Yπεραμύνεται των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν από πλευράς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου στο θέμα των ελέγχων και της αδειοδότησης του ξενοδοχείου “Patmos Aktis” στην περιοχή “Γραικός” Πάτμου ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ Γ. Μαχαιρίδης με επιστολή που απέστειλε στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Την 17η Ιουλίου 2010 σε συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει ο κ. Γ. Μαχαιρίδης έκανε λόγο για προσπάθεια στοχοποίησής του από την Ειδική Επιθεωρήτρια Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Μαργαρίτα Καραβασίλη ενώπιον του Πρωθυπουργού.
Ο κ Μαχαιρίδης, αφού αναγνώρισε συγκεκριμένα το δικαίωμα της υπερκείμενης αρχής και δη της Ειδικής Επιθεωρήτριας να διατάξει τη διακοπή των εργασιών προκειμένου να διενεργηθεί αρμοδίως σχετικός έλεγχος και ενώ συμφωνεί με τις διαπιστώσεις της ίδιας και του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος ότι η οικοδομική άδεια εκδόθηκε χωρίς να υφίσταται εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ότι πραγματοποιήθηκαν εργασίες σε χρόνο που απαγορευόταν από την μετέπειτα εγκριθείσα μελέτη είχε προαναγγείλει στην ίδια συνέντευξη ότι θα απαντήσει επί των αιτιάσεων της κ Καραβασίλη με επιστολή του στον Πρωθυπουργό.
Σημειώνεται ότι η κ Καραβασίλη ενίσταται και καταγγέλλει τον κ Μαχαιρίδη, εγγράφως ενώπιον του Πρωθυπουργού διότι αρχικώς αμφισβητούσε την αρμοδιότητα της να διατάσσει διακοπή των εργασιών και περαιτέρω διότι φέρεται να προέβη σε οργισμένες παραινέσεις “να μην ασχολείται με θέματα ξενοδοχείων”. Η κ Καραβασίλη κατήγγειλε μάλιστα στον πρωθυπουργό ότι ο κ Μαχαιρίδης παρέβη το καθήκον του στην προκείμενη υπόθεση.
Εν πάση περιπτώσει στην επιστολή του κ. Μαχαιρίδη προς τον Πρωθυπουργό αναφέρονται τα εξής:
Θέμα: Διαμαρτυρία κατοίκων Πάτμου
Σχετ.: (α) Το με α.π. 1066/13-07-2010 Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ) με θέμα: Διαμαρτυρία κατοίκων Πάτμου.
(β) Το με α.π. 1076/16-7-2010 Ειδικής Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ) με θέμα: Ενσταση – Υπόμνημα εταιρείας με την επωνυμία «Ξενοδοχείο Κως Ανώνυμη εταιρεία»
(γ) Το με α.π. 951/25-06-2010 έγγραφο της ΕΓΕΠΕ προς Νομάρχη Δωδεκανήσου
(δ) Το με α.π. 961/25-6-2010 έγγραφο της ΕΓΕΠΕ προς το Τμήμα ΠΟ.ΧΩ.ΠΕ Επαρχείου Καλύμνου με θέμα: «Παρατυπίες στην ανακαίνιση – επέκταση ξενοδοχείου Γ΄ τάξης (πρώην Ξένια) στον οικισμό Γροικό Πάτμου
(ε) Το με αρ. πρωτ. 1512/Φ.Αδ.230/2009 Σχ. 1515/25-6-2010 έγγραφο Προϊσταμένου Τμήματος ΠΟ.ΧΩ.ΠΕ Επαρχείου Καλύμνου με θέμα: «Διακοπή οικοδομικών Εργασιών»
(στ) Το με αρ. πρωτ. 1780/Φ.Αδ. 230/2009/20-07-2010 έγγραφο Προϊσταμένου Τμήματος ΠΟ.ΧΩ.ΠΕ. Επαρχείου Καλύμνου με θέμα: «Συνέχιση Εργασιών στην ιδιοκτησία της «Ξενοδοχείο Κως ΑΕ» πρώην Ξένια στον Γροικό, Ν. Πάτμου».
