης υπηρεσίας, δεν είναι αυτή που πρέπει, με συνέπεια να εκδηλώνεται δυσαρέσκεια από την δημοτική αρχή για το έλλειμμα αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους.
«Στη σύσκεψη επεσήμανα το ρόλο που πρέπει να έχει η δημοτική αστυνομία κυρίως την θερινή περίοδο. Οι πολίτες και εμείς απαιτούμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, στα καθήκοντα που ασκούν. Η υπηρεσία με τη νέα μορφή που θα πάρει από τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας θα εργασθεί πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Την δυσαρέσκειά του για τη λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας που δεν είναι αυτή που πρέπει ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες, εξέφρασε και ο αντιδήμαρχος Διοικητικών κ. Στράτος Καρίκης.
«Θεωρώ ότι η απόδοση της συγκριμένης υπηρεσίας δεν έχει φθάσει στο σημείο, που θα θέλαμε. Υπήρξε βελτίωση αλλά ήταν μικρής έκτασης. Υπάρχουν δημοτικοί αστυνόμοι, που δεν ανταποκρίνονται όπως πρέπει στα καθήκοντά τους. Αυτό το διαπιστώσαμε παρακολουθώντας μαζί με το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά τη λειτουργία της υπηρεσίας», δήλωσε ο κ. Στράτος Καρίκης, προσθέτοντας πως υπάρχουν και εξαιρέσεις, δηλαδή δημοτικοί αστυνόμοι που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν.
«Αυτό θα πρέπει να ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους που υπηρετούν στην υπηρεσία. Για αυτό τους ζήτησα, να προσφέρουν αυτό που μπορούν. Δεν ζητήσαμε κάτι το υπερβολικό. Είναι γνωστό ότι σαν δημοτική αρχή έχουμε καλή σχέση με το προσωπικό. Όμως και οι δημοτικοί αστυνόμοι, είναι εκείνοι που βρίσκονται πιο κοντά στους δημότες και πρέπει να αντεπεξέρχονται στα καθήκοντά τους με τον καλύτερο τρόπο. Η εργασία τους θα κριθεί», τόνισε ο κ. Καρίκης προσθέτοντας πως στο τέλος της τουριστικής περιόδου θα γίνει η κατανομή του προσωπικού της συγκεκριμένης υπηρεσίας στις Δημοτικές Ενότητες.
«Θα κατανείμουμε το προσωπικό της υπηρεσίας στις Ενότητες. Η κατανομή θα γίνει με βάση την αποδοτικότητα του κάθε δημοτικού αστυνόμου στις περιοχές που έχουν μικρές ή μεγάλες ανάγκες. Αυτό θα γίνει με τη λήξη της τουριστικής περιόδου γιατί τώρα δεν είναι δυνατό να γίνουν αλλαγές», είπε ο αντιδήμαρχος.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι δημοτικοί αστυνόμοι έθεσαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους.
«Θα αντιμετωπίσουμε όπως μπορούμε τα αιτήματα που μας έχουν υποβληθεί», τόνισε ο κ. Καρίκης.
Ερωτηθείς ο αντιδήμαρχος Διοικητικών για την επαιτεία στους δρόμους απάντησε ότι είναι σημαντικό θέμα που καίει το Δήμο Ρόδου.
«Η ομάδα καταστολής του παρεμπορίου ασχολείται με το θέμα. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα τελευταία. Η ΕΛΑΣ και η Δημοτική Αστυνομία προβαίνουν σε συλλήψεις. Όμως μετά από λίγο οι συλληφθέντες, κυκλοφορούν ελεύθεροι. Πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να μπουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες για την επιβολή της τάξης. Δεσμευόμαστε ότι θα γίνει σύσκεψη για την ενεργοποίηση μικτού κλιμακίου που θα προβαίνει σε ελέγχους», τόνισε ο κ. Στράτος Καρίκης.
Ο ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
Σχετικά με τη σύσκεψη αυτή από το Δήμο Ρόδου εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ενημερωτική ανακοίνωση:
«Αυστηρές συστάσεις προς τη Δημοτική Αστυνομία για την παρουσία της και την προσφορά έργου στην πόλη της Ρόδου απηύθυνε σήμερα (Πέμπτη)ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στράτος Καρίκης σε σύσκεψη που συγκάλεσε με τους δημοτικούς αστυνόμους της πόλεως Ρόδου. Παρόντες ήταν οι προϊστάμενοι της Υπηρεσίας και οι περίπου 25 από τους 50 Δημοτικούς Αστυνόμους που έχει στη δύναμή της η ενότητα Ρόδου ενώ παρέμβαση έγινε και από τον ίδιο το δήμαρχο Στάθη Κουσουρνά.
Από τον κ. Καρίκη τονίστηκε ότι η περίοδος από 15 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου είναι κρίσιμη με δεδομένη την επιβάρυνση λόγω τουρισμού γι αυτό ζήτησε «σκληρή δουλειά από όλους».
Στο πλαίσιο αυτό θα ενημερώνεται στο εξής και ο ίδιος για το υπηρεσιακό πλάνο κάθε μέρας, το οποίο και «θα πρέπει να τηρείται». ΅Όπως είπε χαρακτηριστικά «θα πρέπει οι δρόμοι να είναι γεμάτοι από δημοτικούς αστυνόμους που προσφέρουν έργο κι όχι τα γραφεία» και συμπλήρωσε ότι με το πέρας της σαιζόν θα αξιολογηθούν όλοι.
Ο κ. Καρίκης ζήτησε αυστηρότερο έλεγχο στις μεγάλες οδικές αρτηρίες του κέντρου και την τήρηση του δακτυλίου σύμφωνα με το ωράριο 07:30 με 10:00 το πρωί που ισχύει σήμερα.
Στο ίδιο πνεύμα ο δήμαρχος Ρόδου ζήτησε από τους δημοτικούς αστυνόμους να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες της πόλης για την ευταξία της και την διευκόλυνση των πολιτών».













