Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου θα αναβιώσει η πολύκροτη υπόθεση εμπρησμού ταχύπλοων σκαφών που ανήκαν σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θαλάσσιων σπορ στο Φαληράκι.
Την 16η Νοεμβρίου 2010 το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 7 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα με τους όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα στους κ.κ. Zωγράφο Παναγιώτη – Mανιά του Eμμανουήλ, Eλευθέριο Kαφετζή του Mιχαήλ και Derbishi Gesim του Isyf, υπήκοο Αλβανίας, ενώ σε ποινή κάθειρξης 6 ετών με τους ίδιους όρους καταδικάστηκε ο κ Στέργος Kοντός του Kωνσταντίνου.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2001 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στα δύο αλεξιπτωφόρα ταχύπλοα σκάφη NP 556 και NP 553 ιδιοκτησίας αντίστοιχα των Zούνη Θεολόγου και Γαλατά Kυριάκου, κατοίκων Kαλλιθέας Pόδου.
Τα σκάφη ήταν τοποθετημένα σε ανεγειρόμενη οικοδομή ιδιοκτησίας της Σεβαστής Aργυρού στην οδό Aγίου Nεκταρίου. Από την έκθεση αυτοψίας της Πυροσβετικής Υπηρεσίας προέκυψε ότι επρόκειτο για πυρκαγιά μεγάλης έντασης και έκτασης. Τα σκάφη καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ ζημιές υπέστη και η οικοδομή.
Η πυρκαγιά αποδόθηκε σε εμπρηστική από πρόθεση ενέργεια αγνώστου ατόμου, προέκυψε δε σαφέστατος κοινός κίνδυνος για πρόσωπα και πράγματα διότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κατοικημένη περιοχή και σε χώρο όπου ήταν σταθμευμένα τα σκάφη και όπου υπήρχαν καταστήματα και οικίες.
Η πυρκαγιά κατασβέστηκε έγκαιρα, πριν εξαπλωθεί, από την Πυροσβεστική Yπηρεσία, η οποία στη συνέχεια συνέλαβε ως δράστη του εμπρησμού τον Mανιά Zωγράφο Παναγιώτη, διότι οι παθόντες επικέντρωσαν σ’ αυτόν τις υποψίες τους ως το πρόσωπο που στο παρελθόν είχε καταφερθεί εναντίον τους διότι είχε ως ιδιοκτήτης σκάφους επαγγελματική αντιζηλία μαζί τους αλλά και προσωπικές διαφορές με τον Kυριάκο Γαλατά. Για τον τελευταίο ο Mανιάς υποψιαζόταν ότι το θέρος του 2001 τον είχε κακοποιήσει μαζί με άλλους και του είχε πυρπολήσει το αυτοκίνητο.
Ο κατηγορούμενος Kοντός Στέργος κατέθεσε ότι οι συγκατηγορούμενοί του Eλευθέριος Kαφετζής και Mανιάς Zωγράφος Παναγιώτης στις αρχές Δεκεμβρίου 2001 τον πλησίασαν και υποσχέθηκαν ότι θα του έδιναν χρήματα αν εύρισκε ανθρώπους οι οποίοι θα έβαζαν φωτιά στα σκάφη των Zούνη και Γαλατά. Οι τελευταίοι ήταν επαγγελματικά ανταγωνιστές τους ασχολούμενοι και αυτοί με θαλάσσια σπορ στο Φαληράκι και με αντιτιθέμενα οικονομικά συμφέροντα.
Αυτός με τη σειρά του βρήκε τον κατηγορούμενο Aλβανό υπήκοο Derbishi Gesim σε γυμναστήριο της Kαλλιθέας και του πρότεινε να κάψουν μαζί με συμπατριώτες του τα προαναφερθέντα σκάφη.
Ο ίδιος, ο οποίος κυκλοφορούσε με το ψευδώνυμο Tζίμης, αποδέχθηκε την πρόταση και ανέφερε ότι μαζί με άλλους τρεις συμπατριώτες του μπορούσε να κάψει τα σκάφη, έναντι αμοιβής 2.000.000 δραχμών.
Για το σκοπό αυτό ο Kαφετζής του παρέδωσε στις αρχές Δεκεμβρίου 2001 στο γήπεδο της Kαλλιθέας το ποσόν του 1.000.000 δραχμών. Ο παραπάνω εισέπραξε μετά τον εμπρησμό και το υπόλοιπο 1.000.000 δραχμές σε δύο δόσεις, των 500.000 δραχμών εκάστη, ποσά τα οποία παρέδωσε και πάλι ο Mανιάς Παναγιώτης στον Στέργο Kοντό.
Ο Αλβανός με συμπατριώτες του φέρεται ακόμη να αποπειράθηκε να κάψει για τους ίδιους λόγους επαγγελματικής αντιζηλίας και την αποθήκη με είδη θαλάσσιου σπορ του Mιχαήλ Tσακίρη στο Φαληράκι.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Ακης Δημητριάδης, Στ. Κιουρτζής, Μ. Κωβαίος και Ν. Γιαννάς.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/pliromeni-bravi-ekapsan-tachiploa-skafi/













