Αναστατώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Στεφάνου από την κατασκευή σε μικρή σχετικά απόσταση από τις οικίες τους για να «καμουφλάρει» πιθανότατα, μια τεράστια κεραία .
Το ζήτημα είναι ότι η κατασκευή έγινε μέσα σε εγκαταστάσεις του στρατού για να καλύψει τις ανάγκες επικοινωνίας, που υπάρχουν. Οι κάτοικοι όμως ανησυχούν και θεωρούν ότι η κεραία που ετοιμάζεται να στηθεί θα αποτελεί κίνδυνο για την υγεία τους.
Για να μην αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα επισκέφθηκαν χθες τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνο Μπούτσικο, και ζήτησαν την παρέμβαση του. Αν και ο νόμος δεν του δίνει μεγάλες δυνατότητες παρέμβασης σε θέματα που έχουν να κάνουν με το στρατό ο κ. Μπούτσικος δεσμεύθηκε, ότι θα ερευνήσει περισσότερο το ζήτημα και θα κάνει ό,τι μπορεί.
Στη συνέχεια η επιτροπή που συνέστησαν οι κάτοικοι επισκέφθηκε το δήμαρχο Ροδίων Χατζή Χατζηευθυμίου και το νέο δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά και τους ενημέρωσε, για την κατασκευή και τους φόβους που έχουν ότι σε αυτή θα εγκατασταθεί κεραία ή το χειρότερο ραντάρ.
Μαζί με τα μέλη της επιτροπής ήταν και ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βασίλης Υψηλάντης.
“Έχουμε ακούσει για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη λειτουργία του ραντάρ που εγκαταστάθηκε στο Παραδείσι.Δεν θεωρούμε τυχαία την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, στην ίδια περιοχή. Δεν θέλουμε να μας συμβεί κάτι ανάλογο. Έχουμε παιδιά και θέλουμε να διαφυλάξουμε την υγεία τους”, δήλωσε η κ. Φρόσω Μπούκλα μέλος της επιτροπής που συνέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής.
Επισημαίνεται πως ο κ Στάθης Κουσουρνάς επικοινώνησε με τον Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ και ζήτησε να ενημερωθεί για την κατασκευή αυτή. Έλαβε την απάντηση ότι η υποδομή δημιουργήθηκε για να στεγάσει συστήματα επικοινωνίας που όμως δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία.
“Ο νέος Δήμαρχος και ο κ. Χατζηευθυμίου συντάχθηκαν μαζί μας και συμμερίστηκαν την ανησυχία μας για την κατασκευή που έγινε σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες μας. Παρά τις διαβεβαιώσεις του διοικητή της 95 ΑΔΤΕ εμείς ανησυχούμε. Το μέγεθος της υποδομής που βλέπουμε δείχνει πως θα εγκατασταθεί εκεί ραντάρ. Δεν θέλουμε να γίνει κάτι τέτοιο γιατί θα εκπέμπει ακτινοβολία που είναι ολέθρια για την υγεία μας”, δήλωσε στη “δ” η κ. Π. Παπαπαύλου.
Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την τοποθέτηση ραντάρ ή κεραίας και θα προσφύγουν προσεχώς και στη Δικαιοσύνη, για να μπλοκάρουν τις διαδικασίες.
Η 95 ΑΔΤΕ
Διευκρινίσεις σχετικά με την εγκατάσταση πυλώνα στην περιοχή Αγίου Στεφάνου, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, παρέχει με ανακοίνωση της η 95 ΑΔΤΕ. Στην ανακοίνωση αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:
Η 95 Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής στα πλαίσια της ενημέρωσης των κατοίκων της Ρόδου για την εγκατάσταση του πυλώνα στην περιοχή Αγίου Στεφάνου, σας γνωρίζει τα παρακάτω:
Στον πυλώνα θα τοποθετησθούν κατευθυντήριες κεραίες, μικρών διαστάσεων, με την βοήθεια των οποίων η εκπεμπόμενη ακτινοβολία διοχετεύεται προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, σε αντίθεση με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που διοχετεύουν την ακτινοβολία προς όλες τις κατευθύνσεις, δημιουργώντας κυψέλες, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση των συνδρομητών.
Την 02 και 03 Φεβ. 2010, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Οι μετρήσεις διεξήχθησαν χωριστά από τη Διαρκή Επιτροπή Μετρήσεως Ακτινοπροστασίας (ΔΕΜΑ) ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΊΑ EMC ΕΛΛΑΣ Α.Ε.,η οποία έχει πιστοποιηθεί από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε. κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005 για μετρήσειΣ μεταξύ άλλων και σε περιβάλλον κεραιών επικοινωνιών.
Οι παραπάνω μετρήσεις έγιναν σύμφωνα με την ΚΥΑ 53571/3839 και τον Νόμο Υπ’ Αριθμ. 3431, άρθρο 31, παράγραφοι 9 και 10 . Σύμφωνα με την προαναφερθείσα νομοθεσία, τα επίπεδα αναφοράς για την Ελλάδα ορίζονται στο 70% των επιπέδων της Ε.Ε μειούμενα περαιτέρω στο 60 %των επιπέδων της Ε.Ε.στις περιπτώσεις που σε απόσταση μέχρι 300μ. από την κεραία υφίστανται εγκαταστάσεις βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων, νοσοκομείων.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδωσαν τιμές από 12 έως και 35 φορές μικρότερες, σε σύγκριση με τα επίπεδα αναφοράς που ορίζονται απότην κείμενη ελληνική νομοθεσία, η οποία είναι από τις αυστηρότερες στο πλαίσιο της Ε.Ε. Ενδεικτικά το όριο είναι 60,9 v/mκαι η υπόψη κεραία εκπέμπει 0,896 v/m.
Μετά από τα παραπάνω τεκμηριώνεται επιστημονικά, ότι δεν υφίσταται επικινδυνότητα από την εκπεμπόμενη ακτινοβολία των κεραιών από τον υπόψη πυλώνα, τόσο για το προσωπικό που δραστηριοποιείται εντός του χώρου όσο και για τους περίοικους που γειτνιάζουν με τον πυλώνα.
Η 95 ΑΔΤΕ και γενικά οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδος μας είναι πλήρως ευαισθητοποιημένες σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας.
Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως προβείτε στην ενημέρωση των περιοίκων ότι εφόσον επιθυμούν μέτρηση των επιπέδων ακτινοβολίας στο εσωτερικό της οικίας του από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), μπορούν να υποβάλουν ανάλογο αίτημα προς αυτήν.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/i-egkatastasi-rantar-anisichi-tous-katikous/













