Μεγάλες οι ζημιές για τουριστικούς επιχειρηματίες

«Φέτος δεν πήγαμε καλά. Ηταν πολύ κακή η χρονιά κυρίως από την άποψη των εσόδων και συνεισφέραμε όλοι στο να την κάνουμε χειρότερη. Απεργίες, αποκλεισμοί λιμανιών, αρχαιολογικών χωρών, εμπρησμοί, είχαν ως αποτέλεσμα να κορυφωθεί η αρνητική προβολή της χώρας διεθνώς. Και δυστυχώς, οι κυβερνώντες αμήχανοι, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα οπότε ο ελληνικός τουρισμός έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο».
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), στην προσπάθειά της να κάνει τον απολογισμό της χρονιάς.
Πτώση εσόδων
«Εμείς οι τουριστικοί επιχειρηματίες», υποστηρίζει η ΓΕΠΟΕΤ, «που η πτώση αυτή του τουρισμού και των εσόδων μας πλήττει άμεσα και δεν γνωρίζουμε πόσο θα αντέξουμε ακόμα και αν θα είμαστε παρόντες όταν ο ελληνικός τουρισμός επανέλθει, εάν επανέλθει, κάνουμε μέσω των γνωριμιών μας στο εξωτερικό ό,τι είναι δυνατόν, όμως αυτό δεν αρκεί.
Διότι το πρόβλημα δεν είναι θέμα μιας μόνο κυβέρνησης, είναι θέμα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 χρόνων».
Οι επιχειρηματίες υπογράμμισαν ότι η ζημιά που έχει γίνει δεν αποκαθίσταται με το να αναφέρουμε τα προβλήματα σε ένα αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού, αφού και όταν υπήρχε υπουργείο τίποτα δεν γινόταν.
Στην πενταετία
Την περίοδο 2004-2009, είχαμε μεν αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού, όμως άλλαζαν συνέχεια υπουργοί , πρόεδροι, γενικοί γραμματείς, αλλά και τα επιτελεία, με αποτέλεσμα οι ιθύνοντες να «φεύγουν» πριν γνωρίσουν το αντικείμενο.
Στο σκέλος των επιβατικών μεταφορών με τα τουριστικά λεωφορεία ο κλάδος έχει μετατραπεί σε «ξέφραγο αμπέλι», όπως τονίζουν, καθώς τα ΚΤΕΛ υποκλέπτουν συνεχώς το έργο των τουριστικών λεωφορείων. Ακόμα και οι διοργανωτές του Μαραθωνίου ενοικίασαν για τη μεταφορά αθλητών λεωφορεία από τα ΚΤΕΛ Αττικής, παρότι είχαν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες από την πλευρά της ΓΕΠΟΕΤ και όλα αυτά επειδή δεν υπάρχει έλεγχος.

Διαφήμιση
Σε επίπεδο προβολής και διαφήμισης οι ανταγωνιστές μας έχουν «ισοπεδώσει», αναφέρει η ΓΕΠΟΕΤ, καθώς διαθέτουν σημαντικά ποσά για την προβολή των χωρών τους.
Οσον αφορά στο σκέλος των νέων αγορών, οι επιχειρηματίες της ΓΕΠΟΕΤ υποστηρίζουν ότι «δεν έχουμε αντίρρηση να δοθούν κάποια χρήματα για στοχευμένη προβολή. Χρήματα ανάλογα με το όφελος που έχει η χώρα από την κάθε αγορά. Για παράδειγμα η Κίνα μας δίνει περίπου 7.000 τουρίστες το χρόνο.
Αφίξεις
Οι αφίξεις όμως από τη Ρωσία είναι πολλαπλάσιες και κυρίως ακολουθούν ανοδική πορεία χρόνο με το χρόνο. Ομως πριν από τις νέες αγορές θα έπρεπε να εστιάσουμε και πάλι στις παραδοσιακές.
Ειδικότερα από την αγορά των ΗΠΑ μαζί με Καναδά και Αυστραλία έχουμε 700.000 τουρίστες το χρόνο, με 2,5 φορές υψηλότερο κατά κεφαλήν έσοδο.
Σύμφωνα με ανεπίσημα κρατικά στοιχεία μέχρι τον Αύγουστο φέτος είχαμε 366 εκατομμύρια έσοδα από τις ΗΠΑ έναντι 374 εκατομμυρίων πέρυσι και αφίξεις 324.000 έναντι 350.000 το προηγούμενο διάστημα του έτους».