Σχετικά με τα αναφερόμενα στο παραπάνω (α) έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ) με θέμα: «Διαμαρτυρία κατοίκων Πάτμου», τόσον εγώ όσο και ο αρμόδιος Αντινομάρχης κ. Γιάννης Χριστοφάκης αντιμετωπίσαμε το όλον θέμα με την πρέπουσα ευαισθησία σεβόμενοι και τους θεσμούς και τις καθ’ ύλην αρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες με τους διακριτούς ρόλους που έχουν όταν μάλιστα διακυβεύεται η υλοποίηση ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου για το νησί της Πάτμου, που ενδιαφέρει όλη την τοπική κοινωνία. Και μάλιστα δείχνοντας έμπρακτα τον σεβασμό μας στο νεοσύστατο όργανο της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρότι η έκδοση και ο έλεγχος οικοδομικών αδειών και εργασιών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κατά τόπους πολεοδομικών υπηρεσιών (Αρθρο 27 του Ν. 1577/85 Γ.Ο.Κ.) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μεταγενέστερα (Ν. 2831/2000) και τις σχετικές Αποφάσεις του Σ.Ε. 2762/89 και 399/06, εμείς μετά από την εντολή που εδόθη για διακοπή των οικοδομικών εργασιών στην ιδιοκτησία της «Ξενοδοχείο Κως ΑΕ» πρώην Ξένια, στον οικισμό Γροικού Πάτμου, σύμφωνα με τα παραπάνω (γ) και (δ) σχετικά έγγραφα της ΕΓΕΠΕ, συμμορφωθήκαμε άμεσα και έτσι συνετελέσθη με προφορική εντολή μας στο Τμήμα ΠΟ.ΧΩ.ΠΕ. Επαρχείου Καλύμνου στις 25-6-2010 με το παραπάνω (ε) έγγραφο του Προϊσταμένου του Τμήματος ΠΟ.ΧΩ.ΠΕ. δηλ. αυθημερόν, η παύση των εργασιών προκειμένου να διερευνηθεί εμπεριστατωμένα η όλη υπόθεση.
Με το παραπάνω ΄μως (β) σχετικό έγγραφο της ΕΓΕΠΕ στις 16-7-2010 προς απάντηση στην ένσταση – υπόμνημα της ενδιαφερόμενης εταιρείας «Ξενοδοχείο Κως ΑΕ» το οποίο όμως δεν κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και απεστάλη προς ενέργεια και στον Προϊστάμενο του Τμήματος ΠΟ.ΧΩ.ΠΕ. Καλύμνου κ. Γερακιό αναφέρεται ρητά ότι: «…. το αρμόδιο Τμήμα Πολεοδομίας μπορεί να προβεί στις δικές του ενέργειες ως προς την επιβληθείσα διακοπή οικοδομικών εργασιών, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία…» αφού ολοκληρώθηκε ο σχετικός έλεγχος της ΕΥΕΠ. Αμέσως βασισμένος σ’ αυτό το έγγραφο δίδει την συνέχιση των οικοδομικών εργασιών με το (στ) σχετικό έγγραφο ο Προϊστάμενος του Τμήματος ΠΟ.ΧΩ.ΠΕ. Επαρχείου Καλύμνου.
Μετά τα παραπάνω γίνεται βεβαίως αντιληπτό ότι, η όλη αντιμετώπιση της υπόθεσης όχι μόνο εγένετο με τον πρέποντα τρόπο και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες αλλά με τη στάση μας και τις ενέργειές μας δικαιώθηκαν οι ευαισθησίες μας σε τέτοιου είδους θέματα εφαρμογής πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας που έχουν όμως και εντονότατο κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/epistoli-g-macheridi-pros-ton-prothipourgo/













